Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Ryhmän roolit

Projektipäällikkö - Annika Järvinen

Some - Heidi Aalto

Informaatioarkkitehtuuri - Sonja Hanski

AD - Elias Maliniemi

Ideointi 12.4.2012

Karsittu versio.

- Kartta sivuston pohjana
- Liikuteltava hahmo (ennalta määritellyt, esim. eläimet/jouluhahmot)
- Tapahtumapisteiden tarkastelu (kuvien ja videoiden avulla)
- “Etä-joulupolku”
- Joulukalenteri
- Teema: tarina (salaisuus tai mysteeri)
- Joulukalenterimuotoinen “salapoliisimysteeri”
- Koska Seurasaari on ulkoilmamuseo, rakennetaan teemaa olemassaolevien puitteiden ympärille, ts. “vanhan ajan mystiikka”
- Joulutarina(kilpailu)
- Ideoiden keruu kävijöiltä
- Lähiruoka/luomuteema
- Virtuaalijoulukuusi Farmville-tyyliin
- Käyttäjien kuvat keskeisessä roolissa
- Edelliset joulupolut, talvi-/joulukuvat 

Jatko-ideointi

Yhteistuumin lähdetään rakentamaan konseptia tarinan ympärille. Kirjotetaanko tarina itse vai kirjoituskilpailu-jatkokertomus?

Joka tapauksessa tarinaa varten kehitetään hahmoja, joilla tiettyjä luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia.

Kartta: Tunnin loppupuolella oli puhetta, että interaktiivinen, esim. flash-pohjainen kartta olisi siisti, mutta todennäköisesti ei toteutettavissa. Tilalle mahdollisesti staattinen karttakuva/karttakuvia, johon integroitavissa jonkinlaisia info-painikkeita (mm. eri tapahtumapisteiden, infopisteiden, sisääntulon, parkkialueen jne. päällä), joista avautuu kuvia/video toiminnosta.

Tarina (jos valmis tarina): Vanhan ajan mystiikkaa käyttäen joulutarina, joka alkaa esim. kaksi viikkoa ennen Joulupolkua. Päivittäin kahden viikon ajan avautuu joulukalenterin omaisesti uusi osa tarinaa, jonka avulla mysteeri pala palalta syvenee. Mysteeri päättyy lopulta Joulupolku-päivänä paikan päällä suoritettavaan tehtävään. Kaikki mysteerin ratkaisseet saavat esimerkiksi jonkin tuotepaketin (yhteistyökumppanit?) tai ratkaisun keksineiden kesken arvotaan palkintoja.

Tarina (lukijoiden/kävijöiden jatkokertomus): Ennen joulutarinakalenterin avautumista annetaan tuleville kävijöille mahdollisuus osallistua joulutarinan kirjoittamiseen (kilpailu annetun teeman ja annettujen hahmojen pohjalta). Valitaan voittaja ja julkaistaan aloitus joulukalenterin ensimmäisenä päivänä (kuten yllä, esimerkiksi kaksi viikkoa ennen Joulupolkua). Päivittäin valitaan osallistuneiden kilpailijoiden kesken seuraavan päivän jatko-osa (osallistumisohjeissa annetaan osviittaa, esim. siihen mitä hahmoja tulee käyttää ja mikä esine tarinaan tulee liittää). Tarinan päätös samaan tyyliin, kuin ym. tarina.

Tarina vahvassa roolissa sivustolla, sekä yksi päätavoitteesta eri sosiaalisissa mediossa. Mietittävä kohderyhmä: esim. Facebookissa kävijäperheiden vanhemmat, eivät lapset.

Käyttäjätestit

Rakensimme paperiprototyypin jossa päädyimme visuaaliseen ilmeeseen jossa sivua scrollataan alaspäin ja navigaatio pysyy koko ajan paikoillaan oikealla.

+ testaajat pitivät scrollaamisideasta
+ hahmot
+ tarina idea

- englannin ja ruotsinkieliset infot aluksi samalla sivulla -> teimme kummallekin kielellä oman sivun ja otimme sivusuuntaisen scrollaamisen pois
- navigaation linkkien nimet epäselviä: korjaustoimenpiteenä vaihdoimme "tapahtumakartan" "ohjelmaksi", jolloin mielestämme myös muut linkit selkeytyivät
- linkitys facebookiin ainoastaan etusivulla: mahdollisesti palstojen tai kuvien jakamisen mahdollistaminen facebookissa?
- gallerian toimivuus: aukeaako galleriaan jossa kuvat tulevat flickristä vai suoraan flickriin?
- flickrn tekijänoikeudet?
- etusivulla oli tulostettava pdf-ohjelma, joka aiheutti sen ettei kukaan mennyt oikealle ohjelmasivulle -> siirsimme tulostettavan version ohjelmasivulle

Kuvat prototyypistä täällä.

