Koosteinen toteutus

Määritelmä

 Työnkulku 

 

Toteutuksen esiehto


Tulee ratkaista koostuuko koosteinen toteutus yhdestä toteutuksesta, johon liittyy monta opintojaksoa, vai luodaanko jokaisesta opintojaksosta koosteisella toteutuksella monta toteutusta, jotka liittyvät toisiinsa ja joita itseään ei voi muokata vaan tiedot haetaan yhdeltä "äiti/vanhmepi" toteutukselta, joka määrittelee lapsien tiedot. "äitiä/vanhempaa" kutsutaan koosteiseksi toteutukseksi. Huomioitavaa kuitenkin on, että jälkimmäisessäkin tapauksessa tehtäviä on vain yhden kerran kerran ja ilmoittautuminen tapahtuu "yhteen" ilmiöön.


Koosteisia toteutuksia luodaan, jotta voidaan tarjota opiskelijalle mahdollisuus suorittaa yhden projektin tms. avulla eri opintojaksoja tai niin, että projektiin osallistuvat opiskelijat voivat suorittaa monta opintojaksoa saman projektin sisällä. Pääsääntöisesti näistä kahdesta tapauksesta ensimmäinen on käytetympi. Projektilla tässä ei tarkoitata välttämättä projektia vaan opetusmenetelmäsarjaa, jonka avulla opiskelijat voivat saada erilaista osaamista mutta kuitenkin suorittaa HOPS:nsa kuuluvia opintojaksoja yhden opetustapahtumasarjan avulla. Koska opetustapahtuma järjestetään tietyn "sateenvarjon" alla ei haluta perustaa montaa toteutusta, koska asioita hallinoidaan tämän yhden "sateenvarjon" näkökulmasta.



idKäyttäjätarinaKuvausHuomiot
1Koosteisen toteutuksen luominenVuosisuunnittelijana haluan luoda vuosisuunnittelussa toteutuksen, joka koostuu monesta opintojaksosta. Kerron järjestelmälle että haluan luoda koosteisen toteutuksen "Ryhmät & OPS välilehdellä". Järjestelmä antaa minulle modaalin, johon voin syöttää opintojaksoja ko. OPS:n sisällöstä, joista koosteinen toteutus luodaan. Koosteinen toteutus sisältää kaikki toteutuksen tiedot, kuten normaali toteutus, mutta siihen liittyy monen opintojakson kuvaukset. Koska toteutuksen tunnukseen on aina kytketty opintojakso ja juokseva toteutusnumero, ei tässä tapauksessa voida liittää tunnukseen kaikkia toteutukseen sisältyviä opintojaksoja. Toteutukselle generoidaan oma tunnus ja toteutusnumero.Vuosisuunnittelussa tulee näyttää erilaisella palkilla ne opintojaksot, jotka liittyvä samaan toteutukseen. Ts. tällä hetkellä yksi palkki edustaa yhtä toteutusta ja koosteinen toteutus luo tähän poikkeuksen. Yksi palkki edustaa yhtä toteutusta, mutta voi esiintyä monen opintojakson kohdalla. Muokatessa yhtä "palkkia" hän muokkaa kaikkia niitä palkkeja/opintojaksoja, joihin toteutus liittyy.
2Koosteiselle toteutukselle ilmoittautuminenOpiskelijana haluan etsiä totetuksia, joiden avulla saan suoritettua opintojaksoja. Opiskelija etsii toteutuksia samaan tapaan kuin muutoinkin. Hakuja tulee järjestelmissä muuttaa kuitenkin niin, että haettaessa opintojakson sisältyvällä tiedolla (esim. tunnus tai nimi) tulee koosteisen toteutuksen (joka liittyy haettavaan opintojaksoon) löytyä hauissa. Hakutuloksissa kerrotaan, että tällä koosteisella toteutuksella voi suorittaa kyseisen opintojakson. HUOM! Esim. Ehops välineessä pitää ilmoittautumisissa näyttää ne koosteiset toteutukset, jotka liittyvät opintojaksoihin, joita opiskelija on HOPS:nsa liittänyt ja kertonut suorittavansa niitä. Opiskelija ilmoittautuu toteutukselle ja kertoo samalla mitä opintojaksoa hän koosteiselle toteutuksella erityisesti haluaa suorittaa. Opiskelijan kertoo ainoastaan toivomuksen. Hän ei voi olla varma voiko suorittaa kyseisen opintojakson ennenkuin ilmoittautuminen on käsitelty. 
3Koosteisen toteutuksen arvioiminen

