Julia Rautio Marjo Parkman

Johdanto

Halusimme tehdä työn tästä aiheesta, sillä kipupumppujen käyttö on yleistymässä ja haluamme itse oppia niistä lisää. Pca- pumpun avulla potilaan kipua pystytään hoitamaan turvallisesti. Anestesia lääkäri ohjelmoi laitteen ja pumpun käyttö ohjataan potilaalle. Potilas voi pumpun avulla itse nappia painamalla annostella kipulääkkeen suoraan laskimoon oman tarpeensa mukaisesti. Potilas ei pysty annostelemaan kipulääkettä liikaa pumpun lukitusajan vuoksi. Kipupumppu sopii esimerkiksi syöpäkivun sekä kirurgisen toimenpiteen jälkeiseen kivunhoitoon.

Kuvahaun tulos haulle pca kipupumppu

Olemme tutustuneet kipupumppuun ja sen käyttöön lyhyesti jo aiemmin opintojemme aikana. Toinen meistä on jo ennen tätä törmännyt pumpun käyttöön jo työelämässä, mutta toiselle pumppu oli täysin uusi tuttavuus. Pumpussa vaikutti ensi tutustumisella todella hankalalta, mutta ohjeita lukiessa ja kädestä pitäen ohjausta saamalla sen käyttö alkoi seljetä. Käytön oppii varmasti täydellisesti vasta työelämässä sitä käyttäessä, mutta myös tämä tehtävä on selkeyttänyt käyttöä paljon. Kirjoita myös mikä tai mitkä asiat jäivät vaivaamaan tai ei auennut ensimmäisellä lukukerralla.

Vaikeinta pumpussa on mielestämme ohjelmointi. Sen avaamisen ja täyttämisen oppii varmasti nopeasti mutta ohjelmoiminen vaatii tarkempaa tutustumista laitteen ohjeisiin. Aluksi tuntui, että pumpussa on erittäin paljon nappuloita ja että sen toimintamekanismi on monimutkainen, mutta nyt tarkemmin ajateltuna se ei olekaan niin monimutkaisen oloinen. Sen oppii varmasti kun sitä käyttää työssään ja jos ohjeet ovat vierellä.

Steripolarin laiteohjeet olivat meistä tärkein lähde, jota olemme käyttäneet, sillä niissä käyttö opastettiin alusta loppuun kuvien avulla. Muissa lähteissä pumpusta ja sen käyttämisestä kerrottiin vain yleisellä tasolla.

Miten se toimii

PCA-kipupumppi sisältää tietokoneen sekä sen alapuolella olevan kipulääkekasetin. Lääkekasetteja on saatavilla erikokoisia ja ne ovat aina kertakäyttöisiä. Kasetin saa auki ainoastaan siihen kuuluvalla avaimella, jota säilyttää hoitohenkilökunta. Kaikki saman kipupumppu merkin avaimet sopivat yhteen kaikkien samanlaisten kipupumppujen kanssa. Näin ollen potilas ei itse saa kipulääkettä ulos pumpusta. Pumppu yhdistetään kiinni potilaaseen kanyylin avulla ihonalaiskudokseen tai laskimoon. Letkun yhdistäminen tulee tehdä huolellisesti, niin että letkuun eikä kasettiin jää laisinkaan ilmaa, sillä tämä estää kipupumpun toiminnan. Kanyylia pitkin kipulääke siirtyy potilaaseen ja helpottaa hänen kipujaan

PCA kipupumppu ohjelmoidaan lääkärin määräyksen mukaan potilaan tarpeen mukaisesti, ennen kuin se annetaan potilaan käytettäväksi. PCA-pumppu toimii paristoilla, jotka asetetaan pumpun takaosaan. Paristojen paikalleen asetuksen jälkeen laite käynnistyy automaattisesti ja itsetestaus alkaa. Tämän jälkeen pumppu siirtyy ”pysähtynyt” tilaan ja pumppu tulee ohjelmoida.

