Child pages
  • VOIMAA-uutiset, AMK-valmentavat opinnot
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Torstaina 17.2. ei pidetä normaaleja suomen kielen tunteja vaan Tivin Valmaa-ryhmä osallistuu YLE Pasilan tuotantotilojen tutustumiskäynnille. Sitä ennen tapaamme Hämeenlinnan valmentavan opiskelijaryhmän klo 14.00 Hämeentie 161:n Digilabrassa (H2011).

Jos et jostain syystä ehdi iltapäivän tapaamiseen niin voit tulla suoraan Ylelle. Tapaamme Ylen toimitilan edessä klo 16.10. Ylen osoite on Radiokatu 5A (Sisäänkäynti Uutiskadun puolelta!) Tulkaa ajoissa paikalle sillä emme ehdi odottamaan myöhästyneitä!

Opetus jatkuu maanantaina 10.1.2011.

Käy katsomassa lukkarikoneesta kevätlukukauden lukujärjestys.

Onnea ja menestystä opintoihin!

Kulttuurialan amk-valmentavan koulutuksen päiväryhmä osallistuu parhaillaan kulttuurituotannon luentomuotoiseen opiskeluun Tuottamossa, osoitteessa Hämeentie 153B. Opintojakson nimi on Taiteiden tuntemus. Aiheena mm. mediataide ja luennoitsijana m-cultin Minna Tarkka.

Tervetuloa opiskelemaan!

Klo 12.00 luokka ETYA1.123 Leppävaaran 1. kerroksessa (Vanha maantie 6, Espoo).

Opettajakoordinaattori Elena ja tiedottaja/tuottaja Milla pitivät Vuotalon aulassa illansuussa muutaman tunnin ajan infotiskiä. Konkreettisena tuloksena otettiin vastaan yksi hakemus liitteineen.

Maahanmuuttajataustaisten AMK-opintoihin valmentavien koulutusten hakuaikaa on jatkettu 30.9.2010 saakka. Vuosaaressa on saatavilla tietoa valmentavista koulutuksista keskiviikkona 22.9.2010 kello 17-20 Vuotalossa (Mosaiikkitori 2).

Maahanmuuttajataustaisten AMK-opintoihin valmentavien koulutusten hakuaikaa on jatkettu 30.9.2010 saakka. Muutamia paikkoja on vapaana kaikkiin toteutuksiin Metropoliassa ja HAMK:ssa.

Alkuperäisen hakuajan puitteissa hakeneille järjestetään pääsykokeet pe 17.9. - la 18.9.2010.

Hakusivut löytyvät täältä .

Pasilan pääkirjastossa järjestetty valmentavan koulutuksen infotilaisuus oli menestys. Yhteistyö kirjaston kielikahvila Violan kanssa oli toimiva konsepti. Paikalla oli tusinan verran kuulijoita, joista yli puolet olivat kohderyhmän edustajia.

Opettajakoordinaattorin kielitaito toi korvaamatonta apua tärkeiden kysymysten selvittämiseen potentiaalisten opiskelijoiksi hakeutuvien omalla äidinkielellä.

Infotilaisuuksia on sovittu yleisölle vielä ensi viikon maanantaille ja tiistaille. Hakuaika päättyy 27.8.2010.

Hämeentiellä pidettiin valmentavan koulutuksen infoiltapäivä maanantaina 16.8.

Osallistujien joukko oli harvalukuinen, mutta sitäkin enemmän kiinnostunutta ja neuvonnan tarpeessa.

Esitettyjä hankalampia kysymyksiä olivat:

- Mitä, kun haluaa osallistua kotoutumistukivaiheessa?

- Mitä, kun haluaa hakea kulttuurin valmennukseen, mutta on opiskellut Adultassa viittä vaille valmiin elokuva-alan tutkinnon ja sen suorittamiseen on aikaa enää vuoden loppuun?

Hieman helpommin ratkottava kysymys kuului:

- Voiko tivin valmennus auttaa, jos on kiinnostunut sähköpuolesta ja tuleeko tivin pääsykokeeseen laskutehtäviä?

Infoturnee jatkuu huomenna tiistaina Leppävaarassa ja Bulevardilla.

