Blog

On tullut kiitoksien aika - Liikkuvan Arjen Designin kolmivuotinen hankekausi päättyi vuoden vaihteessa. Kolmen vuoden aikana on opittu ja saavutettu paljon ja kiitos tästä kuuluu kaikille teille, jotka olette LADin toimintaan osallistuneet. Erityinen kiitos myös rahoittajillemme Euroopan aluekehitysrahastolle, Uudenmaan liitolle sekä Helsingin ja Vantaan kaupungeille.

Joulun alla julkistettu Liikkuvan arjen designia -kirja kokoaa hankkeen antia ja toimii toivottavasti innostajana ja ajatusten herättelijänä myös jatkossa. Ja vaikka LADin yksi muoto päättyykin, työ jatkuu edelleen! Erityisesti Pyöräkeskuksen jatkokehittämiseen Helsingissä keskittyvä Liikkuvan arjen design - Pyöräkeskuksesta 2.0 pyöräilykaupunkiin -projekti on pyörähtämässä käyntiin Helsingin kaupungin innovaatiorahaston rahoituksella ja tulee hyödyntämään ja viemään eteenpäin LADin tuloksia. Uusi projekti jatkuu kevääseen 2016 asti.

Kuvatunnelmia projektin joulukuisesta loppunäyttelystä ja päätösjuhlasta.

Lämmin kiitos kaikille LADiin osallistuneille, yhteistyömme kukoistakoon jatkossakin!

Laiturilla 18.12. julkistettu Liikkuvan arjen designia -teos kuvaa hankkeen kolmivuotista muotoilumatkaa. Teos on yhdistelmä kestävää kaupunkiliikkumista ja muotoilua käsitteleviä asiantuntijapuheenvuoroja ja tuoreita palvelu- ja tuotekonsepteja. Samalla valotetaan osallistavan suunnittelun menetelmiä ja mahdollisuuksia. Muotoiluajattelulla on voimaa käynnistää muutoksia – kaupunkimuotoilu liikuttaa meitä kaikkia!

Tutustu teokseen! (pdf-tiedosto)

Painettuja kirjoja voi tiedustella Päivi Keräseltä (etunimi.sukunimi@metropolia.fi). Julkaisusta valmistuu myös englanninkielinen verkkoversio.

Liikkuvan arjen designia - Kohti pyöräilevää pääkaupunkiseutua -kirja julkistetaan ke 18.12.2013 klo 17-18 info -ja näyttelytila Laiturilla (Narinkka 2). Kirja kokoaa Liikkuvan Arjen Design -projektin kolmivuotisen muotoilumatkan antia: näkökulmia kaupunkimuotoiluun ja kestävään kaupunkiliikkumiseen sekä opiskelijoiden suunnittelemia, pyöräilevään kaupunkiin johdattavia palvelukonsepteja.

Julkistustilaisuudessa on tarjolla pientä purtavaa ja osallistujat saavat mukaansa oman kappaleen kirjasta.

LADin hankekausi huipentuu 10.-18.12.2013 Pyöräkeskuksella järjestettävään näyttelyyn. Valoa ja multimediaa yhdistelevä näyttely esittelee hankkeen aikaansaannoksia vilkkaan Narinkkatorin laidalla.

Wikissä olleet vanhentuneet linkit on nyt korjattu ja ajantasaiset logot löytyvät Liikkuvan Arjen Design -projektin logot -sivulta!

Syksyn saapuessa on taas aika kiinnittää huomiota liikenneturvallisuuteen. Tule koristelemaan pyöräsi ja askartelemaan itsellesi heijastin! Muotoilun opiskelijoiden osana LAD-projektia järjestämä työpaja pidetään Pyöräkeskuksella lauantaina 21.9.2013 klo 12-18.

Osallistujien kesken arvotaan lippuja Rakkautta & Anarkiaa-elokuvafestivaaleille ja tusinan verran designheijastimia MAKEEdesignilta sekä MANNER'Silta. Tarjolla myös musiikkia -- mm. Color Dolor -yhtyeestä tuttu ”Ambient-trumpetisti” Jan Wälchli rakentaa klo 17 alkaen svengaavia kokonaisuuksia pienistä elementeistä liikkeelle lähtien.

 Tervetuloa mukaan!

Lisää tapahtumasta

Metropolian ammattikorkeakoulun Tuoteväylä-tiimi etsii jälleen ideoita.  Osallistuminen kannattaa, sillä ideallasi voit päästä mukaan Tuoteväylään ja saada
asiantuntija-apua ideasi tueksi. Parhailla ideoilla on mahdollisuus saada jopa  5 000€:n suuruinen rahoitus idean kehittämiseen! Tuoteväylä-palvelu on suunnattu
Metropolian ammattikorkeakoulun opiskelijoille sekä henkilökunnalle. Keksintösäätiön Tuoteväylän kautta tarjoama neuvonta ja tuki on maksutonta.

Keksintöjen aihealueita ei ole rajattu, joten ideasi voi olla esimerkiksi uusi palvelu tai tuote – siis lähes mikä tahansa keksintö!