Ohjelmointi vaiheessa valikossa edetään nuolinäppäimillä ja arvot tallennetaan käyttämällä enter sekä clear painikkeita. Ensimmäisenä ohjelmoidaan kasetissa oleva nestevolyymi sitten käytetty yksikkö. Annos voidaan ohjelmoida joko millilitroina, milligrammoina tai mikrogrammoina. Tämän jälkeen valitaan oikea infuusionopeus sekä boluksen suuruus, jos lääkäri on sen erikseen määrännyt. Samalla määritellään, kuinka usein potilaalla on mahdollisuus annostella boluksia, esimerkiksi 1-6 kertaa tunnissa sekä boluksen lukkiutumisaika, jotta potilas ei voi antaa niitä itselleen liian usein.

Ohjelmoinnin jälkeen kipupumpun käyttö käydään potilaan kanssa yhdessä läpi ja kanyyli asetetaan paikalleen. Nyt potilas voi alkaa käyttämään PCA-pumppua. Tiedot potilaan itselleen antamista boluksista tallentuvat pca- kipupumpun tietokoneelle. Tästä voidaan jälkikäteen nähdä, kuinka kipeä potilas on ollut ja onko kipulääkitys ollut riittävää.

Käyttö ja turvallisuus

Pumppu on tärkeä apuväline hoitotyössä, sillä se tukee potilaan omatoimisuutta ja vapauttaa hoitajan tarvittavien kipulääkkeiden annosta. Pumpun avulla potilas itse määrittelee kipulääkkeen tarpeen, eikä tarvitse hoitajaa jatkuvasti välikädeksi kipulääkkeen saamiseksi. Pumppua voidaan käyttää myös kotioloissa, joten potilaan ei tarvitse olla sairaalassa kipulääkkeiden tarpeen vuoksi. Pumppu suojelee potilasta myös turhalta jatkuvalta kipulääkkeiden pistämiseltä ja näin myös pistämisestä aiheutuvalta kivulta.

Pumpun käyttö vaatii hoitajalta kuitenkin erityisosaamista sen käyttöön ja perehtymistä sen käyttöominaisuuksiin. Hoitajan tulee osata myös ohjata potilasta pumpun käyttämisessä ja pumppu ei sovellu potilaille, joilla on ohjauksen vastaanottamisen vaikeutta, kuten muistisairaus. Pumpun käyttöä voi kuitenkin ohjeistaa myös potilaan omaiselle, joten tämänkin ongelman saa helposti ratkaistua.

Pumpun käytössä ei mielestämme ole vakavien vaaratilanteiden vaaraa, sillä kipulääkkeen annostuksen saa tarkasti säädeltyä ja sen määrää lääkäri. Muita vaaratilanteita voisi olla esimerkiksi pumpun pistokohdan tulehtuminen. Tästä syystä pistokohtaa, eli kohtaa jossa pumppu yhdistyy ihoon, tulee tarkkailla.

Tulevaisuuden näkymät

Kipupumppujen käyttö tulee varmasti yleistymään lähivuosien aikana ja niiden käyttöä tullaan opettamaan enemmän hoitohenkilökunnalle. Pumput tulevat myös varmasti yksinkertaistumaan käyttömukavuudeltaan, kun niitä aletaan valmistamaan enemmän ja useampien laitevalmistajien toimesta.

Kirjallisuuslähteet

Akuutinkivunhoito 2017. Pohjois-pohjanmaansairaanhoitopiiri.
verkkojulkaisu: <https://www.ppshp.fi/potilaat_laheiset/prime101/prime101/prime112.aspx>

PCA kipupumppu. Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalveluiden kuntayhtymä. verkkojulkaisu: < http://www.pkssk.fi/pca-kipupumppu>

CADD Lecasy PCA. Steripolar.                                                      
Verkkojulkaisu. <http://www.steripolar.fi/images/CADD_legacy/cadd_legacy_koulutusohjelma_16_12_2015.pdf>

  • No labels
You must log in to comment.