VOIMAA-koulutuksista pidettiin tänään kaksi infotilaisuutta; Itäkeskuksen kirjastossa ja kulttuurikeskus Caisassa.

Ilmassa oli kenraaliharjoituksen tuntua. Itäkeskuksen kirjastossa aihe kiinnosti pintapuolisesti paria yksittäistä asiakasta. Kirjaston vastaava arveli asiakaskuntansa osalta tavanomaista hiljaisemman päivän johtuneen tänään alkaneesta muslimien ramadan-kuukaudesta. Caisassa annettiin kevytinfo tietokoneluokalliselle nuoria miehiä.

Opettajakoordinaattoreille oli hyödyksi käydä läpi yhdessä, mitä valmentavia koulutuksia koskevissa infotilaisuuksissa tulee huomioida ja millaisia kiperiä kysymyksiä voi tulla vastaan yleisöltä.

HAMK järjestää omista valmentavista opinnoistaan infotilaisuuden huomenna tiistaina Hämeenlinnassa. Helsingistä kuunteluoppilaiksi matkustavat Metropolian opettajakoordinaattorit Elena Wernick ja Jussi Linkola. Toivotamme menestystä!

Valmentavien opintojen tuore tiedote on julkaistu Infopankissa ja SELMA-palvelussa 2.8.2010, löytyy täältä (Infopankki) ja täältä (SELMA).

VOIMAA-tiedottaja Milla käy heinä-elokuun aikana kesätapahtumissa fiilistelemässä tunnelmia ja jakamassa tietoa valmentavista koulutuksista.

Suunnitelmissa lähiaikoina ovat osallistuminen seuraaviin tapahtumiin:

- Faces Etnofestival, Raasepori (pe 23.7.-su 25.7.)

- Vadelmafest, Alppipuisto (la 24.7.)

- Oranssi Fest, Alppipuisto (su 25.7.)

- URB10 alkaen 29.7., Kiasma ja ympäristö

- Elephantasy, Alppipuisto (la 31.7.)

- Kalliola rock, Alppipuisto (su 8.8.)

Elokuussa alkaa virallinen infotilaisuuksien kiertue, josta tulossa erillinen tiedote.

Heinäkuussa on tuotettu MONIMOS-sivulle tapahtumailmoitus VOIMAA-valmennusten infotilaisuuksista elokuussa. Linkki löytyy täältä.

VOIMAA-projektin puitteissa toteutettavan maahanmuuttajien ammattikorkeakouluopintoihin valmentavan koulutuksen haku on alkanut. Hakusivu avattiin perjantaina 11.6.2010 osoitteessa http://voimaa.metropolia.fi/haku.html

Helsinki-päivänä lauantaina 12.6.2010 VOIMAA-tiedottaja Milla ja opiskelija-assistentti Wisam kiersivät yleisötapahtumissa jakamassa tietoa VOIMAA-koulutuksista Kaapelitehtaalla, Tennispalatsin Kulttuurien museossa, Narinkkatorilla Helsingin nuorisoasiainkeskuksen KesäStadi-tapahtumassa, Helsingin kaupunkisuunnittelun Laiturissa, Kiasmassa, Ateneumissa sekä Kontulan OstariFestarissa ja Kontulan Lähiöasemalla. Reitin varrella poikettiin myös Rautatientorin moottoripyöräesittelyssä ja 25 vuotta täyttäneessä Sambakarnevaalissa.

Kampanjointi jatkuu paitsi tapahtumiin jalkautumisella, myös perinteisellä tiedotustyöllä, jossa hyödynnetään sosiaalisen median sovelluksia. Elokuussa järjestetään ennen hakuajan umpeutumista yleisölle avoimet infotilaisuudet kirjastoissa, kulttuurikeskuksissa ja Metropolian toimipisteissä.

Hakuaika päättyy perjantaina 27. elokuuta.

Haemme maahanmuuttajataustaisten valmentavien opintojen opettajakoordinaattoria ajalle 1.8.2010 - 31.7.2011 kulttuurin ja luovan alan klusteriin.
VOIMAA-hankkeessa kehitetään sosiaalisen median avulla toimintamalleja ammattikorkeakouluille maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden valmennukselle
amk-opintoihin ja työyhteisöille maahan-muuttajataustaisten kouluttamiseksi asiantuntijatehtäviin.

