Blog

Torstaina 17.2. ei pidetä normaaleja suomen kielen tunteja vaan Tivin Valmaa-ryhmä osallistuu YLE Pasilan tuotantotilojen tutustumiskäynnille. Sitä ennen tapaamme Hämeenlinnan valmentavan opiskelijaryhmän klo 14.00 Hämeentie 161:n Digilabrassa (H2011).

Jos et jostain syystä ehdi iltapäivän tapaamiseen niin voit tulla suoraan Ylelle. Tapaamme Ylen toimitilan edessä klo 16.10. Ylen osoite on Radiokatu 5A (Sisäänkäynti Uutiskadun puolelta!) Tulkaa ajoissa paikalle sillä emme ehdi odottamaan myöhästyneitä!

Työnantajaselvityksen tulokset

Selvitys metropolialueen työnantajien halukkuudesta ja tarpeesta kouluttaa maahanmuuttajataustaisia työntekijöitään asiantuntija-, esimies- tai työnjohtotehtäviin löytyy alla olevasta linkistä:

Työnantajaselvitys 31.12.2010 (pdf)

Opetus jatkuu maanantaina 10.1.2011.

Käy katsomassa lukkarikoneesta kevätlukukauden lukujärjestys.

Onnea ja menestystä opintoihin!

Metropolia Ammattikorkakoulun maahanmuuttajille tarjottavat valmentavat koulutukset on nyt koottu yhdelle sivulle, tänne.


Kiitämme yhteistyökumppaneita ja työntekijöitä kuluneesta VOIMAA-vuodesta. Siirrymme vähitellen joulun viettoon. Viimeisin kuukausikirje on luettavissa täältä .

Projektipäällikkö myrskyn silmässä

Projetipäällikkö ja 8 muuta kulttuurialan hanketoimijaa selvisivät hädin tuskin, mutta onnellisinä Itä-Viroa riepottaneesta hirmumyrskystä. Myrsky voimistui torstai-iltana, jolloin majapaikaansa pyrkivien matkalaisten ajoneuvot suistuivat olemattomilta teiltä olemattomassa näkyvyydessä. Majapaikkaan päästyään sähkön jakelu päättyi ja yö vietettiin varsin viileissä olosuhteissa. Perjantain valjettua oli koko mahdotonta päästä yhteyteen ulkomaailman kanssa, mutta hiljalleen valkeni, että seutukunta oli suljettua aluetta, jossa liikenne oli mahdotonta. Majapaikasta ( Vihulan kartano) omalla autollaan pois pyrkineet joutuivat palaamaan takaisin usean tunnin ja vain muutaman kilometrin etenemisen jälkeen.

Loppuiltapäivästä saatiin tieto, että Viron parhaat off-road kuskit ovat lähteneet jeepeillä noutamaan Metropolian matkalaisia. Ällistyttävien kokemusten jälkeen matkalaisen pääsivät Tallinnaan alkuillasta ja saapuivat Helsinkiin ennen puolta yötä.

Itä-Virossa saarroksissa ja ilman sähköä on edelleen useita tuhansa ihmisia ja autoissaaan yönsä viettäneiden perheiden ja henkilöiden määrä on poikkeuksellisen iso.

Projektiryhmä kokoontuu vuoden viimeiseen kokoukseensa Hämeenlinnassa Ammatillisen opettajakorkeakoulun tiloissa. Aloitamme kokouksen klo 9:30. Asialista rakentuu wikissä ja kaikki projektiryhmän jäsenet ovat tervetulleita lisäämään käsiteltäviä asioita listalle.

Kokouksessa tullaan käsittelemään mm. hankkeen väli- ja seurantaraportointitiedot, joiden tulee olla valmiina wikissä (väliraportit) tai toimitettuina projektipäällikölle (seurantaraporttitiedot) kokoukseen mennessä.

Tervetuloa!

Maahanmuuttajat ja ammatillisen osaamisen moninaisuus -teoksen fyysisiä kappaleita ei enää ole jäljellä kovin monta jaettavaksi. Tiedonjanoisten apuna on kuitenkin PDF-versio, jonka voi ladata esimerkiksi täältä . Voimaa-webbisivulle viedään muutkin hankkeen aikana tuotettavat julkaisut vuoden 2011 aikana.

Avoin Suomi – kuka vastaa? Työperäisestä maahanmuutosta.

2.12. julkaistiin ”Avoin Suomi – kuka vastaa? Työperusteisesta maahanmuutosta” -kirja. Se on olennainen osa myös VOIMAA-tematiikkaa. Kirja käsittelee työperusteisen maahanmuuton kysymyksiä ja esittää käytännöllisiä ratkaisuja rekrytoinnin eri vaiheisiin.  Se paneutuu maahanmuuton välttämättömymyyteen yhtenä osaratkaisuna väestön ikääntymisestä aiheutuvaan työvoimapulaan ja siinä käsitellään Suomen valmiuksia ulkomaisen työvoiman houkutteluun, rekrytointiin ja vastaanottoon. Kirjassa esitellään vastauksia rekrytoiville työnantajille onnistuneeseen kansainväliseen rekrytoinnin.

