Johdanto   

Valitsimme terveysteknologiaan liittyväksi aiheeksemme Mobile Rescue -mobiilisovelluksen, joka on tällä hetkellä saatavissa Saksassa ja Yhdysvalloissa, mutta jota kehitetään globaaliin käyttöön. Mobile Rescue -sovelluksen tarkoituksena on aikaistaa elvytyksen aloitusta ja näin parantaa potilaan selviytymismahdollisuuksia. 

Sovellus soveltuisi hyvin Suomeen, jossa välimatkat saattavat olla pitkiä ja ensihoidon saapuminen paikalle saattaa kestää. Suomessa ei ole vielä vastaavaa sovellusta saatavissa, vaikka erilaisia ensiapusovelluksia onkin kehitetty. 

 

 Mielestämme mobiilisovelluksesta kirjoitettu artikkeli oli mielenkiintoinen, koska Käypä Hoito suosituksessa maallikkoauttajan aloittama sairaalan ulkopuolella aloittama elvytys sydämenpysähdyksessä on ratkaisevassa asemassa potilaan selviytymisen kannalta. Täten artikkelimme kaltainen sovellus parantaisi potilaan mahdollisuuksia selvitä sydämenpysähdyksestä huomattavasti.  

Toimintaperiaate  

Mobile Rescue on sovellus, jonka kuka tahansa voi ladata omaan älypuhelimeensa. Sovelluksen tarkoituksena on nopeuttaa painelupuhalluselvytyksen (PPE) aloittamista sydänpysähdyksissä. Mobile Rescue on suunnattu kahdelle eri käyttäjäryhmälle: maallikoille, jotka tarvitsevat elvytysapua hätätilanteessa ja ensiaputaitoisille ammattilaisille, kuten sairaanhoitajille, ensihoitajille, palomiehille ja muille elvytystaitoisille, jotka pystyvät tarvittaessa aloittamaan tehokkaan PPE:n.   

Sovelluksen toimintaperiaate on yksinkertainen. Hätäkeskukseen soittamisen jälkeen sydänkohtauksen saanut tai tilanteessa läsnä ollut henkilö pystyy sovelluksessa laittamaan tilakseen ’hätätilanne’. Tällöin lähellä olevat ensiaputaitoiset ammattilaiset saavat sovelluksen kautta ilmoituksen siitä, että lähellä on ihminen, joka tarvitsee heidän apuaan ja he voivat aloittaa tarvittavat toimenpiteet jo ennen ambulanssin saapumista paikan päälle.  

Sovelluksen on ajateltu auttavan ennen kaikkea niitä ihmisiä, jotka asuvat alueilla, jonne ambulanssin saapuminen saattaa kestää kauemmin. Usein naapurustossa on joku ensiaputaitoinen ammattilainen, joka pääsee autettavan luokse nopeammin ja pystyy näin aikaistamaan elvytyksen aloittamista.  

Miten käytetty teknologia palvelee hoitajia ja kliinikoita työssään?  

Jokaisella on oikeus saada asianmukaista apua hengenvaaran uhatessa. Sairaalan ulkopuolisen sydänpysähdyksen ilmaantuvuus Suomessa on 51/100 000 asukasta kohti vuodessa. Sairaalan ulkopuolella alkavan elottomuuden ennuste on edelleen huono, joskin se on viime vuosina hieman parantunut.   

Elvytyksen onnistumisen ratkaisee ennen kaikkea aika, joka kuluu sydänpysähdyksestä elvytyksen aloittamiseen. Sydänpysähdyksen saaneen ihmisen selviytymismahdollisuudet kaksin- ja jopa kolminkertaistuvat, kun elvytys aloitetaan nopeasti. Maallikoiden nopealla toiminnalla ja ammattiauttajien jatkamalla hoitoelvytyksellä elottoman sydän saadaan melko usein toimimaan. Ongelmaksi muodostuu se, että tapahtumapaikalla olevan maallikon pitäisi olla elvytystaitoinen ja hänellä pitäisi olla rohkeutta auttaa.  

Mobile Rescue -sovelluksen avulla parannetaan maallikkoelvytyksen laatua ja saatavuutta. Sovelluksen avulla tapahtumapaikalle saapuu elvytystaitoinen henkilö, joka pystyy aloittamaan PPE:n. Näin taataan ajoissa aloitettu, tehokas elvytys, jota voidaan jatkaa siihen asti, että ensihoito saapuu paikalle aloittamaan hoitoelvytyksen. Sydänpysähdyksestä toipuminen edellyttää toimivaa järjestelmää, johon kuuluu hätäkeskuksen, ensihoitopalvelun, tehohoidon ja kuntoutuksen lisäksi myös koordinoitu maallikoiden antama apu  

 Tämän sovelluksen hyöty ammattihenkilökunnalle työelämässä ei ole kovinkaan iso, mutta siviilissä etenkin paikannustietojen osalta voi osoittautua tarpeelliseksi. Sovelluksesta mielestämme on enemmän hyötyä potilaalle, jolloin hän saa mahdollisesti apua nopeammin ja selviytymismahdollisuudet kasvavat.potilaalle, jolloin hän saa mahdollisesti apua nopeammin ja selviytymismahdollisuudet kasvavat.   