Koosteinen toteutus eroaa arvioinnissa siinä, että opiskelijalle merkitään mistä opintojaksosta koosteisen toteutuksen sisällä suoritus annetaan. Lisäksi opiskelijalla voi olla monta suoritusriviä, jos hän suorittaa koosteisella toteutuksella useamman opintojakson. (Huom. onko tämä kohta tarpeellinen vai syntyykö tästä jo liian joustava tapa kirjata suorituksia?)

Arviointi-ikkuna on samankaltainen kuin toteutuksen arvionti mutte kuten edellä kuvattu, yhtenä kenttänä on myös "opisntojakso", joka on vaihdettavissa rivikohtaisesti (eri opiskelija voi saada suorituksen eri opintojaksolta). Kenttään tulee valittavaksi ne opintojaksot, jotka määritellään aiemmin koosteiselle toteutukselle "näitä opintojakso voi suorittaa tällä toteutukslla" -tyyppisesti.

 

Muutostarpeet 25.3. esiteltyyn versioon

Mika:

Peruslogiikka ok, mutta

Lisää opiskelija

Arviointinäkymä

Osa-arviointi tarvittaneen sitten kuitenkin.
* Marjaana: toteutuksen osia pitäisi pystyä lisäämään opiskelijalle ennen suorituspäivän kirjaamista. Toteutuksen osan lisääminen yhdelle opintojaksolle pitäisi olla myös mahdollista, Lisää toteutuksen osa -toiminnossa opintojaksot valintalistana.

Koosteisen toteutuksen luominen

Osmo, Jaakko, Mika, Marjaana: koosteinen toteutus ja projektit:

Toteutusliitos opintojaksoon kahdesta suunnasta - yhdestä opintojaksosta yksi tai useampi toteutus ja yksi toteutus johon liitetään kaksi tai useampi opintojakso. Koosteinen toteutus tarkoittaa jälkimmäistä tapausta.  Opintoa "projekti" ei ole olemassa, projekti on opetusmuoto.

Opetusmuotoa "projekti" on kuvailtu kolmessa käyttötapauksessa. Nimetty jäljempänä projektityyppi 1 ja projektityyppi 2  ja projektityyppi 3.

Opetus on muotoa projektityyppiä 1 : projektille ei tarjota mitään omia palvelujaan. Pepin ja perusrekisterin näkökulmasta käyttäytyvät kuten muutkin toteutukset.

Opintojaksoilla omat toteutukset Pepissä, mutta opetus toteutetaan yhteisessä opetustapahtumassa joka on opetusmuotoa projekti. Palvelee tilanteissa, joissa kukin opiskelija suorittaa vain yhden opintojakson ja jokaisella toteutuksella on oma arvioiva opettaja eikä yhteisiä työtiloja tms. tarvita. Opintojaksot arvioidaan perusrekisterissä normaalisti kukin erikseen

Opetus muotoa projektityyppiä 2 : yksi toteutus johon liitetään kaksi tai useampi opintojakso.

Opintojaksoille ei tehdä omia toteutuksia, vaan vuosisuunnittelussa tehdään projektille "virtuaalitoteutus", johon liitetään opintojaksoja. Palvelee tilanteissa, joissa yksittäinen opiskelija suorittaa projektissa useampia opintojaksoja tai projektissa on vain yksi opettaja, projektilla tarvitaan yhteinen työtila yms. Opintojaksot arvioidaan perusrekisterissä koosteisen arvioinnin näkymässä.

Opetus muotoa projektityyppiä 3 : OPSissa ei ole opintojaksoja, joista tehdä toteutuksia vuosisuunnittelussa. Opiskelijan hopsissa syntyy (opiskelija itse ehdottaa) henkilökohtainen projekti, joka hyväksynnän ja arvioinnin kautta muuttuu henkilökohtaiseksi opintojaksoksi - ei mitään toteutusta