Child pages
  • Vyyhtipelin säännöt yksinkertaistettuna
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

SÄÄNNÖT

Pelin sisältö

Pelimatto

2 noppaa

16 pinkkiä tavoitetta

26 vihreää tavoitetta

Vyyhtirahaa

Pelinappuloiden rakennusmateriaalia

Jumi-kysymykset

Paperia, kyniä

Roolivaatteita


 

Tavoite

Pelin tavoitteena on kerätä ensimmäisenä joukkueena kaksi etukäteen valitsemaansa tavoitetta ja palata takaisin omaan lähtöruutuunsa nopan tasaluvulla.

Pelin alkuvalmistelut

Jakaudutaan 2-3 yhtä suureen joukkueeseen. Joukkueissa on 2-7 pelaajaa/ joukkue. Joukkueet valitsevat itselleen nimen, joka kuvaa heitä mahdollisimman hyvin. Tämän jälkeen joukkue rakentaa itselleen yhteisen pelinappulan fasilitaattorin ohjeistuksen mukaan mm. Duploista. Pelinappulan tulee mahtua kulkemaan pelilaudan reiteillä.

Seuraavaksi joukkueet valitsevat itselleen kaksi tavoitetta pelilaudalle asetetun 16 pinkin tavoitteen joukosta. Joukkueet kertovat julkisesti toisen tavoitteistaan vastajoukkueelle ja toisen tavoitteista he saavat pitää omana tietonaan.

Pelilaudalla on kaksi lähtöruutua. Lähtöpaikat arvotaan fasilitaattorin avustuksella. Joukkueet saavat 200 Vyyhtirahaa alkupääomakseen.

Molemmat joukkueet saavat oman noppansa (punainen/sininen). Se joukkue joka heittää suuremman silmäluvun saa aloittaa.

Fasilitaattori kertoo pelikerran peliajan, joka on yleensä 30-60 min.

Pelin kulku

Joukkueet heittävät noppaa vuorotellen. Omaan tavoitteeseen täytyy päästä tasaluvulla. Vihreään pylpyrään saa pysähtyä myös matkan varrella. Yksi tavoite maksaa 300 Vyyhtirahaa. Joukkueiden täytyy kerätä rahaa kulkemalla vihreiden pylpyröiden kautta.

Vihreistä pylpyröistä paljastuu erilaisia toimintaohjeita. Jumi!:n paljastuessa astuu Jumittaja pelilaudalle. Jumittaja ojentaa vastajoukkueelle etukäteen kirjoitetun haastekysymyksen tai -tehtävän,  jonka joukkue lukee ääneen suorittavalle joukkueelle

Jumia aletaan ratkoa välittömästi joko vastaamalla joukkueena suoraan kysyvälle joukkueelle tai tekemällä määrätyn tehtävän. Jumin suorittamiseen aikaa on 40 sekuntia. Kysyvä joukkue määrittää, että onko suorittavan joukkueen vastaus 0, 100 vai 200 Vyyhtirahan arvoinen. Jumittaja antaa määrätyn rahasumman pankista.

Jumin lisäksi toimintaohje voi olla rahapalkinto, rahan menetys tai kehotus toimia pelilaudalla. Esim. Mene kolme askelta valitsemaasi suuntaan/ Saat 100 Vyyhtirahaa mainiosta verkostoitumisesta.

Pelilaudalla on neljä erilaista reittiä. Reitit ovat lentokone, juna, laiva ja pyörä/jalankulku. Reitiltä toiselle saa vaihtaa kulkemalla pylpyrän kautta. Kaikki reitit ovat maksuttomia.

 

Pelin päättyminen

Kun joukkue on kerännyt kaksi alussa valitsemaansa tavoitetta, tulee joukkueen palata omaan lähtöruutuunsa nopan tasaluvulla.

 Peliajan päättyessä aiemmin, voittaa se joukkue jolla on enemmän tavoitteita kerättynä. Jos tavoitteita on yhtä paljon, voittaa se joukkue, jolla on rahaa enemmän. Jos tavoitteita ja rahaa on yhtä paljon, lasketaan suoritettujen Jumi!-korttien määrä.

  • No labels
You must log in to comment.