Blog

Kirjasto 24/7

Metropolian mediatekniikan opiskelijat tekivät kirjastolle mainosvideon. (smile)

 

Olen palannut työvapaalta Metropoliaan. Samalla vaihtui järjestelmätiimin (JäTi) vetäjyys asiakaspalvelutiimin (AsPa) vetäjyyteen. AsPan kanssa ajattelimme toteuttaa kevään aikana jonkin käyttäjiä aktivoivan projektin. Laputus Turun kaupunginkirjaston malliin lienee se, jota lähdemme toteuttamaan, toimipiste kerrallaan. Saamme toivottavasti ideoita nykyisten tilojen ja palveuiden kehittämisen lisäksi myös ajatuksia siitä, mitä tulevilla kampuksilla kirjastojen tiloilta ja palveluilta kaivataan. Myös valtakunnallinen kirjastojen asiakaskysely on taas tulossa tänä keväänä. 

Sain hommakseni myös kirjaston verkkopalveluiden koordinoinnin ja kehittämisen. Finna-projekti alkaa tänä vuonna toden teolla, se toivottavasti korvaa jossain vaiheessa kokonaan sekä MetCatin että Nellin. Kaikenlaista muutakin on kehitteillä, vielä pääosin ajatuksen tasolla.

Kiva olla täällä taas!

Työvapaalla

Olen 1.3. - 31.12.2012 työvapaalla Metropoliasta, joten sillä aikavälillä ei tällä sivulla varmaankaan paljon mitään tapahdu. Tuon ajan vietän Eduskunnan kirjastossa. Välillä täytyy ihmisen poistua mukavuusalueeltaan ja käydä ihmettelemässä maailmaa.

Pertti Föhrin (Lahden amk) Jouni Jääskeläisen (Savonia-amk) ja allekirjoittaneen yhteinen raportti Israelin Haifaan suuntautuneesta IGeLU-konferenssi ja Ex Libris Systems Seminar -matkasta on nyt valmistunut ja luettavissa.

> Raporttiin

Alma

Ex Libris on jo muutaman vuoden ajan puuhannut uuden kirjastojärjestemän parissa. Järjestelmä on nyt saanut nimen, se on Alma. Alma on tällä hetkellä Partner release -vaiheessa, se on testikäytössä noin 60 organisaatiossa ympäri maailmaa. Suomalaisia kirjastoja tässä yhteistyössä ei tietääkseni mukana ole.

Alma on mielenkiintoinen projekti, eikä vähiten siksi, että siitä suunnitellaan pilvipalvelua. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että data on palvelimella, jota Ex Libris hallinnoi. Näin asiakkaitten ei tarvitse esimerkiksi välittää versionhallinnasta, vaan palveluun voi tulla vähittäisiä muutoksia vaikka viikoittain. Tähänhän olemme jo tottuneet sosiaalisen median sovelluksissa tai esimerkiksi gmail- tai hotmail-sähköpostisovelluksissa.

Ex Libris kaavailee Almassa olevia tietoja jaettaviksi asiakasorganisaatioiden kesken. Käytännössä asiakasorganisaatio voisi esimerkiksi käyttää hyväkseen palvelimella jo olevaa luettelointitietuetta, ja linkittää esimerkiksi omat varastotietueensa siihen. Nykyäänhän harrastetaan paljon kopioluettelointia, mutta luettelointitietue tallennetaan kuitenkin aina jokaisen organisaation omaan tietokantaan. Ymmärtääkseni organisaatiolla voi kuitenkin olla myös omia luettelointitietuita Almassa.

Almalle ei ole tulossa omaa asiakaskäyttöliittymää, vaan siitä kaavaillaan Primon kumppania. Primo on Ex Libriksen tiedonhakukäyttöliittymä ("end-to-end solution for information discovery and delivery"). Tulevaisuudessa siis meilläkin saattaisi olla taustalla Alma, käyttöliittymänä Primo. Primo meille on joka tapauksessa tulossa jossain vaiheessa, se kun on valittu KDK-hankkeen käyttöliittymäksi. Ja Kansalliskirjastovetoinen uuden kirjastojärjestelmän hankintaprojekti on jo meneillään.

Almasta Ex Libriksen sivuilla: http://www.exlibrisgroup.com/category/AlmaOverview.

Matkakokemuksia piti tällä matkalla kirjoittaa aina illalla hotellissa. Mutta kuten tavallista, asiat eivät aina suju etukäteissuunnitelmien mukaan. Hotellissa ei ole ilmaista Wi-Fi-yhteyttä. Ei edes halpaa.

Seminaaripaikalla Haifan yliopistossa onneksi Wi-Fi on, mutta täällä ei ole juuri aikaa kirjoitella, kun riennetään esityksestä toiseen. Tarkoitus on kuitenkin tehdä jonkinmoinen matkakertomus jälkikäteen matkakumppanien Savonian Jouni Jääskeläisen ja LAMKin Pertti Föhrin kanssa.

Tähän mennessä olen mm. oppinut, että Ex LIbriksen kehittämä uusi kirjastojärjestelmä, joka jokin aika sitten kulki työnimellä URM, on saanut nimen: Alma. Ainakin paperilla Alma vaikuttaa mielenkiintoiselta. Voyagerin uudessa versiossa (ver. 8) on tulossa uudistuksia, kuten mm. kokonaan uusi Client: Global Data Change.

Mutta näistä kaikista lisää myöhemmin. IGeLUa voi seurata Twitterissa tagilla #igelu11.

