Ajankohtaisia merkintöjä verkon uusista välineistä, oppimisteknologiasta, yhteisöllisestä mediasta, mobiilipalveluista ja virtuaalitodellisuudesta.

 

Surface Book 2. Microsoft Press.


Sisällöt

Microsoft Office 365 Education

Lisää kirjautumismahdollisuuksia

Sovelluspaketti Office 365 Educationin palveluihin pystyy nyt kirjautumaan login.microsoftonline.com -osoitteen sijasta myös osoitteessa office.com/login (blue star)(blue star)(blue star)(blue star)

Skype for Businessin ominaisuudet Teamsiin ensi kesäkuuhun mennessä

Microsoft ryhtyy tosimielellä kehittämään uutta  ryhmätyöohjelmaansa Teamsia. Teamsille on tarkoitus testamentata lähes kaikki Skype for Businessin palvelut kesäkuun loppuun 2018 mennessä. Näillä näkymin vanhaa Skype for Businessta pystyy käyttämään vielä vuonna 2018 ja todennäköisesti vielä siitä eteenpäinkin. 

Sulava

Oppimisteknologia

VR-lasien käyttötapoja opetuksessa

TVT:n opetuskäytön asiantuntija Matleena Laakso toteaa olevansa kiinnostuneempi edullisista VR-laseista, vaikka kalliimpiakin versioita on jo alettua hankkia eri oppiasteille. Hän on kokeillut Clas Ohlsonissa myynnissä olleita pahvilaseja jo kaksi vuotta sitten, nyt laajemmassa testissä ovat olleet Gigantissa myytävät pahvilasit (joihin mahtuvat mukavasti myös silmälasit). Kyseisiä laseja on saanut Helsingin Forumin myymälästä poistotarjouksena jopa eurolla, joten tämän suhteen kannattaa olla tarkkana. Muovilasien suhteen vinkki kuuluu, että testaa omalla puhelimellasi, ettei käy niin, että kun kiinnität puhelimen laseihin, menee samalla äänet pois päältä.

Laakso on testaillut myös VR-sovelluksia ja hän on erityisen innostunut Google Expeditions -sovelluksesta (iOS, Android), jonka avulla pääsee tutkimusmatkalle pariinsataan eri paikkaan, kuten vaikkapa maailmanperintökohteisiin eri puolille maailmaa, avaruusasemalle tai hengityselimistön sisälle. (blue star)(blue star)(blue star)

Matleenan blogi: Edulliset VR-lasit opetuksessa

Top 200 Tools for Learning 2017

Taas on se aika vuodesta, kun saamme hypisteltäväksemme oppimisen työkalujen listat. Tämän vuoden kunkku on YouTube, joka piti viimevuotisen ykköstilansa Top 200 -listalla ja sen lisäksi valloitti kärkipaikan myös kahdella kolmesta alalistasta (henkilökohtainen ja ammatillinen oppiminen sekä työpaikkaoppiminen). Tosin se viime vuoteen verrattuna menetti ykköspaikkansa opetusalan työkalut-alalistan kärjessä, mutta menestys on silti kiistaton. Top 200 -listalla kakkosena oli niin ikään edellisvuoden sijoituksensa säilyttänyt Google Search. PowerPoint hilasi itsensä pykälän ylöspäin, sijalle kolme, Google Docs/Driven tehdessä samoin ja päätyen sijalle neljä. X jatkaa alamäkeään ollen mainitulla listalla sijalla viisi. Hieman yllättäen listan kymmenen kärkeen sijalle kuusi on raketin lailla noussut perustyökalujen perustyökalu, Word, nousten jopa 10 pykälää edellisvuodesta. Sijalla seitsemän on LinkedIn, sijalla kahdeksan Facebook (joka lukeutuu alaspäin valuviin) yhdeksäntenä Wordpress ja vielä niukin naukin mainituksi tulee Wikipedia sijalla 10.

