Ultraäänilaitteet ovat nykyisin pienikokoisia ja kevyitä, eli ne ovat nopeasti saatavilla, koska niitä on helppo liikutella. Isommat ultraäänilaitteet ovat yleensä liikuteltavan jalustan päällä, mutta laite voidaan asentaa myös esimerkiksi kattoon tai seinälle, jolloin lattiatila vapautuu muuhun käyttöön.

Kuva 1. LifeMed Medical Systems RS80A ultraäänilaite radiologiaan.

Ultraäänilaitteet mukautuvat eri erikoisalojen tarpeisiin, joissa on huomioitu käyttäjien erikoistarpeet. Ultraäänilaitteita on suunniteltu esimerkiksi anestesiologiaan, gynekologiaan, lihas- ja jännediagnostiikkaan sekä tehohoitoon tai ensiapuun potilaan tilan nopeaan arviointiin.

Ultraääntä hyödynnetään myös hammashuollossa, hammaskiven poistoissa. 

 

 

 

Kuva 2. Signos RT taskukokoinen ultraäänilaite.

Ultraäänilaitteita on myös tablettikokoisia sekä taskukokoisia, jotka ovat nopeasti käyttöön otettavia, helppokäyttöisiä ja kuvanlaadultaan erinomaisia. Esimerkiksi Signos RT toimii itsenäisenä ultraäänilaitteena, mutta sen voi myös kytkeä tietokoneeseen, jolloin kuva saadaan suuremmaksi.

Ultraäänilaitetta voidaan käyttää silloin kun se on kytkettynä pistorasiaan, mutta nykyään useimmissa ultraäänilaitteissa on kestävät akut, jolloin johdot eivät ole tiellä kuvauksen aikana. Ultraäänilaitteiden akun kesto on tunnista noin viiteen tuntiin, laitteesta riippuen. Esimerkiksi Ultramax Classic A3 laitteessa on 8,4 V ladattava akku ja laitteella voidaan tehdä 30-40 tutkimusta ilman välilatausta.

Kuva 3. Ultramax Classic A3 ultraäänilaite poski- ja otsaontelotulehdusten diagnostiikkaan.

 

Lähteet

LifeMed Medical Systems; Ultraäänilaitteet. (Luettu 22.10.2014). http://www.lifemed.fi/tuotteet/ultraaanilaitteet/

Mediq; tuoteuutuudet. (Luettu 20.10.2014). http://www.mediq.fi/menu2/uutisia/1726.html 

Tosfin Oy; Ultraäänilaitteet. (Luettu 20.10.2014). http://www.tosfin.com/fi/ultraaanikuvaus/

Ultramax Classic A3 tuotekortti. (Luettu 24.10.2014). http://www.entlab.fi/downloads/UltraMax_A3_FIN.pdf

 

  • No labels
You must log in to comment.