Näiden valmentavien opintojen (30 op) järjestelyihin ja opetukseen haetaan 1-2 opettaja-koordinaattoria lukuvuodeksi 2010-2011.

Koordinaattorin tehtävänä on hoitaa ja kehittää maahanmuuttajataustaisten amkopintoihin valmentavaa koulutusta kulttuurialoilla, toimia tutorina ja oman
osaamisensa osalta opettajana. Hän organisoi ja vastaa VOIMAA-hankkeen muiden toimijoiden kanssa hakumenettelystä ja tarvittavasta valintakokeesta. Lisäksi
tehtäviin kuuluu erikseen sovittavia VOIMAA-hankkeen vastuu- ja kehittämistehtäviä.

Edellytämme soveltuvaa koulutusta, korkeakoulutuksen ja tehtäväalan monipuolista tuntemusta. Arvostamme kokemusta maahanmuuttajien kanssa tehdystä työstä ja/tai kansainvälisistä tehtävistä, kulttuurialan toimintaympäristön ja korkeakoulutuksen tuntemusta, yhteistyötaitoja.

Ansioksi luetaan lisäksi opetuskokemus maahanmuuttajataustaisen kanssa sekä yhteistyö- ja työelämän kehittämistaidot.

Tehtävään/tehtäviin voidaan resursoida 500 - 1100 h kokonaistyöajasta riippuen tarkemmin sovittavasta työnkuvasta ja kehittämistehtävistä.

Tiedusteluihin vastaa
lehtori Matti Rantala, matti.rantala@metropolia.fi tai puh. 050-348 5301.

Hakemus ja CV sekä mahdollinen muu aineisto osoitetaan

klusterijohtaja Tuire Ranta-Meyerille ja lähetetään 12.4.2010 mennessä osoitteeseen hakemukset@metropolia.fi.

Lisätietoja hankkeesta http://voimaa.metropolia.fi

Infotilaisuuden kokemuksia

Hämeenlinnassa järjestimme maanantaina 15.3. yhteistyössä HERA C- hankkeen kanssa infotilaisuuden maahanmuuttajille opiskelumahdollisuuksista AMK:ssa. Esittelimme myös valmentavaa koulutusta, josta kävijät olivat kovasti kiinnostuneita. Infotilaisuudessa oli kävijöitä n. 60, joka on hyvä määrä Hämeenlinnan kokoisella alueella.
Tilaisuus huomioitiin paikallisissa medioissa, ja tätä kautta sain kutsun tulla esittelemään koulutusta Etelä-Suomen läänin (ELY ym uudet nimet) opojen koulutustilaisuuteen huhtikuussa.
Valmentavan toteutuksen suunnittelu on työstämisvaiheessa meillä. Olemme laatimassa hakulomketta, ja suunnittelemme valintatilaisuutta. Toivon mukaan myös Metropolian prosessi etenee.
Keväisin terveisin Riitta

VOIMAA-kehittämistiimissä toimineet Katri Myllylä, Milla Laasonen ja Päivi Keränen jatkotyöstivät tällä viikolla valmentavien opintojen opetussuunnitelmaa. Kaksituntinen oli pohjustettu keskiviikkona kasvokkaistapaamisella projektipäällikön kanssa. Tapaamisen jälkeen vietiin työstettävä ops-aineisto verkkoon google docs -palveluun. Kukin teki aineistoon muokkauksia torstain aikana omalla tahollaan. Perjantaina oltiin puhelinyhteydessä kaiuttimen välityksellä, Katri tahollaan ja Milla ja Päivi yhteisellä toimistollaan.

Työskentelymuoto oli tehokas ja kahden tunnin ajan pystyttiin keskittymään herpaantumatta substanssiin, kun jokaisella oli teksti edessään omalla ruudulla, ja puhelin välitti suullisen viestinnän. Yhteisymmärrys oli helpommin ja nopeammin saavutettavissa kuin pelkästään kirjoitettuun tekstiin pohjautuvassa työstötavassa.

