Projektin esittely

Yhteisöllinen ja osallistuva media on nouseva ala, joka sisältää runsaasti uusia työllistymis- ja liiketoimintamahdollisuuksia erityisesti kulttuuri- ja sosiaalialoille. Alan kehittyminen edellyttää uusien toimintamallien, menetelmien ja työkalujen käyttöönottoa.
MEDIOS-projektin tavoite on kehittää avoimen lähdekoodin ohjelmia, sosiaalista mediaa ja digitaalisen tarinankerronnan menetelmiä hyödyntäviä matalan kynnyksen tuotantomalleja kulttuuri-, sivistys- ja hyvinvointialojen työkaluiksi aktiivisen kansalaisuuden tukemiseen. Hanke sisältää kolme osaprojektia, joista vastaavat Metropolia Ammattikorkeakoulu, Helsingin Kaupunginteatteri ja m-cult.

Osaprojektit
Digitarina

Digitarina on kaikille soveltuva ja helposti omaksuttava itseilmaisun muoto: parin minuutin mittainen, itse tehty video. Alun perin menetelmää on käytetty omien tarinoiden ja muistojen kertomiseen, mutta projektissa sitä sovelletaan myös mm. sosiaalisen osallisuuden vahvistamiseen, yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja oppimistarkoitukseen. Projektin aikana järjestetään digitarina-työpajoja kouluttajille, mm. opettajille ja sosiaalialan ja kirjastojen työntekijöille. He puolestaan voivat hyödyntää menetelmää asiakkaidensa ja oppilaidensa kanssa. Ota yhteyttä, jos olet kiinnostunut koulutuksesta!

Käsikirjoitustyökalu

Hankkeessa kehitetään verkossa toimiva, yhteisöllinen käsikirjoitustyökalu, johon liittyy oppimateriaalia. Joukko nuoria valmistaa työkalun avulla käsikirjoituksen dramaturgi-opettajan johdolla. Verkossa tehdystä käsikirjoituksesta tuotetaan teatteriesitys Studio Pasilaan syksyksi 2010.

FLOSS Manuals

FLOSS Manuals (www.flossmanuals.net) on kansainvälinen verkosto, joka tuottaa avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin selkeitä ja yksityiskohtaisia oppaita. Osana Medios-projektia m-cult toteuttaa Flossmanualsin suomenkieliset oppaat, rakentaa oppaiden käyttäjäverkostoa sekä järjestää työpajakoulutusta erityisesti av-tuotantoon tarkoitettujen ohjelmistojen osalta.

Kokouskutsut ja muistiot
Yhteystiedot
 • Saija Heinonen, projektipäällikkö
  saija.heinonen @ metropolia.fi
 • Sonja Merisalo, projektisuunnittelija
 • Eeva Meltio, projektituottaja
 • Emma Puikkonen, dramaturgi-opettaja
 • Anitta Pankkonen, koulutuspäällikkö, Metropolia
 • Kari Rentola, apulaisjohtaja, Helsingin Kaupunginteatteri
 • Mirja Neuvonen, yleisötyövastaava, Helsingin Kaupunginteatteri
 • Minna Tarkka, toiminnanjohtaja, m-cult
 • Tomi Toivio, open source -koordinaattori, m-cult

 1. EDIT THE CALENDAR

  Customize the different types of events you'd like to manage in this calendar.

  #legIndex/#totalLegs
 2. RESTRICT THE CALENDAR

  Optionally, restrict who can view or add events to the team calendar.

  #legIndex/#totalLegs
 3. SHARE WITH YOUR TEAM

  Grab the calendar's URL and email it to your team, or paste it on a page to embed the calendar.

  #legIndex/#totalLegs
 4. ADD AN EVENT

  The calendar is ready to go! Click any day on the calendar to add an event or use the Add event button.

  #legIndex/#totalLegs
 5. SUBSCRIBE

  Subscribe to calendars using your favorite calendar client.

  #legIndex/#totalLegs
Bookin lokalisaatio etenee

Booki on kehuttu verkkoalusta kirjojen muokkaamiseen yhteistyönä. Siihen ohjelmoidaan parhaillaan mahdollisuutta lokalisoida Booki eri kielille. Pian Bookin käyttöliittymä voidaan kääntää eri kielille, jolloin kirjaprojekteja voidaan helpommin toteuttaa muillakin kielillä kuin englanniksi.

