Mitä ovat yhteisöpalvelujen sivut (pages)?

Sivut (Pages, Linkedinissä Yrityssivut) ovat yritysten, julkislaitosten, oppilaitosten, järjestöjen sekä muiden organisaatioiden ja projektien yhteisöpalveluissa olevia profiilisivuja, jotka ovat luonteeltaan yleisiä tai yhteisiä.  Yleensä niiden tarkoitus on tiedottaa, edistää tavaroiden ja palvelusten myyntiä tai ajaa jotakin asiaa. 

Miten sivu eroaa ryhmästä?

Sivun (page) tarkoitus on yleensä markkinoida ulospäin jotakin yritystä, yhteisöä tai projektia. Ryhmä (group) taas on enemmänkin työtila ja keskustelupalsta. Facebookin ja Google+:n sivut ovat lähtökohtaisesti julkisia (ellei niiden omistaja ole erityisesti sulkenut niitä yleisöltä), kun taas Facebookin ryhmän ja Google+:n piirin voi sen omistaja määrittää julkiseksi, puoliyksityisesti tai kokonaan yksityiseksi (=salaiseksi).

Esimerkkejä sivuista

Liikeyritykset

Julkislaitokset

Oppilaitokset

Politiikka

Järjestötoiminta

Kulttuuri

Huumori

Voiko sivua lukea, vaikka ei olisi kirjautunut yhteisöpalvelun jäseneksi?

Kyllä voi. Tosin Facebook tarjoaa kirjautumattomille jäsenille ensin välilehden, jossa kehoitetaan kirjautumaan. siitä pääsee kuitenkin eteenpäin Sulje/Close -linkkiä painamalla. Aineiston lähettäminen sivuille ja sen kommentointi onnistuu vain kirjautuneilta jäseniltä.  Yammerin sivut näkyvät vain organisaation sisällä. 

Kuka voi perustaa sivun?

Kuka tahansa, jolla on sähköpostiosoite. Sivua luotaessa Facebook pyytää perustajaa ilmoittamaan, että on sen organisaation virallinen edustaja, jolle sivu avataan. 

Voiko sivun perustaa, vaikka ei olisi kirjautunut yhteisöpalvelun jäseneksi?

Facebookissa voi, mutta silloin ei voi "tykätä" (like) muista sivuista. 

Miksi sivu kannattaa perustaa?

1. Facebookissa on yli miljardi käyttäjää (Suomessa parisen miljoonaa). Oppilaitosten opiskelijoista ja tulevista opiskelijoista lähes kaikki ovat kirjautuneet johonkin yhteisöpalveluun.

2. Facebookin sivut näkyvät Googlen hauissa. Google osaa hakea myös sivun sisällössä olevia sanoja. 

3. Sivun ylläpito syö suhteellisen vähän resursseja eikä vaadi erityisiä teknisiä taitoja.   

Mitä ennen sivun perustamista on mietittävä ja suunniteltava?

1. Yhteisöpalvelussa olevan sivun tulee palvella kiinteästi organisaation ydinprosessia. Se ei voi olla ydinprosessista irrallaan oleva elementti, jota ylläpidetään oman toimen ohella, vapaa-aikana, leikkimielellä tai kokeilutarkoituksessa.

2.  Yhteisöpalvelun sivun ylläpitoon on varattava resurssi, joka työskentelee organisaation tai osaston operatiivisen johdon oikeana kätenä. Yleensä yhteisöpalvelun sivun ylläpito kannattaa hoitaa keskitetysti, jolloin varmistetaan muun muassa viestinnän yhdenmukaisuus.

3.  Sivu vaatii säännöllistä ylläpitoa. Ennen sivun perustamista on suunniteltava päivitysrytmi sekä prosessi, jota kautta sisältöjä sivulle saadaan säännöllisesti.