AMK-kirjastopävillä Savonlinnassa (9.-10.6.2010) on aiheena muutoksen tuulet: kirjastotyön tulevaisuus ja kirjastolaisen identiteetti. 

Mistään uudesta asiasta ei ole kysymys. Kimmo Tuominen penkoi arkistoja puhettaan varten ja löysi muun muassa vuodelta 1927 Laura M. Janzowin teoksen The library without the walls. Kirjattomasta kirjastostakin on puhuttu jo 50-luvulla. Aika futuristisen kuuloisia ennustuksia vielä tänäkin päivänä. :)

Hupaisimpiin ennustuksiin kuuluu vuodelta 1883 oleva puhelinkirjasto, jossa asiakas soittaa kirjastoon ja kirjastonhoitaja lukee hänelle kirjaa ääneen. Samainen ennustus sisältää vision fonografisylinteristä, joka on laite, jonne kirjat siirretään ja josta tieto ja kaunokirjallisuus sitten johdatetaan kotiin.

Nämä vanhat ennustukset kyllä kertovat myös siitä, että tulevaisuutta kannattaa pohtia, ja myös sillä hetkellä utopistisen oloisia ajatuksia esittää. Jälkeenpäin osa niistä herättää hilpeyttä, osa hämmästyttää tarkkanäköisyydellään. Mutta kaiken kaikkiaan tulevaisuuden ennustaminen on kovin vaikeaa.

Tuominen puhuu myös taantumuksellisuuden kauhistuksesta. Kirjastoalan keskustelu on usein ollut polarisoitunutta, kaksi ääripäätä vastakkain. Keskustelua värittää myös teknologinen determinismi. 

Tässä eräs ennuste: Lukulaitteitten hinnat laskevat parinkymmenen euron paikkeille. Ammatti- ja tietokirjallisuus siirtyy kokonaan sähköiseksi, mutta kaunokirjallisuuden osalta näin ei (ainakaan kirjastoalalla) uskota tapahtuvan. Sähkökirjojen kuten muidenkin uusien palvelujen suhteen tosin tulevaisuus sisältänee sekä-että joko-tain sijaan.

Mutta hyvähän se on, että kirjastojen ja kirjan tulevaisuus puhuttaa. Eikö?

Kirjastossa on tulossa kesäkuussa järjestelmäpäivitys, vanha kirjastojärjestelmämme Voyager, joka lienee vähitellen elinkaarensa päässä, päivitetään versiosta 6.2.1 versioon 7.2.1. Asiakkaille päivitys ei näin alkuun näy kuin katkona palveluissa.

Uusi versio mahdollistaa kokonaan uudenlaisen OPACin (Open Access Catalog) käyttöönoton. OPAC on kirjastolaisten kieltä, jolla viitataan lähinnä painettujen kokoelmien elektroniseen näyttöluetteloon, meillä Metropoliassa OPAC kulkee nimelle MetCat. Tämä nykyinen on niin vanhanaikainen, että olemme odottaneet päivitystä kuin kuuta nousevaa. Mutta nyt näyttää siltä, että kuun nouseminen on hidas prosessi eikä uutta OPACia saadakaan (meistä riippumattomista syistä) käyttöön ennen syksyä ja uuden lukuvuoden alkua. Tässä tilanteessa kannattanee kuitenkin tehdä uusi OPAC rauhassa kuntoon, ja sitten talvipakkasilla lanseerata se fanfaarein. Juhlahetkeä odotellessa voi uuden OPACin ominaisuuksiin tutustua vaikkapa Kansalliskirjaston hallinnoimalla testipalvelimella.

Joskus seminaarissa tulee loistavia ideoita vastaan. Viime viikolla olin palvelumuotoilu ja co-design -seminaarissa. Seminaari oli muutenkin hyvä, mutta Katja Battarbeen puheenvuorossa, lähinnä sivulauseessa, tuli loistava idea: kävelykokous. Miksi istua tunkkaisessa neuvottelutilassa, jos voidaan lähteä ulos kävelemään? Toki ymmärrän rajoitukset: ulkona ei käytössä ole tietokonetta/datatykkiä ja muistiinpanojenkin tekeminen voi olla hankalampaa. Ja kovin monen osallistujan kokouksissa voi keskustelun seuraaminen olla vaikeaa. Mutta tietyn tyyppisiin kokouksiin idea varmasti sopii. Battarbee on töissä San Franciscossa, missä lämmin ilma ja aurinko innostavat tietysti enemmän kuin räntä tai pakkanen, mutta onhan meilläkin kesä kerran vuodessa. Minä ainakin haluan kokeilla!

Aika moni asia on wikissä muuttunut päivityksen myötä. Aika näyttää, oliko kaikki muutos parempaan. Yksi muutos on se, että tämä toiminto, joka ennen kulki News-nimellä onkin nyt sitten blogi (Blog post). Ohjelmistossa käytettyjen termien muuttaminen on aina käyttäjälle hankala asia, mutta kaipa tähänkin tottuu. Vain muutos on pysyvää. :)

TestiNews

Mietinpä tässä, että olisiko järkevä ottaa wikin News-toiminto käyttöön päiväkirjatyyppiseen toimintaan. Eiväthän ne varsinaisesti mitään uutisia nuo ajatukseni ole, mutta ei kannattane juuttua semanttiseen saivarteluun. (smile) Tämä voisi toimia myös ulkoisena muistina, kun välillä tuntuu kovalevyn ja keskusmuistin yhteys takkuilevan.