Sanna Ojala ja Sini Ekegren

Johdanto


Aiheena DiacorPlus kiinnostaa meitä, sillä nykyään ja tulevaisuudessa palvelut siirtyvät aina yhä enemmän verkkoon ja etämuotoon. Tämä palvelu mielestämme on sekä mahdollisuus, mutta myös uhkia sisältävä. Tämän palvelun toimivuutta, mahdollisuuksia ja uhkia haluamme pohtia muun muassa potilasturvallisuuden, käytettävyyden ja hyödyllisyyden näkökulmista.

Miten se toimii


Diacor lanseeraisi maaliskuussa 2016 Suomen ensimmäisen mobiilin lääkäriaseman, DiacorPlussan. Sovellus ladataan omasta soveluskaupasta ja se toimii iOS, Anroid ja Windows Phone puhelimilla. Sovelluksen löytää kaupasta hakusanalla "Diacor". Sovellus vaatii toimiakseen seuraavat tai uudemmat käyttöjärjestelmät: Android 4.1; iOS 7; Windows 8.1 ja 10. Online-keskustelut ovat mahdollisia vain iOS ja Android -puhelimilla. Sovelluksen käyttöönottoon tarvitsee ensimmäisellä kirjautumiskerralla henkilökohtaiset pankkitunnukset mutta jatkossa kirjautuminen tapahtuu pääsykoodilla, joka luodaan ensimmäisellä kerralla. Palveluun voi liittää myös maksukortin, maksullisia palveluita varten. Maksullisia palveluita ovat mm. keskustelut asiantuntijoiden kanssa, joista veloitetaan kiinteä summa käytetyn ajan mukaan.
Sovelluksessa voi nähdä käyntitiedot, laboratoriovastaukset, rokotustiedot sekä reseptit. Sen kautta voi myös asettaa muistutuksia esimerkiksi reseptien ja rokotteiden uusimisesta sekä varata ja peruuttaa vastaanottokäyntejä. DiacorPlus mahdollistaa asiakkaan ja asiantuntijoiden välisen yhteydenpidon Keskustelut-osiossa. Lääkärit, hoitajat, psykologit sekä ravitsemus- ja fysioterapeutit vastaavat terveyteen ja hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin ja yhteyden voi ottaa online-chatillä, joka toimii sekä teksti- että videomuotoisena tai vaihtoehtoisesti voi lähettää kiireettömän viestin tietylle asiantuntijalle. Palvelua voi käyttää sekä yksityis-, että työterveysasiakkaat.


Käyttö ja turvallisuus


Yksityisyys ja henkilötietosuoja ovat erittäin tärkeitä. Potilastiedot tallennetaan CE-merkittyyn potilastietojärjestelmään eikä niitä tallenneta missään tilanteessa puhelinlaitteeseen. Myöskään maksukorttitietoja ei tallenneta puhelimeen. Palveluun kirjaudutaan ensimmäisellä käyttökerralla henkilökohtaisia pankkitunnisteita käyttämällä. Palvelut ja siihen liittyvät taustajärjestelmät on auditoitu kolmannen tahon toimesta. Keskustelut asiantuntijoiden kanssa tapahtuvat suojatun yhteyden kautta.  
Käytettävyys mielestämme on hyvä, sillä useimmat "tiettyihin kellonaikoihin terveydenhuollon palveluja tarvitsevat ihmiset/turhat käynnit" vähenevät, kun työssäkäyvät ihmiset voivat työpäivän aikana olla yhteydessä terveydenhuollon palveluihin. Käytettävyys tietenkin heikkenee, kun mietitään palvelun käytettävyyttä joidenkin ikääntyneiden, ihmisten jotka eivät omista/osaa käyttää laitteita ja ohjelmaa, joita palveluiden saamiseksi vaaditaan.
Potilasturvallisuuden kannalta riski on tietoturvallisuus, sillä tietovuotojen tai hakkeroinnin mahdollisuus on olemassa. Myös koska palvelu on käytössä vain Diacorilla, tiedot eivät siirry automaattisesti julkiselle puolelle, mikä taas voi vaikuttaa potilasturvallisuuteen, koska välttämättä kaikki oleellinen tieto ei ole käytettävissä näin ollen julkisella puolella asioitaessa.

Tulevaisuuden näkymät


Olemme sitä mieltä että, sovelluksen tulevaisuuden näkymät ovat oikein valoisat ja sovelluksen käyttö tulee varmasti leviämään myös laajemmalle. Tällä hetkellä se toimii vain pääkaupunkiseudulla. Varsinkin työikäisten kannalta sovellus on oikein hyödyllinen, koska nyt ei enää tarvitse välttämättä lähteä pois töistä "käydäkseen" lääkärissä ja näin säästetään työaikaa.
Tulevaisuudessa tämän kaltainen sovellus voisi olla mahdollinen myös julkisella puolella.

Kirjallisuuslähteet

DiacorPlus. Verkkosivusto. <www.diacorplus.fi>. Luettu 23.2.2017.

  • No labels
You must log in to comment.