DICOM-ohjelmistot

Suurin osa DICOM-ohjelmistoista on freewarea, joka on opensource menetelmällä toteutettu. Terveydenhoitopuolella yleisin käytetty DICOM-ohjelmisto on OsiriX, joka toimii GNU-lisenssin alaisena.

Monille ohjelmille ainoana ehtona on sourcecoden vapaa saatavuus. Opensource takaa ohjelmistojen jatkuvan kehittymisen, sekä vapaan saatavuuden kaikille. Itse ohjelmistoista ei siis ole varsinaista tarvetta maksaa, koska niitä on saatavilla ilmaiseksi.

DICOM-Hardware

DICOMin suurimmat kulut löytyvät hardware puolelta. Käsiteltävät datamäärät ovat erittäin suuria, joista seuraa rasitusta koneelle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että koneiden pitäisi olla erittäin kalliita päästäkseen optimaaliseen lopputulokseen.

¹ Vuonna 2008 OsiriX ohjelmistoa käyttävän suuren suorituskyvyn omaavan DICOM-laitteiston hinta on ollut 3600$ + nouseva 900$ jokaista TB:tä kohden. Itse dataa laitteistolle kertyy n.1,3TB:tä kuukautta kohden. Tekniikan siis kehittyessä ja saatavuuden noustessa hardware-puolen kustannukset laskevat Mooren lain mukaisesti. Nykyisin 1TB tilaa maksaa n.60$, eli kustannukset ovat laskeneet jo monenkertaisesti.

 

PACS-ohjelmistot

Valtaosa PACS-ohjelmistoista on DICOM-ohjelmistojen tapaan freewarea. Maksullisia ohjelmistoja löytyy myös melko paljon, ja niitä käytetäänkin terveydenhoitopuolella tällä hetkellä enemmän kuin ilmaisia ohjelmistoja. PACS-ohjelmistoja ja niihin liittyviä lisäpalveluita myy ainakin Paxeramed-niminen yritys. Suomessa PACS- kuvantamiseen erikoistunut yritys on OneMed Oy.

PACS-hardware

Kuten DICOM-kuvantamisessa, myös PACSin suurimmat kustannukset tulevat hardwaren puolelta. Moni PACS-kuvantamiseen erikoistunut yritys tarjoaa sivuillaan tallennustilaa, jonka hinnat ovat jo laskeneet jonkin verran muutamien viime vuosien aikana. Paxeramed tarjoaa esimerkiksi ohjelmistostaan ilmaista kokeiluversiota ja ilmaista 10GB:n tallennustilaa 30 päivän ajaksi. Tämän jälkeen palvelu muuttuu maksulliseksi ja Paxeramed on hinnoitellut palvelunsa siten, että se laskuttaa aina yhdestä tehdystä tutkimuksesta. Ohjelmistoversioita on muutama, joissa vaihtelevat pääsääntöisesti yksittäisestä tutkimuksesta veloitettava summa ja asiakkaan käytettävissä oleva tallennustila.

Kuva Paxeramedin ohjelmistosta

  • No labels
You must log in to comment.