Sonja Notley, Hamdi Geddi, Heidi Hartikainen   

  

Johdanto  


Hoitotyön fyysisesti raskaimpia työtehtäviä ovat potilassiirrot. Potilassiirrot ovat potilaan liikkumisen avustaminen sekä käsin tehtävät nostot ja siirrot.  Käsin tehtävät siirrot tapahtuvat lihasvoimalla, jolloin potilasta nostetaan, lasketaan, työnnetään, vedetään, kannetaan tai rullataan.  Raskas fyysinen työ ja huonot työasennot ovat selkävaivojen merkittäviä riskitekijöitä. Selkävaivat ovatkin hoitajien yksi yleisimmistä syistä jäädä sairaslomalle. Hoitotyössä perusperiaatteena on välttää potilaan nostamista käsivoimin ja pitkäaikaista työskentelyä huonossa asennossa. Kuntouttavalla työotteella, hyvällä ergonomialla ja nostolaitteiden oikealla käytöllä voidaan vähentää hoitajien kuormitusta.    


Nykyisin käytössä olevat nostolaiteet vähentävät jo hoitajien kuormitusta, mutta laitteissa on edelleen kehitettävää. Nostolaitteet vievät paljon tilaa ja vaativat edelleen paljon ponnistelua hoitajilta.  Ryhmämme oli siksi kiinnostunut lukemaan HStar Technologies – yrityksen kehittämästä Robotics Nursing Assistant System(RoNA) -robotista.   

  

Toimintaperiaate  

Robotin toimintaperiaatteena on, että se kulkee joko hoitajan mukana hoitotyössä tai tulee kutsuttaessa paikalle. Tällöin RoNa –robotti työskentelee hoitajan kanssa.  

RoNA on erittäin liikkuva potilassiirron apuväline. Se pystyy liikkumaan kaikkiin suuntiin ja pystyy nostopilarilla nostamaan maximissaan 226 kg painoisen potilaan.  RoNA –robottin 'käsivarsissa' on liukuhihnoja, jolla vältetään potilaan ihoon kohdistuvaa rasitusta.  RoNA –robotti on älykäs laite, joka pystyy oppimaan ja säätämään painopistettään potilasnostojen aikana. Tämä perustuu haptiseen palautus- ja tasapainojärjestelmään.  Tarkoitus, on että potilas kokee itsensä turvalliseksi potilassiirtojen aikana.  

RoNA –robottia voidaan käyttää myös etänä, jolloin hoitaja voi käydä potilaan luona ja tehdä kliinistä arviointia potilaan voinnista.  Tällöin hoitaja näkee monitorin kautta, mitä RoNA:n kamerat kuvaavat. 

RoNA –robotin yksi hyöty on se, että toisin kuin nykyisen nostolaitteet se pystyy toimimaan pienissäkin tiloissa

Laitteen käyttöperiaatteet  


RoNAn kädet ovat turvalliset ja ergonomisesti suunnitellut. Tämä tarkoittaa voiman tunnistamista, fyysistä soveltuvuutta haluttuihin toimenpiteisiin ja turvallista potilasnostoa myös mahallaan olevalle potilaalle. Robotilla on kaksi leveää liukuhihnaa käsissään, jotta se pystyy tukemaan potilaan tukevasti ja näin välttämään paineen kerääntymisen tietyille kohdille. Robotissa on liikuteltava alusta, joka liikkuu pystysuorasti.  

  

  

 Kuva 1. RoNa -robotti. HStar Tecnhonologies .http://www.hstartech.com/index.php/products-hstar/rona-lt.html  

  

  

Kuva 2. RoNA -robotin esittelyvideo.   

 

Kun robotin kädet ovat potilaan selän alla nostamassa häntä, väliin ei saa tulla kovaa kitkaa, vääntöä tai painetta. Kiilan muotoinen alusta ajaa itsensä hitaasti potilaan alle. Robotti säätelee käsitason liikkeen nopeutta vaikuttamalla liukuhihnan pyörimisnopeuteen. Robotissa on myös tehokas vipuvarsi, jonka avulla saadaan riittävästi vääntöä painavankin potilaan nostamiseen.  Koneessa on lyijyruuvit, jotta se on riittävän tukeva.   


Koko RoNA-järjestelmää kuljettaa holonominen mobiilialusta, jossa on kaksi taskuradasta ja vetopyörää, jotka ovat täysin ohjattavissa ja ne voivat liikkua mihin tahansa suuntaan missä tahansa asennossa. Holonominen mobiilialusta soveltuu työskentelemään tiukassa ja rajoitetussa työtilassa, kuten potilaan huoneessa.   

   

Miten käytetty teknologia palvelee hoitajia ja kliinikoita työssään?  


Keksintö auttaa hoitajia poistamalla nostoja ja näin vähentää riskiä itsensä rikkomiselta tai potilasonnettomuudelta. On arvioitu, että robotti nostaisi työtyytyväisyyttä, vähentäisi nostoissa tapahtuvia onnettomuuksia ja vaikeuksia sekä lisää työskentelyvuosia. Nämä vaikutukset vähentävät sairaalojen kuluja ja kohentavat työoloja.   


RoNA vahvistaa ja muuttaa hoitajan roolia hoidon laadun suojelijana ja edunajajana, kun robotti hoitaa alemman tason tehtävät (potilassiirrot) luotettavasti ja hintatehokkaasti. Tämä puolestaan mahdollistaa hoitohenkilökunnan resurssien käyttämisen oikeaan potilastyöhön.  

   

Tulevaisuuden näkymät  

  

Ottaen huomioon kuinka nopeasti teknologian käyttö kehittyy hoitotyössä, en näe mahdottomana RoNA-robotin käyttöönottoa lähivuosina. RoNA-robotissa on monta ominaisuutta, jotka ovat hoitajien apuna kentällä. Potilassiirroissa yleensä ollaan turvauduttu erilaisiin siirtolaitteisiin, jotka vievät paljon tilaa mutta pystyvät tekemään vain ja ainoastaan potilassiirron.  Näitä samoja potilassiirtolaitteita joudutaan myöskin käyttämään manuaalisesti, joka sitoo hoitajia yhteen paikkaan siirron ajaksi.   


RoNA-robotille saattaa olla hyvät tulevaisuudennäkymät, koska yksi laite kykenee moneen. Se on kustannustehokasta sekä helposti käytettävä.  


Robotti lupaa vähentää potilassiirtojen kanssa tapahtuvia onnettomuuksia ja samalla vähentävän sairaanhoitajien fyysistä kuormitusta. Tämä taas suoranaisesti vähentää hoitajien työtaakkaa siirroissa sekä säästää aikaa hoitotyössä. Säästetty aika voidaan käyttää paremmin itse hoitotyöhön.  

 


Lähde:   

HStar Tecnhonologies. 2017.RoNA™ LT (Beta System). Verkkodokumentti <.http://www.hstartech.com/index.php/products-hstar/rona-lt.html  Luettu 29.9.2017. 

Robotics Business Review. 2013. Hstar Technologies RoNA – Robotic Nursing Assistant System. Verkkodokumentti < https://www.roboticsbusinessreview.com/health-medical/hstar_technologies_rona_robotic_nursing_assistant_system/> Luettu 29.9.2017 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos . 2017. Potilassiirrot. Verkkodokumentti <https://www.ttl.fi/tyontekija/tuki-liikuntaelinten-terveys/ergonomia/potilassiirrot/> Luettu 29.9.2017.   

 


  • No labels
You must log in to comment.