Suosittelemme lämpimästi muillekin (smile) Puhelimen sijasta myös Skype-yhteys toiminee erinomaisesti.

VOIMAA-hankkeen Metropolian kulttuurin ja luovan alan kehittämistiimin syyslukukauden työn hedelmät esitellään huomenna perjantaina 29. tammikuuta 2010 kello 11-13 Hämeentie 161:n auditoriossa. Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan! Lisätietoja sisällöistä löydät wikistä, täältä.

Kulttuurin ja luovan toimialan AMK-valmentavan kehittämistiimi kokoontuu tänään Lummetiellä (Pikkuneukkari) kello 13-16. Virikeluennon vetää kieliasioista Johanna Komppa.

Kuulumisia HAMK-valmasta

Hei,
HAMK:n opettajien valmentavan koulutuksen suunnitteluprosessi etenee innokkaasti. Toinen lähiopetupäivä (aiheena ajankohtainen AHOT) kirvoitti yhteistä kehittämiseetosta eteenpäin. Yhteinen prosessointi etenee HAMK:n wikissä ja seuraavaan lähipäivään 30.10. on tulossa HAMK:N talousjohtaja selvittämään valman hallinnollisia ja taloudellisia reunaehtoja.
HAMK-valmassa on mukana melkein kaikki koulutusohjelmat. Olemme selvitelleet mm. yhteisten ja eriytyvien valma-opintojen mahdollisuuksia.
Toivomme edelleen, että Metropolia valma-koulutusta suunnittelevat opettajat tulisivat kehittämispäiväämme 10.12. kuulemaan ja keskustelemaan tästä yhteisestä kehittämisasiastamme!
Terveisin Riitta ja Sanna

Kulttuurialan AMK-valmentavan kehittämistiimi kokoontui Tikkurilassa. Tiimityöskentelyn edistymistä voi seurata ja keskusteluun osallistua kulttuurialan AMK-valmentavan omassa työtilassa.

HAMK Valman kysymyksiä

HAMK:n opettajien koulutus alkoi aktiivisissa tunnelmissa 14.9. Pohdimme mm. yhdessä seuraavanlaisia haasteellisia kysymyksiä:

1. Pitääkö kaikkien AMK-valmassa aloittavien olla hakukelpoisia koulutusohjelmiin?
2. Osallistuvatko ko. koulutusohjelman valintakokeisiin?
3. Miten AMK-valmalaiset yleensä valitaan? Yhteisvalinta > valma??
4. Miten valma-opinnot linkitetään varsinaiseen opiskeluun?
5. Mikä kielitaitovaatimus valintatilanteessa, kun valma-aikana opitaan kieltä?
6. Voidaanko kv-ohjelmien opiskelijoita (ei maahanmuuttaja-statuksella olevia) ottaa valma-koulutuksee?
7. Suorittavatko kaikki 60 op:n opinnot, tai voidaanko joustavasti siirtyä varsinaisiin koulutusohjelmiin,  kun tavoitteet (esim. kielitaito) on saavutettu?

Nämä kysymykset ovat todella fundamentaaleja valma-koulutuksen suunnittelun kannalta.

(smile) Toivomus Matille, projektinjohtajana, olisiko tarpeellista kutsua joku OPM:n virkailija kertomaan AMK-lain muutoksesta ja erityisesti, mitä reunaehtoja tähän valma-koulutukseen liittyy? Olisi tosi tärkeä saada valmisteluprosessissa online tietoa mm. ylläoleviin kysymyksiin viitaten.

Riitta, Sanna ja Irma

HAMK VOIMAAOpe käynnistyy

HAMK:n toteuttama VOIMAAOpe (AMK valmentava) käynnistyy ma 14.9. lähitapaamisella Hämeenlinnassa.
Opetus koostuu lähi- ja verkkotyöskentelystä sekä lisäksi KT yksikön kehittämishanketta työstetään julkisella wiki-alueella.Verkkotyöskentelyn tukena on Moodle-oppimisalusta. Prosessin tukena on opettajan itsearviointi omasta monikulttuurisesta osaamisestaan, jonka avulla kartoitetaan yksilön osaamista. Arviointia laajennetaan KT yksikön tasolle sekä laajempaan yhteiskunnalliseen kontekstiin.
Kehittämishanke rakentuu lähipäivien tukemana wikissä ja sen ohjaustyöstä vastaa Irma Kunnari.