4. Sivut suosivat kuvien, videoiden ja äänitiedostojen julkaisua. Sivun perustamista varten on myös mietittävä prosessit, joiden kautta sivulle saadaan tasokkaita kuvia ja videoita säännöllisesti. Still-kuvia voi nykyisin ottaa enimmäkseen itse, kun taas videoiden ja audioiden osalta on mietittävä, kuvataanko ja editoidaanko ne itse vai ulkoistetaanko prosessi.

Millainen on sivun rakenne?

Facebookin ja Google+:n sivut muistuttavat asettelultaan henkilökohtaisia profiileja. Facebookissa sivun osat ovat:

Sivun omistajalle näkyy lisäksi linkki sivun hallintamoduliin (muokkaa sivua/edit page).

Miten sivu perustetaan?

Facebook

Google+

Linkedin

Yammer 

Millaista aineistoa sivuilla julkaistaan?

Yleistä aineistoa uutiet ja tiedotteet omasta toiminnasta. Uutiset voivat olla itse laadittuja tai muiden tahojen laatimia, jolloin sivulta on vedetty linkki uutislähteeseen. Sivuilla julkaistaan myös kuvia, videoita ja äänitiedostoja sekä käydään kampanjoita, julistetaan kilpailuja ja esitetään mielipidetiedusteluja.

Liikeyritysten sivuilla esitellään uusia tuotteita, julistetaan erikoistarjouksia, ilmoitetaan poikkeavista aukioloajoista, käydään kilpailuja ja tiedustellaan käyttäjien mielipiteitä.  

Oppilaitosten pääsivuilla tiedotetaan yleensä hakuprosessista sekä uutisoidaan tai lainataan uutisia oppilaitoksen toimintaan liittyvistä asioista.

Koulutusohjelmien ja ainelaitosten sivut keskittyvät yleensä mainostamaan opiskelijarekrytointia ja tarjoavat yksityiskohtaisempaa ja erikoistuneempaa aineistoa kuin oppilaitoksen pääsivut. 

Kulttuurialan sivuilla yleensä tiedotetaan uusista julkaisuista ja myydään niitä. Sivun graafinen ilme muutetaan yleensä uusinta julkaisua tukevaksi. Musiikin, elokuvan ja teatterin alalla sivuille on yleensä lisätty Youtube-sovellus, josta voi katsoa ajankohtaisen julkaisun mainoksen.   

Miten sivulle saadaan yleisöä eli "tykkääjiä"?

1. Kaikessa verkkoviestinnässä sisältö ratkaisee. Käyttäjää kiinnostava sisältö säännöllisesti tarjoiltuna lisää sivun yleisöä hitaasti mutta varmasti.  

2. Yhteisöpalvelun sivua tukeva tavallinen WWW-sivu tai blogi kannattaa perustaa, joskin nykyisin se ei ole aivan välttämätöntä. WWW-sivulle yhteisöpalvelussa mainitut asiat voi koota temaattiseen järjestykseen.  

3. Ristiintykkäykset muiden samassa yhteisöpalvelussa olevien samankaltaisten sivujen kanssa helpottavat liikkumista eri sivujen välillä.  Yhteisöpalvelun sivua voi kohtuullisessa määrin mainostaa myös keskustelupalstoilla ja painetun viestinnän tuotteissa. 

4. Yhteisöpalvelun sivun rinnalla kannattaa joissakin tapauksissa avata tili esimerkiksi Twitterissä tai Youtubessa, jolloin sivulle johtava linkki voidaan merkitä rinnakkaistilien yhteyteen. 

Miten sivu sopii bloggaamiseen?

Facebookin sivua voi käyttää blogialustana, mikäli blogikirjoitukset ovat suhteellisen lyhyitä. Facebookin tilapäivityskenttä ei kuitenkaan tue graafisesti korostettuja otsikoita eikä tekstikorostuksia. Lisäksi kirjoitusta ei voi julkaisemisen jälkeen muuttaa muuten kuin poistamalla koko kirjoitus ja kirjoittamalla se uudestaan.