Vuoden 2014 lopussa päättyvän ESR Reititin -hankkeen julkaisut Reittejä työelämän murroksessa, Kartta, kompassi ja kalenteri – Projektiarvioinnin opas sekä Somepentujen käsikirja -mikrokirjan englanninkielinen versio The Junior Woodchuck Guide to Social Media julkistettiin hankeen lopputilaisuudessa lokakuun lopussa Elmun baarissa, monitoimitalo Nosturin alakerrassa.

Hankkeen loppujulkaisu Reittejä työelämän murroksessa kokoaa yhteen ammattikorkea-kouluväen, opiskelijoiden, yrittäjyyden, yritysten ja aluekehittäjien näkemyksiä työelämän muutoksesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista. Julkaisu jakautuu neljään osaan, joissa työelämän murrosta ja sen kohtaamisen tematiikkaa tarkastellaan eri kulmista: asiantuntijuuden kehittymisen, uusien vuorovaikutuskeinojen, työelämäläheisen pedagogiikan ja hanketyön tarjoamien mahdollisuuksien kautta.

Kartta, kompassi ja kalenteri – Projektiarvioinnin opas on ammattikorkeakoulukentässä tapahtuvan hanketyön itsearviointiopas. Opas esittelee projektiarvioinnin 3x3-mallin, jonka avulla arviointi voidaan sisällyttää hankkeen toimintaan hankkeen alusta sen loppuvaiheeseen, eli hankkeen tulosten ja hyödyntämismallien arviointiin saakka. Opas sisältää myös työkalupakin arviointitiedon hankkimista varten.


The Junior Woodchuck Guide to Social Media
-mikrokirja kokoaa käytännön kokemuksia sosiaalisen median käytöstä rekrytoinnissa ja verkkoläsnäolon rakentamisesta. Kyseinen englanninkielinen mikrokirja on päivitetty ja lyhennetty versio Somepentujen käsikirja -mikrokirjasta, jonka hanke julkaisi 2013.

Päämääränä vaivaton vuoropuhelu työelämän ja opintojen loppuvaiheessa olevien opiskelijoiden kesken

Nelivuotisessa Reititin – opinnoista työelämään -hankkeessa on tartuttu erityisesti työelämän organisaatioiden, ammattikorkeakoulujen ja opiskelijoiden keskustelun mahdollistamiseen opinnäytetyövaiheessa. Avoimella, työnantajaorganisaation ohjauksessa etenevällä opinnäyteprosessilla on paljon potentiaalia myös rekrytointikanavana. Tätä varten hankkeessa on kehitetty uudenlainen yhteysmahdollisuus osapuolten välille: verkossa toimiva PROksi-alusta. Alustan avulla työelämän edustajat voivat tarjota opinnäyteprojekteja, joista opiskelijat yhdessä opettajien kanssa voivat valita itselleen sopivimman.

Hankkeessa on myös järjestetty erilaisia koulutuskokonaisuuksia ja verkostoitumistilaisuuksia niin opiskelijoille, opettajille kuin työelämän edustajille, mm. viisi työelämätapahtuma Bootcampia Metropolian opiskelijoille ja henkilökunnalle sekä työelämän edustajille mentorointikoulutus, jossa annettiin valmiuksia hyödyntää tämän päivän verkkopohjaisia palveluja mentorointisuhteen ylläpitämisessä.

Lisäksi hankkeessa on jo aikaisemmin julkaistu Somepentujen käsikirja -mikrokirjan lisäksi artikkelikokoelma Toiminta kansainvälisissä verkostoissa - Kulttuurialan kurssikokeilu 2012–2013, joka tehtiin hankkeen toteuttamalla opintojaksolla.

Jatkuva oppiminen keskiössä

Reititin-hankkeen julkaisujen julkistamistilaisuus järjestettiin yhdessä työelämätapahtuma Bootcampin kanssa 29.10.2014 Elmun baarissa, monitoimitalo Nosturissa. Hankkeen lopputapahtuman avasi johtaja Antti Piironen Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Avausta seurasi Reititin-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajan, Vaasan yliopiston verkko-opetuksen asiantuntija Risto Säntin puhe. Hän korosti johtamisen osaamista, osaamisen näkyväksi tekemistä ja jatkuvaa oppimista.

- Osaamisen kehittyminen ei pääty valmistumiseen, se on jatkuvaa. Pitää olla vahvuuksia kehittyä läpi työuran, ja tässä korostuvat oppimisen taidot. Suhteessa opettajiin ja työelämään opiskelijat ovat tässä heikoilla. Reititin-hankkeessa on kehitetty apuvälineitä juuri tähän: mentorointimalli ja PROksi, summasi Säntti hankkeen tuotoksia.

Metropolia Alumnit ry:n koordinaattori Milla Hakkarainen ja Opiskelijakunta Metkan edunvalvonta-asiantuntija Matti Tujula esittivät lyhyet kommenttipuheenvuorot. Hakkaraisen mielestä verkkopohjaisia palveluja hyödyntävä mentorointivalmennus on hyvä työväline. Tujula puolestaan korosti PROksin merkitystä opintojen alkuvaiheessa oleville opiskelijoille.

-PROksiin tutustumalla ensimmäisen vuoden opiskelija näkee, mitä yritykset odottavat opiskelijoilta opintojen loppuvaiheessa. Näin opiskelijat saavat realistisen kuvan työelämästä, sanoi Tujula.


PROksi-koulutuksia
Reititin-hankkeessa kehitetty PROksi on verkossa toimiva alusta yhteisölliseen opinnäytetyöskentelyyn. Hanke järjestää lyhyitä tutustumistilaisuuksia PROksin käyttöön syksyn 2014 aikana. Sopivaa esittelyajankohtaa voi ehdottaa sähköisellä lomakkeella Lisätietoja koulutuksesta

  • No labels
You must log in to comment.