Ajankohtaisia merkintöjä verkon uusista välineistä, oppimisteknologiasta, yhteisöllisestä mediasta, mobiilipalveluista ja virtuaalitodellisuudesta.

 


Sisällöt

Microsoft Office 365 Education

Teamsiin uutta: tehtävien jako Class Notebookista

(plus)   Microsoft lisäsi marraskuussa uusia ominaisuuksia Teams-ryhmätyösovellukseensa:

Microsoft Education Blog

Wordiin CV-avustaja

Word-tekstinkäsittelyohjelmassa julkaistaan "lähikuukausina" tekoälyllä toimiva CV-avustaja. Se tutkii Microsoftin vuonna 2016 ostaman Linkedinin profiileja ja pystyy niiden perusteella antamaan työnhakijalle vihjeitä entistä paremman CV:n rakentamiseksi. (blue star)

Linkedin Official Blog

Digitalisaatio

Vuoden 2018 trendejä: tekoäly, digitaaliset kaksoset ja virtuaaliavustajat puskevat esiin

Tutkimusyhtiö Gartnerilta ilmestyi raportti vuoden 2018 keskeisistä strategisista teknologiatrendeistä. Siinä tekoäly korostuu monella sektorilla. Muista ajankohtaisista suuntauksista on mainittava esimerkiksi digitaaliset kaksoset (digital twins), jotka esimerkiksi lääketieteen tutkimuksessa tarkoittavat ihmisen digitaalista kopiota. Myös älykkäät esineet (intelligent things) alkavat lyödä itseään läpi. Niistä mainittakoon erilaiset virtuaaliavustajat (virtual assistant, VPA), jotka esimerkiksi auttavat liikeyrityksiä tekemään oikeita päätöksiä. Jo vuodesta 2016 lähtien digipiirejä kohauttanut lohkoketjumenetelmä vahvistuu myös. 

Gartner

Mulesoft-yhtiö julkaisi Digital Transformation in Today's Enterprise -raportin. Sen voi tilata "ilmaiseksi" eli omaa sähköpostiosoitetta vastaan. 

Mobiilipalvelut

Adobe Scan tekee kuvista löydettäviä

Adobe ehosti Scan-mobiilisovellustaan. Se kykenee nyt tekoälyn turvin haravoimaan puhelimesta kuvia ja muita tiedostoja ja muuttamaan ne PDF:iksi, joita pystyy editoinnin ja löydettäväksi asettamisen jälkeen loppusijoittamaan Microsoft Officeen. Skannaus on ilmaista,  kun taas PDF-toiminnot keventävät kukkaroa 10 dollarilla kuunkierron aikana. (blue star)(blue star)(blue star)

Engadget

The Verge

Hardware Zone

Sosiaalinen media

Yhteisöpalvelujen käyttö lisääntyy yhä

Tilastokeskus on julkaissut Internetin käyttötilastot vuoden 2017 osalta. Pikaviestipalvelut, verkossa ostaminen ja hieman yllättäen blogien seuraaminen ovat lisänneet suosiotaan. Yhteisöpalvelujen käyttö on runsastunut kaikissa ikäluokissa. 

Tilastokeskus

Someco 

Facebookilla 2,1 miljardia käyttäjää

Johtava yhteisöpalvelu Facebook on jälleen rikkonut ennätyksen. Sen käyttäjämäärä nousi vuoden 2017 kolmannella kvartaalilla 2,1 miljardiin. Tuottoja yhtiö kääri neljänneksellä 10,3 miljardia dollaria - kaksi kertaa enenmmän kuin samana aikana kaksi vuotta sitten. 

Social Media Today

Tiedonhallinta

Dittach nuuskii liitetiedostot

Tiedon etsiminen Googlen Gmail-sähköpostiohjelman liitteistä helpottuu uudella Chrome- ja Opera-selainten laajenteella Dittachilla. Tosin sähköpostiliitteiden lähettäminen on menetelmänä jo ohittanut parhaat päivänsä; moderni tapa on tallentaa ne pilveen tietosuojan salliessa ja jakaa sähköpostissa pilvitallennusvarastoon vievä linkki. (blue star)(blue star)(blue star)

The Next Web

Virtuaalitodellisuus

Google Poly - ilmainen 3D-kirjasto

(plus)   Google on avannut uuden 3D-mallien jakoalustan. Tuotoksiaan voi ladata Polyyn Tilt Brushista ja Blocksista. 3D-malleja voi katsella, ladata ja jopa imaista suoraan VR-ympäristöön muokattaviksi. Kehittäjät voivat täten muokata malleja haluamikseen ja sitten ladata ne taas Polyyn (jolloin Google automaattisesti lisää creditit alkuperäiselle). Tuote on ilmainen, ja näin Google on asian suunnitellut pitävänsäkin, joskin tämä ei välttämättä houkuttele 3D-mallinnusta työkseen tekeviä. Mutta ehkäpä Googlen tavoite onkin se, että Poly on kuten Microsoftin Remix 3D - harrastelijoiden yhteisö. Tuotteeseen on mobiili- ja työpöytäversiot. (blue star)(blue star)(blue star)

Thenextweb

Selainpohjainen AR/VR-mallinnustyökalu

Amazon on päättänyt tehdä loikan AR/VR-maailmaan julkaisemalla 3D-mallinnustyökalun. Sumerianiksi ristitty työkalu on selainpohjainen 3D-mallinnussovellus, jossa käyttäjät voivat luoda yhdessä AR- ja VR-sovelluksiin malleja. Sovelluksessa on mallikirjasto sekä FBX- ja OBJ-tiedostoille tuki. Tämän lisäksi käyttäjät saavat käyttöönsä 3D-hahmoja, joita he voivat kustomoida kanssakäymisiin omien loppukäyttäjiensä kanssa. Näille 3D-hahmoille saa käyttöön luonnollisen kielen Amazonin Pollyn (joka siis ei ole sama kuin Googlen Poly, ks. ed.) ja Lexin kautta, tyyli vastaa virtuaaliassistentti Alexaa(blue star)(blue star)(blue star)

