Tympanometri
Tympanometri on laite, jota käytetään erityisesti lasten äkillisen välikorvantulehduksen eli otiitin diagnostiikan todentamiseen ja tukemiseen otoskopian lisäksi.
Välikorvantulehdus on todella yleinen pienten lasten tulehdustauti, jota esiintyy eniten puolen vuoden – 2 vuoden iässä. Arvion mukaan Suomessa todetaan joka vuosi noin puoli miljoonaa äkillistä välikorvatulehdusta (Käypähoito 2010).
Miten se toimii?
Tympanometria eli tärykalvon liikkuvuustutkimus on lapselle kivuton, helppo ja nopea tutkimustoimenpide. Tympanometrian antama tulos pääsee jopa 90% tarkkuuteen ja on sen vuoksi luotettavin keino varmistua tulehduksesta.

Tympanometri laitteessa voi olla erillinen mittapää ja näyttöpääte tai näyttö voi olla suoraan kiinni laitteessa. Tympanometri laitteen toiminta perustuu siihen, että laite lähettää korvakäytävään äänienergiaa ja pienen paineen vaihtelun. Tavallisin mittausääneen taajuus on 220 Hz. Laite mittaa näiden takaisin heijastumista ja antaa vastaukseksi näytölle graafisen käyrän jota kutsutaan tympanogrammiksi.
Tulkinta
Tympanogrammista voidaan tehdä diagnostisia päätelmiä välikorvan ilmanpaineesta sekä tärykalvon ja välikorva liikkuvuudesta.
Tulkinnassa on ratkaisevaa käyrän muoto. Mitä terävähuippuisempi käyrä, sitä varmempaa on, että välikorvassa ei ole eritettä. Laakea tai täysin litteä käyrä taas viittaavat siihen, että välikorvassa saattaa olla eritettä.
on ratkaiseva:


Tulevaisuuden näkymät
Tympanometrin avulla pystytään luotettavasti varmistumaan siitä, että välikorvassa on eritettä ja näin voidaan arvioida antibioottien tarve hoidossa. Tympanometrialla voidaan vähentää antibioottien turhaa käyttöä lapsilla, karsimalla pois vääriä korvatulehdusdiagnooseja. Tympanometrin avulla myös sairaanhoitaja voi tehdä lapselle jälkitarkastuksen sairastetun välikorvantulehduksen jälkeen, eikä tähän tarvitse varata erillistä lääkärintarkastusta. Useissa kirjoituksissa puhuttiin että tympanometri on kallis laite, joten laite jätetään useimmissa tapauksissa hankkimatta. Kun taas ajatellaan kuinka paljon hyviä ominaisuuksia laitteella on, olisi se kannattavaa hankkia.

Kirjallisuuslähteet:
Erkkola-Anttinen, Nora – Koivunen, Petri – Nokso-Koivisto, Johanna – Ruohola, Aino – Tähtinen, Paula 2014. Äkillisen välikorvatulehduksen hoito ja diagnostiikka – tärykalvon punoitus ei riitä. Suomen Lääkärilehti 11 (69). Luettavissa sähköisesti
Klockars, Tuomas – Ruohola, Aino 2016.Tympanometria. Duodecim. Verkkodokumentti.<http://www.terveysportti.fi.ezproxy.metropolia.fi/dtk/ltk/koti?p_artikkeli=ykt00740&p_haku=lasten%20v%C3%A4likorvantulehdus>.
Käypähoito-suositus 2010. Välikorvatulehdus (äkillinen). Verkkodokumentti. http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi31050
Tympanometrialla tarkkuutta välikorvatulehduksen diagnosointiin <http://yle.fi/vintti/yle.fi/akuutti/arkisto2003/250203_c.htm> Luettu 7.2.2017

  • No labels
You must log in to comment.