Lokalisaatiotiimiin kuuluvat m-cultin ja Suomen FLOSS Manualsin Tuukka Hastrup ja Tomi Toivio sekä globaalin FLOSS Manuals -verkoston Aleksandar Erkalovic ja Adam Hyde.

Ensi viikonloppuna Tuukka ja Aleksandar työskentelevät yhdessä Zagrebissa viimeistelläkseen prosessin ja luodakseen ensimmäisen Bookin lokalisaation - Suomen FLOSS Manuals muuttaa Bookiin!

Tällä otsikolla järjestettiin neljäs kansainvälinen konferenssi digitaalisesta tarinankerronnasta Lillehammerissa 5-7.2.2011.

Paikalla oli alan guruja, joista ehdoton ykkönen on Center for Digital Storytelling -järjestön (http://www.storycenter.org) perustaja Joe Lambert. Konferenssissa näimme monta vaikuttavaa digitarinaa eri maista, kuulimme monta esimerkkitapausta eri yhteyksistä, joissa digitarinoita on käytetty ja mitä niillä on saatu aikaan. Vaikuttaa siltä, myös Lambertin puheenvuoron mukaan, että digitarinoiden käyttö sosiaalityössä on se osa-alue jota halutaan kehittää vielä pidemmälle. Pip Hardy esittelikin tähän liittyvän Patient Voices -ohjelman (http://www.patientvoices.org.uk), jossa tehtyjä digitarinoita voidaan käyttää kansallisen sosiaali- ja terveysohjelman kehittämiseen.

Konferenssissa todettiin myös, että sana digitaalinen pelottaa joitakin, olisi helpompaa puhua vain tarinankerronnasta, vaikka lopputulos audiovisuaalinen olisikin. Toisaalta tietokoneen käytön suhteen täysin ummikot etelä-Afrikkalaiset naisetkin olivat saaneet omat videonsa tehtyä muutamassa päivässä ja yksi digitarinan tekijä pystyi liikuttamaan vain silmiään. Digitarina-menetelmässä on paljon potentiaalia, se tuli todistettua konferenssissakin. Se, miten paljon siitä potentiaalista saadaan käyttöön, on aina vetäjästä kiinni.

http://lillehammer2011.wordpress.com/

Avoin mediatuotanto-opas julkaistu

FLOSS Manualsissa on julkaistu uusi käyttöopas osoitteessa:http://fi.flossmanuals.net/Mediatuotanto/Introduction

Avoin mediatuotanto -opas tarjoaa tukea pienimuotoisten video-ohjelmien tekoon ja julkaisuun. Opas on suunnattu ihmisille ja yhteisöille, jotka tahtovat käyttää videota viestinnässään ja julkaista ohjelmia verkossa.

Ryhtyäksesi tekemään kiinnostavia ja toimivia ohjelmia ei sinulla välttämättä tarvitse olla alan koulutusta tai mittavia tuotantoteknisiä resursseja. Avoin media tarkoittaa matalan kynnyksen mediaa, jossa tuotantoympäristönä toimivat kevyet laitteet, avoimen lähdekoodin ilmaiset ohjelmistot sekä internetin vapaat sisällöt ja julkaisukanavat.

Oppaan tavoite on tarjota suomeksi käytännönläheisiä ohjeita ja suosituksia tähän uuteen tuotantoympäristöön. Video-, televisio- ja elokuvatuotanto ovat siirtymässä perinteisestä toimintakulttuurista uuteen avoimen julkaisun maisemaan, jonka tunnetuin edustaja Wikipedia viettää oppaamme julkaisupäivänä 10-vuotisjuhlaansa.

Tervetuloa Mediakasvatuksen torille tapaamaan Medioksen tekijöitä ja hakemaan oman kappaleesi uudesta loppujulkaisusta, joka saadaan painosta juuri ennen messuja. Olemme torilla koko messujen ajan. Nähdään!

www.educamessut.fi

M-cultin vetämässä lasten animaatiopajassa tuotettiin joulukalenterin animoituja luukkuja. Uudet lyhyet ja pirteät tuotokset ovat nähtävillä päivittäin osoitteessa http://www.m2hz.net/.

Recently Updated


 
Error in macro: java.lang.ArrayIndexOutOfBoundsException: Index 0 out of bounds for length 0

MEDIOS IN ENGLISH

You must log in to comment.