Top 200 Tools for Learning 2017

Mobiilipalvelut

Apple Pay Suomeen

Applen mobiilimaksujärjestelmä Pay rantautui Suomeen 24. lokakuuta. Sitä kykenevät käyttämään Nordean asiakkaat ja St1 Mastercardin käyttäjät. Mobiilimaksamisen arvioidaan lisääntyvän tästä eteenpäin huomattavasti nyt, kun pää on saatu auki. (blue star)(blue star)(blue star)

Helsingin Sanomat  

iOS 11.1 lupaa akulle kestoa

Mobiilikäyttöjärjestelmä iOS 11.1 julkaistaan loka-marraskuun vaihteessa. Sen luvataan muun muassa pidentävän akun kestoa. (blue star)

Tivi

Forbes

Googlen uuden puhelimen kamera saa kehuja kriitikoilta

Google julkaisi lokakuun alussa uudet Android-puhelimensa. Pixel 2:n näyttö ulottuu viiteen tuumaan ja Pixel 2 Plussan kuuteen. Laitetta rutistamalla (lue: rutistamalla) saa esiin Google Assistant -avustajan, joka osaa poimia esimerkiksi keskustelukumppanin puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen käyntikortista.  Suitsutusta uusi puhelin on saanut eritoten kamerastaan.

Google Home Mini- ja Google Home Max ~älykaiuttimet tuotiin myös framille. Musiikin soittamisen lisäksi niihin voi asettaa esimerkiksi ajastettuja toimintoja. Mini-kaiuttimen pystyy kytkemään mediatoistin Chromecastiin. Sitä voi käyttää myös kuulutuksiin Broadcast-toiminnon kautta: siihen nimittäin voi tallentaa ulos ajettavan viestin. Kookkaampi Max taas sisältää tekoälyn voimin toimivat stereokaiuttimet. Laite kykenee muun muassa säätämään äänenvoimakkuutta tilan mukaan. 

Google esitteli myös uuden Pixelbook -kannettavansa. Kriitikoiden jo ylistämää kojetta on kuvailtu markkinoiden ohuimmaksi ja kevyimmäksi.  (blue star)

New York Times

The Next Web

The Next Web

Tivi

Pixel 2 vs. the competition

Review of Pixelbook by The Next Web

Tehohybridi Sufrace Book 2 kauppoihin marraskuun puolessa välissä 

Microsoftin uusi hybridi (eli kannettavan ja tabletin yhdistelmä) Surface Book 2 tulee Suomessa kauppoihin 16. marraskuuta. Siitä on täällä saatavana 15-tuumainen versio. Laitteen erikoisiin ominaisuuksiin kuuluu sen akulle luvattava 17 tunnin käyttöaika. Surface Book 2:n hinnat liikkuvat mallista riippuen 1800 ja 3500 euron välillä. (blue star)

Techradar 

Mobiili

Tiedonhallinta

Kääntävät kuulokkeet

Google esitteli lokakuun alussa puhetta reaaliaiakaisesti kieleltä toiselle kääntävät kuulokkeet. Pixel Budiksi kastetut langattomat laitteet osaavat simultaanitulkata noin neljääkymmentä eri kieltä, joiden joukkoon on valittu myös suomi. Kuulokkeet toimivat Google Assistant -avustajan kera. Kriitikot ovat epäilleet kääntimen toimintakykyä paikoissa, joissa taustameteli on riittävän kova. Laitteiden kauppoihin tulon päivää ei ole kuulutettu. (blue star)

Google Blog

Quartz

Mobiili

Boomerangiin tekoälyllä toimiva postinlaittelija

Boomerang for Gmail -avustajaan liitettiin tekoälyllä toimiva postinlajittelija, joka ilahduttaa Gmail~sähköpostin tehokäyttäjiä. Se osaa seuloa meileistä oleelliset viestit ja toimittaa suusanallisesti lyhyen tiivistelmän kustakin sähköpostista. (blue star)(blue star)(blue star)

The Next Web

Workey - työnhaun Tinder 

Uusi työnhaku- ja rekrytointisovellus on nähnyt päivänvalon. Workeytä on kuvailtu "työnhaun Tinderiksi" (Tinder on mobiililaitteissa toimiva senssisovellus). Workeyssä työnhakija antautuu työnantajien pyydystettäväksi tekemällä itsestään anonyymin profiilin. (blue star)(blue star)(blue star)