Mukaan pääset lähettämällä kuvauksen ideastasi Juha Järviselle sähköpostilla osoitteeseen juha.jarvinen(ät)metropolia.fi tai palauttamalla ideankuvauslomakkeen,
joita jaetaan 10.-12.9. ja 18.9. Metropolian Tuoteväylä –ständeillä:

ti 10.9. klo 10-14:15 Metropolia, Bulevardi
ke 11.9. klo 10-14:15 Metropolia, Tukholmankatu
to 12.9. klo 10-14:15 Metropolia, Vanha maantie 6 (Leppävaara)
ke 18.9. klo 10-14:15 Metropolia, Vanha Viertotie 23

Lisää Tuoteväylästä

Miltä pyöräilevä kaupunginosa voisi näyttää verkossa? Tätä hahmotellaan Pyöräilyä lähialueella - Yhteisöllinen verkkopalvelu Kivistöön -opinnäytetyössä. Marja-Liisa Kauppisen ja Juha Pohjolan tekemässä työssä kuvataan verkkopalvelun toimintaidea. Lähteenä työssä on käytetty yksilö- ja ryhmähaastatteluja, lomakekyselyjä, työpajatyöskentelyä sekää käytettävyys testauksia.

Tutustu työhön

Tule muotoilemaan yhteistä pyöräilykaupunkiamme! Kutsumme kiinnostuneet kaupunkilaiset - muotoilijat, kaupunkisuunnittelijat, opiskelijat, pyöräilijät, palveluntarjoajat - työpajaan tutustumaan, ideoimaan yhdessä ja oppimaan toisiltaan.

Päivä koostuu kahdesta temaattisesta työpajasta: aamupäivällä keskitymme pyöräkeskukseen ja iltapäivällä ideoimme käytännön toimia, jotka tekevät pyöräilyn luonnolliseksi osaksi kaupunkilaisten arkea.  Voit osallistua joko molempiin tai jompaankumpaan. Molempiin pajoihin osallistuville tarjoamme maistuvan keittolounaan.

Tarkempi ohjelma ja lisätietoa
Ilmoittaudu mukaan 9.9.2013 mennessä

Suomen ensimmäisen virallisesti merkityn maastopyöräradan avajaisia vietettiin lauantaina 24.8.2013. Liikkuvan Arjen Designin yhteistyössä Korson Kaiku -seuran ja Vantaan kaupungin kanssa toteuttamaan rataan sai tutustua joko vapaasti itsekseen tai Suomen parhaiden maastopyöräilijöiden opastuksella. Lisäksi päivän aikana kerättiin kävijöiden palautetta opasteista. Lopulliset opasteet toteutetaan ja asennetaan reitille syksyn aikana.

Lisää tapahtumasta

Metropolian Con Caronca -kuoro esiintyi Vuosaaren Taiteiden yössä tekstiilisuunnittelun opiskelijoiden kuosittamissa designpyöräilyviitoissa (kuva: Tuiti Paju). Katso kuvia tapahtumasta.

Aiheina tällä kertaa:

  • Pyöräilyviittoja ja pyörän huoltoa Sellon kirjastolla su 5.5.
  • Esimakua opastettuun maastopyöräreittiin Vantaan Vierumäellä la 18.5.
  • LADin menetelmiä esiteltiin Kaupunkitutkimuksen päivillä Turussa
  • Alkuvuoden medianäkyvyyttä
  • Tulevat tapahtumat

Lue kirje kokonaisuudessaan

Liikkuvan arjen opiskelijaprojektit nousivat kansijutuksi Suomen Tieyhdistyksen uusimmassa Tie & Liikenne -lehdessä. Tie & Liikenne on ammattilehti, jossa käsitellään mm. liikennettä, väylien kehittämistä ja ylläpitoa, liikennepoliittisia kysymyksiä ja liikenneturvallisuutta. Sivulta 6 alkavassa artikkelissa on projektipäällikkö Meritan mietteitä projektista ja kaupunkimuotoilusta.

Verkkolehti
Ladattava PDF

"Parempaa muotoilua pyöräilijän arkeen" on LADin ydinviesti, joka kuuluu myös rakennerahastokauden onnistumisia Uudellamaalla kokoavassa Ihmisiä, liikettä -julkaisussa. Julkaisussa esitellään kaudella 2007-2013 toteutettujen EAKR- ja ESR-projektien tuloksia. Metropolian hankkeista esittäytyvät lisäksi luovien alojen yrittäjyyteen, verkostoitumiseen ja yhteistoiminnallisuuteen perehtyvä Vyyhti (s. 24) ja soivia kohtaamisia tarjonnut Kulttuurisilta (s. 33).

Uudenmaan liiton ja Uudenmaan ELY-keskuksen yhteistyössä toteuttama julkaisu on ilmestynyt suomeksi ja ruotsiksi.

Lue juttu

Aiheina tällä kertaa:

  • Draamapajat muotoilun tukena Vantaan Koulupolulla
  • Vantaasta maastopyöräilykaupunki?
  • Talvipyöräilyn mallia Oulusta
  • Hankevuoden suunnitelmia
  • Tulevat tapahtumat

Lue kirje kokonaisuudessaan