Child pages
  • Vyyhti-peli kehittää kaupunginosia
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Keskiviikon 16.5.2012 Helsingin Sanomat (Kaupunki/Mesta, A12) tarjoaa näkökulmaa käytännön hanketyöhön. Yhteistoiminnallisuutta edistävä Vyyhti-peli on saanut alkunsa Metropolia ammattikorkeakoulun kulttuurin ja luovan alan Vyyhti-hankkeen ja sen projektisuunnittelija Susanna Snellmanin jakamasta innostuksesta ja tavoitteesta kehittää kaupunginosatoimijoille toimivia työvälineitä, joilla vapaaehtoistoimijat voisivat verkostoitua ja tutustua tehokkaammin.

Vyyhti-peliä on suunniteltu huolellisesti, koepelattu perinteisenä pöydän ääressä pelattavana lautapeliversiona, mutta ohjattua työpajakäyttöä varten se on toteutettu myös lattialle levitettäväksi pelimatoksi. Suunnittelussa ovat olleet mukana myös Helsingin kaupunginosayhdistykset Helka ry ja peliasiantuntijana teatteri-ilmaisun ohjaaja Sanna Ristaniemi, joka myös vetää pelejä. Ulkoasu on suunniteltu opiskelijatyönä mediakeskus Valossa.

Vyyhti-pelin kimpussa olivat ensimmäisenä Roihuvuoren ja Maunulan kaupunginosayhdistystoimijat. Peli toteutettiin lauantaina 12.5.2012 Metropolia Ammattikorkeakoulun Tuottamolla (Hämeentie 153B, kulttuurituottajien koulutusohjelman tilat). Peliohjaajana toimi teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) Sanna Ristaniemi.

Pelaajat olleet ovat oppineet toisistaan pelin tiimellyksessä - tarkempia tuloksia pelihetkistä seuraa blogikirjoituksissa Vyyhti-webissä.

Ensimmäisellä pelikerralla ovat olleet mukana myös HS:n kaupunkitoimituksen toimittaja Kaisa Hakkarainen ja valokuvaaja Kari Pullinen. He seuraavat pelihetkeä ja nostavat jutussa esiin kaupunginosatoiminnan tärkeitä teemoja, joita pelaamalla löytyi useita.

Alueittain haasteet vaihtelevat. Toisilla on liian vähän jäseniä ja toimintaa, toisilla riittävästi jäseniä, muttei toimitilaa. Ensimmäisen pelikerran yleisössä oli Helka ry:n edustajana Päivi Savolainen. Hän kuuli tuoreeltaan pelaajilta kommentteja ja näkökulmia kaupunginosatoiminnan haasteista. Osa niistä on tuttuja, mutta tärkeintä on kuulla myös yhdistystoimijoilta lähtevistä potentiaalisista ratkaisu- ja yhteistyöehdotuksista.

Hanketyö onnistuu parhaiten eri tahojen ja verkostojen yhteistyöllä. Yhteistyöhön motivoi parhaiten se, että hankkeessa tehdään asioita, joista on aidosti hyötyä osallistujille.

Kuten hankkeissa aina, kehitystyö on tärkeää. Ensimmäisen pelikerran aikana luokkahuoneessa istui myös tarkkaileva peliasiantuntija, teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK) Jori Pitkänen. Hän antoi pelin päätyttyä hyviä, käytännön pelaamista sujuvoittavia neuvoja pelin kehittäjälle ja ohjaajalle.

Vyyhdin tekemästä kehitystyöstä tiedon leviäminen yleisölle Hesarin kaltaisen julkaisun sivuilla on hankkeelle tärkeä asia. Hanke toivoo ennen kaikkea, että muutkin kaupunginosa- ja yhdistystoimijat rohkaistuvat jutun jälkeen tilaamaan pelityöpajaa käyttöönsä.

Vyyhti-peli on viimeksi eilen tiistaina ollut leviämässä jo Jyväskylän kaupunginteatterin kautta uusille toimijoille.

**

Helsingin Sanomien maksullisesta digilehdestä 16.5. löytyy artikkeli kokonaisuudessaan (henkilökunnan edustaja, huomioithan Metropolian koneilta mahdollisuuden lukea yritystunnuksin). Itsenäisestä pelaamisesta kiinnostuneet ryhmät voivat poimia Vyyhti-pelin aineistot täältä. Pelityöpajamahdollisuuksista voi tiedustella meilitse susanna piste snellman ät metropolia piste fi

You must log in to comment.