Infektioita vastaan taistelevat biologiset sidokset palovammojen hoitoon
Petra Rännäli, Suvi Hytönen
Johdanto
Tehohoidon kehittymisen myötä, vakavan palovamman saaneet potilaat eivät enää menehdy saamiinsa vammoihin. Sen sijaan palovammapotilaiden kuolleisuus liittyy infektioihin, joita he voivat saada vielä useita kuukausia sairaalaan joutumisen jälkeen. Koska palovammapotilaiden immuniteetti on heikentynyt ja heillä ei ole ihoa suojaamassa kehoa, ovat potilaat suuressa riskissä saada vakaviakin infektioita.
Mielenkiintoista on, että tehohoidon kehittyminen ei ole pelkästään poistanut ongelmia vaan luonut ratkaistavaksi uuden ja erilaisen ongelman.
Biologiset sidokset ennen
Sveitsiläiset tutkijat CHUV palovammakeskuksessa olivat aiemmin kehittäneet biologisen sidoksen, joka nopeutti haavojen ja palovammojen paranemista. Tässä biologisesti hajoavassa sidoksessa käytetään eläinten kollageenia sekä nopeasti jakautuvia esisoluja. Nämä sidokset nopeuttavat haavan paranemista, mutta eivät ehkäise bakteerien kasvua haavassa tai sidoksessa.
Uudet biologiset sidokset
Yleisin palovammapotilailla kuolemaan johtavia infektioita aiheuttava bakteeri on Pseudomonas aeruginosa, johon tutkijat keskittyivät uutta sidosta kehittäessään. Pohjana käytettiin CHUV:in aikaisemmin kehittämiä biologisia sidoksia. Uusiin biologisiin sidoksiin lisättiin dendrimeerejä (molekyylejä). Kun dendrimeerejä sisältävä sidos asetetaan infektoituneelle iho- alueelle, osa dendrimeereistä siirtyy haavaan ja tuhoaa mikrobit infektoituneelta alueelta sidoksen välittömästä läheisyydestä. Osa dendrimeereistä jää sidoksen sisälle ja ehkäisee näin bakteerien kasvua sidoksessa.
Uuden biologisen sidoksen kehittämisestä vastaavat useista sveitsiläisistä asiantuntijoista ja instituutioista koottu tutkimusryhmä: CHUV palovammakeskus, Zurichin yliopistollisen sairaalan palovammakeskus, Lausannen ammattikorkeakoulu (EPFL), Lausannen, Geneven ja Bernin yliopistot sekä Geneven yliopistollinen sairaala. Uutta sidosta testataan Zurichissä ennen kuin sitä voidaan käyttää palovammapotilaiden hoidossa.
Onko uudelle biologiselle sidokselle tarvetta?
CHUV palovammakeskuksen Ann Laurent-Applegate kertoo, että tällä hetkellä palovammapotilaiden hoidossa on tehtävä paljon varotoimia. Vaikka palovammapotilaiden sidoksia vaihdetaan päivittäin useiden kuukausien ajan, ei infektioilta pystytä suojautumaan. Myöskään antibioottien käyttäminen infektioiden ehkäisyssä ei ole suotavaa, koska riskinä on uusien resistenttien bakteerikantojen muodostuminen. Uudenlaiselle teknologialle on siis kiireellinen tarve. Sen sijaan, että hoidettaisiin jo olemassa olevia infektioita, tulisi niitä pystyä ehkäisemään ennen infektion syntyä.
Pohdintaa
Biologisten sidosten ja yleensäkin haavanhoitotuotteiden kehittyminen ja uudet innovaatiot ovat hienoja. Miten usein uudet innovaatiot ja teknologiat kuitenkaan pääse käytäntöön. Haavanhoitotuotteiden valinta perustuu kokemuksen pohjalta kuitenkin edelleen tuotteen edullisuuteen. Kiinnostavaa olisikin tietää minkälainen kustannus biologisen sidoksen käytöstä palovammaa hoitavalle yksikölle muodostuu. Toisaalta olisi myös perusteltua laskea onko näennäisesti edullisilla ja usein vaihtoa vaativilla haavanhoitotuotteilla hoitaminen oikeasti edullisempaa. Jos kuolleisuutta ja resistenttien bakteerikantojen kehittymistä voidaan vähentää biologisella sidoksella, ei sitä toisaalta voi rahassa mitata.
© Murielle Michett
Lähde:
Kolho, Elina – Laine, Janne 2005. Sairaalainfektiot teho-osastoilla. Teoksessa: Kuntaliitto. Hellsten, Soile (toim.). Infektioiden torjunta sairaalassa. Porvoo: WS Bookwell Oy.
Nikoskelainen, Jukka – Salonen, Juha 2005. Immuunipuutteisten potilaiden infektioiden torjunta. Teoksessa: Kuntaliitto. Hellsten, Soile (toim.). Infektioiden torjunta sairaalassa. Porvoo: WS Bookwell Oy.
Pessina, Laure-Anne 2016. Infection-fighting bandages for serious burns. Verkkodokumentti. Luettavissa sähköisesti <http://actu.epfl.ch/news/infection-fighting-bandages-for-serious-burns/>. Luettu 19.2.2017.

  • No labels
You must log in to comment.