Hämeentiellä kokoontui maanantai-iltapäivänä innokas joukko amk-valmentavan kehittäjiä. Sosiaalisesta mediasta ja wikitoiminnasta alustivat Juhana Kokkonen ja Jussi Linkola. Muistion päivän kulusta löydät täältä.

Metropolian kulttuurialan ensimmäinen AMK-valmentavan kehittämistiimin kokoontuminen on maanantaina 7.9.2009 Hämeentie 161:n neuvotteluhuoneessa kello 13-16. Tuolloin tiimin työtä käynnistää projektipäällikkö Matti Rantala ja tiimiä perehdyttää sosiaalisen median käyttöön wiki-sensei Juhana Kokkonen.

 Tiimiläiset edustavat eri koulutusohjelmia, sekä Hämeentien että Tikkurilan toimipisteistä. Syyslukukauden aikana on tavoite kokoontua 3-5 kertaa. Lisäksi kehittämistyötä tehdään sosiaalisen median välinein.

HAMK tiimi koolla 12.8.

HAMK-tiimin kokoontuminen(smile)

Paikalla:
Riitta Metsänen
Irma Kunnari
Sanna Ruhalahti

Käsitellyt asiat:
- keskusteltiin yleensä projektin kokonaisuudesta ja HAMK:n osuudesta eri työkoreissa/-prosesseissa
- käsiteltiin Itellan toteutuneita osioita sekä tulevaa HOK-Elanto tapaamista 7.9.
- sovittiin HAMK tiimin sisäisestä työnjaosta tulevan VOIMAAOpe-koulutuksen osalta:
  Riitta (substanssi, sisällöt), Irma (pedagoginen ohjaus) ja Sanna (sosiaalinen media)
- suunniteltiin 14.9. lähipäivän teemat ja aikataulu
- AMK-opettajien koulutuksen kehittämistehtävä suunniteltiin ja prosessikirjoittamisen työkaluna käytetään HAMK-wikiä (julkinen osio)

Tapaaminen 11.8.

Tapaaminen Hämeenlinnassa Jussi, Riitta ja Sanna.
Teemoina HOK-Elanto- tapaaminen, tulevat valmennuskoulutukset ja VOIMAA-wiki.

VOIMAA ja tekniikan klusterien johtajat kartoittivat pääsiäistä edeltäneellä viikolla yhteistyömahdollisuuksia tekniikan alan koulutusohjelmissa. Muistion tapaamisesta löydät täältä.

VOIMAAlaiset pistäytyivät 17.3. Postitalolla HERAn järjestämässä Mahdollisuuksia maahanmuuttajille -tilaisuudessa. Metropolialueen korkeakoulut esittelivät tarjontaansa ja asiantuntijat pitivät infoiskuja.

Erityisen sopivasti VOIMAAn tematiikkaan liittyivät Arcadan Milena Moressin ja Metropolian Kati Isoahon Maahanmuuttajien koulutukseen liittyviä kehittämishankkeita korkeakouluissa- ja Diakin Marjaana Karhian Maahanmuuttajien valmentavat opinnot korkeakouluissa -puheenvuorot.

Torstai-iltapäivänä VOIMAA vieraili Kulttuurikeskus Caisassa johtaja Johanna Maulan juttusilla. VOIMAA esiteltiin Caisalle verkostoitumista ja mahdollista maahanmuuttajataustaisten ihmisten kontaktointia silmällä pitäen.

VOIMAA otettiin Caisassa ilolla vastaan ja jatkotoimista sovittiin. Tiedottaja tuottaa Caisan tarpeisiin selkokielistä materiaalia, joilla etsitään mm. asiantuntijoita AMK-korin kehitystyöhön. Tiedottaja myös kutsuttiin toukokuiseen Naisten olohuoneeseen kertomaan hankkeesta lisää.

VOIMAA tarjosi vastavuoroisesti Caisan asiakkaille mahdollisuutta Sosiaalinen media -työpajaan osallistumiseen. Tällä tavoin olisi mahdollista arvioida, miten eritaustaiset ihmiset omaksuvat sosiaalisen median työkalujen käyttöä käytännössä.