Techcrunch

Virtuaalilaitteet ja sovellukset

Kelpo 360-kuvia ilmaiseksi

Tunnettu bloggari Matleena Laakso intoutui kokeilemaan maksutonta Cardboard Camera (iOS, Android) -sovellusta, joka ei tokikaan yllä satojen eurojen varsinaisten 360-kameroiden rinnalle, mutta joka kuitenkin ajaa asiansa. Kuvat voi katsoa heti tai jakaa linkillä toisille. Kuvien katsomiseen mobiililaitteella tarvitaan kyseinen sovellus. (blue star)(blue star)(blue star)

Matleenan blogi: 360-kuvia kännykkäsovelluksella

Facebook julkaisi edulliset virtuaalilasit

Facebook tuo vuoden 2018 alussa markkinoille aiempaa halvemmat virtuaalilasit, jotka auttanevat tavoittelemaan laajempia yleisöjä virtuaalitodellisuudelle. Lasit ovat nimeltään Oculus Go, ne ovat täysin langattomat ja näytön tarkkuus on kasvanut 2560 x 1440 tasolle. Go perustuu kahteen lcd-näyttöpaneeliin ja uudet linssit tarjoavat Facebookin mukaan isomman katselukulman sekä vähemmän heijastuksia. Go:ssa on kaiuttimet sekä 3,5 millimetrin ääniliitäntä kuulokkeita varten. Go ei kuitenkaan tue virtuaalimaailmoja huoneen mittakaavassa, eli käyttäjä ei voi kävellä ympäri huonetta, vaan joutuu tyytymään vain katselemaan ympärilleen. Sovellusten ohjaamista varten mukana tulee pieni ohjain. Oculus Go:lla on valmiina sovellusekosysteemi, se on sovellusten osalta täysin yhteensopiva Samsung Gear VR -lasien kanssa. Hinta jäänee hitusen alle 200 dollarin. (blue star)

Tivi

Lyhyesti

Uutta kirjallisuutta

Metropolian kirjaston Pinterest-tili tarjoaa katsauksen uusimpaan kirjallisuuteen verkon uusien välineiden, opetusteknologian, yhteisöllisen median ja mobiilipalveluiden alalta. 

 

 

Koonneet ja toimittaneet

Sonja Merisalo ja Petri Silmälä, Metropolian tietohallinto, yhteistyössä Metropolian kirjaston kanssa. Kiitokset: Esa Suominen, Metropolian tietohallinto

Kirjoita lisäykset ja korjaukset sivun kommenttikenttään. Lähetä uutisvinkit sähköpostilla osoitekaavalla etunimi.sukunimi@metropolia.fi

Seuraavat digiuutiset ilmestyvät 29. marraskuuta 2017. 

 

 

Lisää uutisia

Metropolian sosiaalisen median Twitter-tili

Faceblog-sivu Facebookissa

Upmash-sivu Facebookissa

.

Yhteydet Metropolian tietoarkkitehtuuriin

(blue star)(blue star)(blue star)(blue star)(blue star)

Kiinteästi Metropolian tietoarkkitehtuuriin liittyvä järjestelmä tai väline, johon tallennetut tiedot pidetään Metropolian omilla palvelimilla.


(blue star)(blue star)(blue star)(blue star)

Metropolian ulkopuolinen tietojärjestelmä (pilvipalvelu), jota käytetään Metropolian käyttäjätunnuksilla.


(blue star)(blue star)(blue star)

Metropolian ulkopuolinen tietojärjestelmä (pilvipalvelu) tai laite, jossa käyttäjä luo tunnuksensa itse ja vastaa itse tietoturvasta.


(blue star)

Järjestelmä, palvelu tai laite, joka on mahdollisesti saatavana tai käytettävissä vasta sivun julkaisuhetken jälkeen.

 

.

Tärpit

(plus)

Erityisen kiinnostava, merkittävä tai hyödyllinen uusi väline tai palvelu tai oleellinen pointti (opettajan näkökulma).