Tulevaisuuden näkymät 

 

Tulevaisuudessa saksalaisen sovelluksen kehittäjät pyrkivät laajentamaan sovelluksen toimintaa laajemmalle alueelle Saksaan ja Eurooppaan. Tavoitteena olisi, että muualla asuva henkilö voisi tarvittaessa matkoillaan ja muissa kaupungeissa vieraillessaan myös saada hälytyksen ja mennä aloittamaan elvytystä.   

 Ensiapusovellukset Suomessa 

 Suomen punainen risti on kehittänyt ilmaisen mobiilisovelluksen, jonka avulla puhelimessa kulkee mukana ensiapuohjeet. Tämä sovellus on tarkoitettu maalikoille ja ei korvaa ensiapukurssia, vaan on tarkoitettu enemmän opiksi ja muistin tueksi.  

Mobiilisovelluksesta löytyvät ajantasaiset ensiapuohjeet onnettomuuksien, tapaturmien ja sairaskohtausten varalle. Sovelluksen avulla pystyy hakemaan tietoja erilaisista ensiaputilanteista ja ohjeistusta, miten tilanteessa toimitaan. Tietoa löytyy hätäensiavusta, elvytyksestä sekä muusta ensiavusta. Mobiilisovelluksen tietoja ja opastusta käytännössä on todennäköisesti haastavaa käyttää yksin, mutta jos auttajia on useampia voi sovelluksesta hakea tukea ja neuvoa toiminnalle. Ohjeistuksesta on enemmän apua informatiivisessa mielessä ja ennalta opeteltuna kuin hätätilanteessa toimimisessa.  

Samassa punaisen ristin sovelluksessa on myös 112-osa-alue. Tässä neuvotaan hätäilmoituksen tekeminen ja sen avulla pystyy helposti joko löytämään oman paikkansa osoitteen tai koordinaatit, jos osoitetietoja ei löydy. Tämä helpottaa hätätilanteessa ilmoituksen ja paikannustietojen ilmoittamista hätäkeskukseen. Paikannustietojen perusteella sovellus etsii myös lähimmän yleisten tilojen defibrilaattorin. Sovellus kertoo tarkan tiedon missä osoitteessa defibrilaattori on ja mistä se sieltä löytyy. Tämä tieto, etenkin paikoissa missä apu voi olla pitkänkin ajan päässä, on hyödyllistä ja voi pelastaa henkiä. Helsingissä tai muissa isoissa kaupungeissa apu tulee nopeasti perille ja apuvälineiden hakemiseen voi mennä enemmän aikaa, tämän osion tiedot eivät ehkä ole käyttökelpoisia.  

  

Lähteet


Castrén, Maaret - Korte, Henna - Myllyrinne, Kristiina 2012. Peruselvytys. Duodecim, Terveyskirjasto. Verkkodokumentti. <http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=spr00006>. Luettu 19.9.2017. 

 Dindas, Lorraine 2016. Emergency: app alerts first responders. Medica Magazine. O’Meara, Elena (eng.). Verkkodokumentti. <https://www.medica-tradefair.com/cgi-bin/md_medica/lib/pub/tt.cgi/Emergency_app_alerts_first_responders.html?oid=79720&lang=2&ticket=g_u_e_s_t>. Luettu 6.9.2017.  

 Duodecim, Käypä Hoito 2016. Elvytys. Verkkodokumentti.  <http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi17010>. Luettu 19.9.2017. 

 Punainen Risti. Opi Ensiapua 2017. Verkkodokumentti. <https://www.punainenristi.fi/opi-ensiapua>. Luettu 19.9.2017. 

 Punainen Risti. Mobiilisovellus tuo Punaisen Ristin älypuhelimeen 2013. Verkkodokumentti.<https://www.punainenristi.fi/uutiset/20130925/mobiilisovellus-tuo-punaisen-ristin-alypuhelimeen>. Luettu 19.9.2017 


Tekijät: Hakala, Tytti - Lahdenperä, Netta - Väisänen, Virve


 

  • No labels
You must log in to comment.