Kirjassa on myös työperusteista maahanmuuttoa eri näkökulmista taustoittavia artikkeleita liittyen mm. tulevaisuuden työvoimapulaan ja työvoiman tarpeen ennakointiin sekä maahanmuutosta käytävään ajankohtaiseen keskusteluun.

Kirja on saatavissa sähköisenä:
http://www.ely-keskus.fi/fi/Ajankohtaista/Julkaisut/ (pdf) ja
http://epaper.edita.fi/ely keskus/Avoin Suomi(eKirja)

Painettua versiota voi tilata osoitteesta:
jaana.suokonautio(a)ely-keskus.fi

Haastattelumatka Lahteen 30.11.

Anja ja Pekka kävivät 30.11. 2010 Lahdessa keräämässä asiantuntijanäkemyksiä työnantajakyselyyn liittyen. Näkemyksiä ja kokemuksia kertoivat ALIPI-projektin ja Lahden maahanmuuttajapalveluiden asiantuntijat. Paikallista työnantajapuolen näkökulmaa valoitti kaksi lahtelaista metallialan yritystä. Lahdessakin maahanmuuttajan urapolku on pitkä, mutta koulutukseen liittyen työnantajapuolen kehuja sai myös alueen merkittävä kouluttaja Sampola. Viranomaisten näkemys on, että myöskin työnantajia olisi syytä kouluttaa esimerkiksi siitä, miten kohdata maahanmuuttaja työntekijänä.

Valmentavien koulutusten opettajakoordinaattorit Birgitta, Elena ja Jussi Tivin ja Kuulin klustereista ovat parhaillaan Berliinissä osallistumassa mm. Online Educa -tapahtumaan. Matkakertomusta voi seurata ajantasaisesti täällä .

Eräs kansainvälisesti nimekkäimmistä sosiaalisen median tutkijoista professori Axel Bruns Queensland University of Technologysta Brisbanesta Australiasta luennoi Metropolia Ammattikorkeakoulussa 28.10.2010.

Axel Bruns on teoksessaan Blogs, Wikipedia, Second Life and Beyond: From Production to Produsage (2008) esitellyt mallinsa käyttäjätuotannosta, joka kuvaa sosiaalisen median yhteistyölle perustuvia ja osallistavia toimintatapoja, sekä niiden taloudellisia, yhteiskunnallisia ja kulttuurisia vaikutuksia. Viimeaikaisissa tutkimuksissaan Bruns on tutkinut erityisesti sosiaalisen median mahdollisuuksia kansalaisosallistumisessa sekä käyttäjälähtöisessä sisällöntuotannossa.

Tallenne luennosta löytyy täältä .


VOIMAA-hankkeen ja Metropolia ammattikorkeakoulun tuottama kirja Maahanmuuttajat ja ammatillisen osaamisen moninaisuus on kirjoituskokoelma ammattikorkeakoulun luovien alojen opettajien ja opiskelijoiden kulttuurienvälisistä kokemuksista.

Artikkelit pohtivat, miten kulttuurierot vaikuttavat yksilöön oppijana ja toisaalta, miten monikulttuurisuus ammattikorkeakoulussa kasvattaa henkilökohtaistamisen ja tutoroinnin tarvetta. Teos on opettajien, ohjaajien ja oppijoiden kohtaamisen paikkoja ja tapoja tutkiva julkaisu, joka antaa eväitä tutorointiin, osaamisen arviointiin ja oppimisen ohjaukseen. Teoksesta löytyy käytännön vinkkejä kulttuurienvälisen ymmärryksen kasvattamiseen ja aitoon vuorovaikutukseen.

Matti Rantalan toimittama teos on jokaisen ammattikorkeakoulussa toimivan opettajan, tutorin ja opintojen ohjaajan opas monien kulttuurien ympäristöön. Oman pdf-kopiosi voit ladata täältä.

Oivaltavia lukuhetkiä koko toimituskunnan puolesta!

Kulttuurialan valmennettavat osallistuivat tiistaina viihteelliseen tuokioon Ennio Marchetton komediaesityksen parissa. Italialainen "elävä sarjakuva" imitoi ja parodioi musiikin tahtiin maailmantähtiä Edith Piafista Englannin kuningattareen ja Dolly Partonista Lady Gagaan. Live Nation Finland tarjosi ensi-illan.

Kulttuurialan amk-valmentavan koulutuksen päiväryhmä osallistuu parhaillaan kulttuurituotannon luentomuotoiseen opiskeluun Tuottamossa, osoitteessa Hämeentie 153B. Opintojakson nimi on Taiteiden tuntemus. Aiheena mm. mediataide ja luennoitsijana m-cultin Minna Tarkka.