Venturebeat

Helsingistä maailman virtuaalipääkaupunki

Tulevaisuudessa voi kuka tahansa viettää virtuaalisesti aikaansa Helsingin kaduilla, vaikkapa se pienessä yksiössään asuva kiinalainen. VR-startup Zoan Oy on viisi vuotta tehnyt virtuaalitodellisuutta ja 3D-mallinnusta, ja on nyt pistänyt tuulemaan oikein kunnolla myymällä virtuaalitodellisuutta miljoonalla eurolla. Slushissa voi tutustua 30.11.-1.12. Zoanin virtuaaliseen Helsinkiin ja esillä on myös yrityksen luomat virtuaalimaailmat (Otavamedia, kansallismuseo, Työhuone Pasila (Eteran) ja Lähitapiola Kiinteistövarainhoito) sekä Peter Vesterbackan luotsaama Espoon ja Tallinnan välinen tunnelihanke. (blue star)

Mynewsdesk

Katse kertoo pian entistä enemmän

Oululainen Finwe Oy on patentoinut Yhdysvalloissa tekniikan, jonka avulla saadaan selville mitä käyttäjä katsoo mainos- tai opetusvideossa. Tekniikka perustuu laitteen (kännykkä, tabletti tai muu vastaava) asennon ja liikkeiden tunnistamiseen ja niiden avulla sen päättelemiseen, mitkä asiat käyttäjää kiinnostavat. Tämä herättää heti kysymyksen etiikasta ja uuden tietosuoja-asetuksen (kevät 2018) myötä vastaavat tiedonkeruutavat joutunevatkin syyniin. (blue star)

Yle

Väsähtikö virtuaalitodellisuus?

Lisätty todellisuus on vahvistanut asemaansa jo jonkin aikaa, ja monet näkevät sen valtaavan pikku hiljaa virtuaalitodellisuuden paikan, sillä se ei vaadi niin täydellistä uppoutumista eikä niin kalliita laitteita kuin VR. Lisätyn todellisuuden tilannetta parantaa esimerkiksi houkuttelevan VR-sisällön puute, eikä sitä välttämättä tule niin tiuhaan siksi, että käyttäjämäärät ovat vieläkin turhan pieniä. Tästä toki ollaan montaa mieltä, ja AR-sovelluksista monet VR:n puolestapuhujat sanovat samaa. Toinen iso VR:n ongelma on se, että virtuaa­limaailma saa edelleen monet voimaan pahoin jo muutamassa minuutissa. Usein kalleimmilla laitteilla virtuaalimaailmaa pystyy käyttämään pidempään ennen kuin huono olo valtaa. Lisätyn todellisuuden laitteilla huonovointisuutta harvemmin ilmenee, koska käyttäjä näkee myös todellisen maailman koko ajan. Nähtäväksi jää, kumpi nousee vuoden 2018 voittajaksi, vuosi 2017 mahtoi niukasti mennä VR:lle.

Tivi

Lyhyesti

Uutta kirjallisuutta

Metropolian kirjaston Pinterest-tili tarjoaa katsauksen uusimpaan kirjallisuuteen verkon uusien välineiden, opetusteknologian, yhteisöllisen median ja mobiilipalveluiden alalta. 

 

 

Koonneet ja toimittaneet

Sonja Merisalo ja Petri Silmälä, Metropolian tietohallinto, yhteistyössä Metropolian kirjaston kanssa. Kiitokset: Esa Suominen, Metropolian tietohallinto

Kirjoita lisäykset ja korjaukset sivun kommenttikenttään. Lähetä uutisvinkit sähköpostilla osoitekaavalla etunimi.sukunimi@metropolia.fi

Seuraavat digiuutiset ilmestyvät 31. tammikuuta 2018. 

 

 

Lisää uutisia

Metropolian sosiaalisen median Twitter-tili

Faceblog-sivu Facebookissa

Upmash-sivu Facebookissa

.

Yhteydet Metropolian tietoarkkitehtuuriin

(blue star)(blue star)(blue star)(blue star)(blue star)

Kiinteästi Metropolian tietoarkkitehtuuriin liittyvä järjestelmä tai väline, johon tallennetut tiedot pidetään Metropolian omilla palvelimilla.


(blue star)(blue star)(blue star)(blue star)

Metropolian ulkopuolinen tietojärjestelmä (pilvipalvelu), jota käytetään Metropolian käyttäjätunnuksilla.


(blue star)(blue star)(blue star)

Metropolian ulkopuolinen tietojärjestelmä (pilvipalvelu) tai laite, jossa käyttäjä luo tunnuksensa itse ja vastaa itse tietoturvasta.


(blue star)

Järjestelmä, palvelu tai laite, joka on mahdollisesti saatavana tai käytettävissä vasta sivun julkaisuhetken jälkeen.

 

.

Tärpit

(plus)

Erityisen kiinnostava, merkittävä tai hyödyllinen uusi väline tai palvelu tai oleellinen pointti (opettajan näkökulma).

Lue Digi 2017

Mitä tapahtui oppimisteknologian saralla kaudella 2016-2017? Minkälaisia askelia otti virtuaalitodellisuus? Ne selviävät Digi 2017
~e-kirjasta, jonka voit ladata ja lukea ilmaiseksi!