Terveydenhuollon tietojärjestelmiä tarjoavia yrityksiä Suomessa

Disec on Suomalainen yritys, joka tarjoaa kuvantamisen tietojärjestelmäpalveluita ja tiedon hallinnan ”Software as a Service - ratkaisuja” terveydenhuollon organisaatioille.

Päätoimintana on PACS- kuvien hallinta, arkistointi ja palvelu. Heidän arkistoissaan on yli 4,8 miljoonaa eri tutkimusta ja lisäksi yli 116 miljoonaa kuvaa. Palvelu kattaa koko Suomen Hangosta Utsjoelle ja on täten laajimmalle levittäytynyt alan yritys Suomessa.

Palvelut sisältävät mm.:

  • PACS- kuvien hallinta, arkistointi ja jakelu
  • RIS- ja MIS- tuotannonohjausjärjestelmät
  • Ortopedisten leikkausten suunnittelusovellus
  • Osteoporoositutkimukset
  • Silmätutkimusten seuranta- ja kuvasovellus (OCT)
  • Mobiilin tutkimustoiminnan tuki
  • Tietojen lyhyt- ja pitkäaikaisarkistointi
  • Koulutus- ja konsultointipalvelu

 http://www.disec.fi/

 

 

Medbit Oy toimii lähinnä Satakunnan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueella. Pääpainona toimii potilashallinnon sovellusten ylläpitäminen ja kehittäminen, sekä integroiminen tietojärjestelmäkokonaisuuksiksi.

Medbit ylläpitää monia potilaan hoitoon kuuluvia järjestelmiä kuten:

  • Laboratorio- ja kuvantaminen
  • Leikkaus-, tehohoito ja anestesia
  • Ravinto-, lääke- ja välinehuolto
  • Synnytys- ja äitiyshuolto
  • Arkistointi- ja tietojen katselu

 http://www.medbit.fi/fi/Sivut/aloitus.aspx

 

 

Carestream Health on maailmanlaajuinen yritys, joka tarjoaa lääketieteellisiä - ja hammaskuvantamis järjestelmiä ja IT- ratkaisuja. Carestreamilla on yhteensä yli 30 miljoonaa tutkimusta kymmenessä eri pilvipalvelussa. Palveluilla on 24/7 etähuoltomahdollisuus, joka monitoroi laitteiden toimivuutta koko ajan.

http://www.carestream.fi/indexfien.html

 

RIS- ja PACS-järjestelmäjakauma Suomessa alueittain (2009)

Suomessa on käytössä mm. seuraavia RIS-järjestelmiä: Commit; RIS, Uranus (Logica),Neagen, Radu (L-Force), Mediatri (Mediconsulting), Effica (Tieto), Pegasos (Logica),TT2000+ (Acute) ja X-Ray (OYS). PACS-puolelta löytyy mm. seuraavien toimittajien järjestelmiä: Carestream Health, Sectra, Agfa, Fujifilm, Jivex, ja Neagen.

PACS on käytössä Suomessa lähes sataprosenttisesti kuvien digitalisoinnin osalta. Kuvien yhteiskäytön ja yhteisen työnkulun osalta on vielä parantamisen varaa. Digitaalisesti tallennettujen kuvien yhteiskäyttö on sujuvaa julkisen sektorin toimijoiden välillä sairaanhoitopiirien sisällä, mutta siirryttäessä eri alueella olevaan yksikköön tai yksityiseltä julkiselle pitää kuvia tulostaa filmille tai tallentaa ulkoiselle muistille tai levylle.

 

http://www.stm.fi/c/document_library/get_file?folderId=42736&name=DLFE-16272.pdf

 

DICOM

DICOM on lääketieteellisen tallennuksen ja kuvasiirron standardi. Tietokonekerroskuvauslaitteiden yleistyessä 1970-luvulla eri laitevalmistajilla oli erilaiset tavat siirtää dataa kuvauslaitteilta toisiin järjestelmiin. Vuonna 1985 ilmestyi DICOM:in ensimmäinen versio. Noin kolmenkymmenen vuoden aikana DICOM on kasvanut suuren asemaan ja jota nykyään kaikki tärkeimmät laitevalmistajat tukevat.  

Suomen lääketieteellisen kuvadatan siirrossa DICOM on laajasti tuettuna. DICOM standardia käytetään Suomessa kansallisen terveysarkiston kuvien tallentamisessa ja tiedonvälityksessä.

Tietojärjestelmän eri osien rajapintojen selkeys on yksi tärkeimmistä suuren järjestelmän osaalueista.  Arkistojärjestelmän ollessa laaja ja sen yhdistäessä yksiköitä, jotka ovat toisistaan maantieteellisesti etäällä, nousee standardin asema elintärkeäksi.



 

  • No labels
You must log in to comment.