Projektisuunnitelma

Tavoitteet

Päätavoitteena on Joulupolku-konseptin uudistaminen kauttaaltaan tarinankerronnan keinoin. Konseptiin kuuluu tapahtuman ilmeen virkistäminen, toiminnallistaminen, sivuston ja tapahtuman sulauttaminen yhteen entistä toimivammaksi kokonaisuudeksi. Sivustosta rakennetaan selkeä, hallittu kokonaisuus. Parannetaan käyttäjien viihtyvyyttä ja kasvatetaan sivuston keskimääräistä käyttöaikaa - tähän päästään osallistamalla ja tarjoamalla laadukasta sisältöä tapahtumaan ja sen järjestelyihin liittyvän perustiedon lisäksi.

Keskeisessä roolissa sivustolla ja sosiaalisissa medioissa on Joulutarina, joka aukeaa pala palalta ja huipentuu lopulta Joulupolulla. Joulutarinan hahmot seikkailevat sivustolla erilaisissa rooleissa. Tarina käsikirjoitetaan itse. Tällä pyritään minimoimaan ylläpidon tarve - tarina julkaistaan joulukalenteri-tyyliin päivittäin esimerkiksi kahden viikon ajan ennen Joulupolkua. Mikäli sivuston pohjana käytetään jotakin julkaisujärjestelmää (kuten Wordpressiä), on joulukalenterin julkaiseminen varsin helppoa ja vaivatonta.

Sisällöt

Rakenne

• Etusivu
• Tarinoita Joulupolulta
• Ohjelma
• Osallistujan ohjeet
• Yhteystiedot

Tarinan eteneminen

Esim. "Joulupolku järjestetään vuonna 2012 16.12. kello 13-17. Joulupolun ensimmäinen joulukalenteriluukku aukeaa 1.12.2012. Tarinassa seikkailevat Peetu Punatulkku, Olli Orava, Kristian Kettu ja Henri Hiiri."

Tarinan ensimmäinen luukku aukeaa siis 1.12. Ensimmäisessä luukussa tutustutaan tarinan päähenkilöihin ja paljastetaan alkuasetelma (esimerkiksi Paula Punatulkku on eksynyt lintulaudalta, eikä tiedä kuinka löytää takaisin).
Tarinan edetessä paljastuu uusia haasteita ja ongelmia, joita Paula ja kumppanit yrittävät ratkoa. Viimeinen luukku ennen Joulupolkua paljastaa, mistä Joulupolun varrelta löytää oikean vastauksen Paulan ongelmaan. Kaikkein mysteerin ratkaisemiseen osallistuneiden kesken arvotaan päivän päätteeksi tuotepalkintoja, jotka ovat yhteistyökumppaneiden ja toteuttajien sponsoroimia. Joulupolku-tapahtuman päätyttyä 16.12. päivitetään lopullinen ratkaisu sivuston joulukalenteriin kuvien kera. Myös voittajat ilmoitetaan nettisivuilla.

Sosiaalinen media

Jokaisesta joulukalenterin luukusta jaetaan automaattisesti linkki ja kuva Joulupolun Facebook-sivulle. Facebookissa ilmoitetaan myös muun muassa varmistuneita tehtäväpisteitä ja linkitetään yhteistyökumppaneiden sivustoille. Facebook-sivulla voidaan myös kysellä ihmisten mieltymyksiä ja vinkkejä joulunviettoon ja etenkin ulkona tekemiseen. Jos intoa riittää, voidaan tehdä esimerkiksi lumiukon rakennusohjeet, himmeli-koulu!

Budjetista riippuen tapahtumaa voi mainostaa myös Facebook-mainoksena sivun laidassa (esim. maksuperusteena klikkausten määrä: usein 0,20-0,80 euroa/klikkaus, mahdollisuus asettaa maksimisumma klikkauksille ja kun se täyttyy, mainosta ei enää näytetä).

Aktiivista keskustelua herätetään tapahtuman alkaessa lähestyä, ei ympäri vuoden. Ryhdytään ajoissa herättelemään perheitä (esim. n. 1,5 kk ennen FB-sivu julki kera sisällöntuotannon). Facebook-sivua täytyy jonkun kuitenkin aktiivisesti olla päivittämässä, sillä itsekseen se ei päivity, eikä kukaan ole kiinnostunut päivittymättömästä sivusta.

Sivujen tavoitekävijämäärä suhteutetaan tapahtuman kävijämäärän mukaan ja yritetään saada sijoitettua mainokset oikeiden yhteistyökumppaneiden sivuille. Tuloksia voi tarkistella tykkäysten ja keskustelun aktiivisuuden perusteella.

  • No labels
You must log in to comment.