Hyperspektrikamera

 

Valitsimme terveysteknologiseksi laitteeksi hyperspektrikameran. Sen on kehittänyt suomalainen teknologian tutkimuskeskus VTT. Laite kiinnostaa meitä, koska sen avulla voidaan tulevaisuudessa havaita ihosyövän esiasteita tarkasti, helposti ja nopeasti. Ihosyöpien määrä on kasvussa, joten niiden varhainen toteaminen parantaa taudista selviytymistä ja tuo säästöjä. Ihosyöpien lisääntyminen liittyy suurimmalta osin auringossa palamiseen. Tuote on aluksi tutkimuskäytössä mutta niitä on tulossa käyttöön HUS:iin ja TAYS:iin.

Jäimme pohtimaan, onko laite oikeasti luotettava. Havaitseeko se varmasti kaikki ihosyövät ja ihomuutokset vai antaako se joskus vääriä tuloksia. Mietimme myös, miten tuote tullaan ottamaan laajemmin vastaan ja ottavatko lääkärit sen osaksi ihosyöpien tunnistamismenetelmiä.

 

Laitteen toiminta

Hyperspektrikameran toiminta perustuu näytteen pinnasta heijastuvan valon spektrin mittaamiseen eri aallonpituusalueilla. Samalta alueelta saadaan kuvat 70 eri aallonpituusalueelta joista tietokone muodostaa yhtenäisen analyysikuvan. Laitteen avulla voidaan paljastaa pahanlaatuiset ihomuutokset ja rajata leikkausalue tarkasti. Leikkauksen jälkeen laitteella voidaan myös tarkistaa, onko leikkausalueelle jäänyt piilevää kasvainsolukkoa.

Menetelmä on yleistymässä teknologian kehityksen myötä. Laite vaatii toimiakseen tietokoneen, jolla on riittävä kapasiteetti mittaustiedon käsittelyyn. Tulevaisuudessa kamera voitaisiin jopa liittää älypuhelimeen jolloin laitetta voisi käyttää kotona. VTT on jo lanseerannut tästä demoversion.

Kamera on pienikokoinen ja sen puolesta helppo käyttää. Laite on kevyt ja sitä pystyy käyttämään yhdellä kädellä. Muodoltaan hyperspektrikamera muistuttaa poliisien tutkakameraa. Se on käytettävyytensä puolesta sopiva lääkärien vastaanottotoimintaan.

 

Muut käyttötarkoitukset

Kameraa voidaan käyttää myös muuhun kuin ihosyöpien tunnistamiseen. Rikospaikalla sen avulla voidaan löytää pienetkin verijäljet ja määrittää niiden ikä. Kameraa voidaan käyttää myös ihmisten tunnistamiseen verisuonten perusteella. Lisäksi hyperspektrikameraa voidaan hyödyntää elintarvikkeiden laaduntarkkailussa.

 

Tekijät: Suvi Piiroinen, Katja Pääkkönen, Laura Pöntinen

 

Lähteet                               

Heikkilä, Mari 2014. Hyperspektrikamera paljastaa pahanlaatuiset ihomuutokset. Helsingin Sanomat. Verkkodokumentti.

<http://www.hs.fi/tiede/art-2000002769089.html>. Luettu 7.9.2017.

Hyperspektrikamera voi kutistua kännykkäkokoon 2015. Tiede. Verkkodokumentti.

<http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/hyperspektrikamera_voi_kutistua_kannykkakokoon>. Luettu 7.9.2017.

Tuorila, Lasse 2016. Mullistaako suomalaiskamera ihosyövän toteamisen? YLE Akuutti. Verkkodokumentti.

<https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/04/25/mullistaako-suomalaiskamera-ihosyovan-toteamisen>. Luettu 7.9.2017.

  • No labels
You must log in to comment.