VOIMAA kohtasi Bulevardilla Snadian neuvottelutilassa Metropolian ura- ja rekrytointipalvelujen, HERA-yhteistyön ja alumnien edustajat. Erittäin hedelmälliset keskustelut tuottivat näkemyksen yhteistyön jatkamisesta niin AMK-korin kuin työelämäyhteistyön kanssa. Muistion tapaamisesta löydät täältä.

Tulevaisuutta varten hahmoteltiin myös leikkimielisesti "Ilmianna kollegasi" -kampanja, jossa VOIMAA pyytää kaikkia tematiikasta kiinnostuneita AMK-toimijoita ilmoittautumaan. Ilmoittamalla nimesi ja sähköpostiosoitteesi tulet liitetyksi VOIMAAn sähköisen kuukausikirjeen vastaanottajaksi sekä erilaisiin tilaisuuksiin kutsun saajaksi. Sivu löytyy täältä.

Hämeentie 161:n Digilabrassa kokoontuivat torstaiaamupäivänä pohtimaan AMK-korin kehittämistä Metropolian Irmeli Norokorpi, Marianne Autero, Annakaisa Sukura, Matti Rantala, Jussi Linkola, Milla Laasonen ja Päivi Keränen sekä HAMK AOKK:n Riitta Metsänen.

Tapaamisen muistion löydät täältä.

VOIMAA kokoontui Metropolian opiskelijakunta METKAn hallituksen jäsenen, kv-vastaava Taina Moisanderin ja kv-sihteeri Tuomas Korkalaisen kanssa neuvottelemaan yhteistyömahdollisuuksista AMK-opintoihin valmentavan koulutuksen kehittämistehtävissä. METKAn edustaja toivotettiin tervetulleeksi mukaan VOIMAA-ohjausryhmään. Tapaamisen muistion löydät täältä.

VOIMAAn projektisuunnittelija osallistui tiistaina 10.2. Avoimissa oppimisympäristöissä aktiiviseksi kansalaiseksi (AKTIIVI) -koordinaatiohankkeen järjestämään samannimiseen seminaariin sekä Helsingin yliopiston Sosiaalista mediaa ja digitaalisia ympäristöjä käsitteleviin Siltamiin. Illan antia olivat mm. Opetusministeriön edustajien alustus kehittämisohjelmasta sekä useiden sosiaalisen median parissa työskentelevien hankkeiden ja tutkimusryhmien työn esittelyä.

Seminaarin esitykset nauhoitteena (sivulle pääseminen vaatii kirjautumisen)

Valtakunnalliseen Avoimissa oppimisympäristöissä aktiiviseksi kansalaiseksi -kehittämisohjelmaan liittyen avautuu vielä kaksi rahoitushakua, huhtikuussa ja syksyllä 2009. 

VOIMAA kokoontui Metropolia alumnien väistyvän toiminnanjohtajan Julia Perän ja aloittavan toiminnanjohtajan Minna Peräkylän kanssa neuvottelemaan  yhteistyömahdollisuuksista. Alumnien kontaktit voivat auttaa yritysyhteistyön aloittamista, niin yritysselvityksen kuin työpaikkakoulutukseen etsittävien kummiyritysten osalta. Yhteistyön osana alumnien toiminnanjohtaja kutsutaan mukaan VOIMAA-ohjausryhmään. Tapaamisen muistion löydät täältä.

Educa-messuilla VOIMAA-projekti kävi kuuntelemassa miniseminaarin Eija Kallialan (Haaga-Helia) ja Tarmo Toikkasen (TaiK) (kuvassa) toimittamasta Sosiaalinen media opetuksessa -kirjasta. Teos sopii apuvälineeksi sosiaalisen median maailmaan tutustuville.

VOIMAA-projektin mielenkiinto kohdistui näytteilleasettajista Suomen kieltenopettajain liittoon (SUKOL) ja YLE:n Opettaja.tv:hen. Lisäksi haettiin kilokaupalla opetusalan julkaisuja CIMOlta, Eurooppatiedotukselta, Ulkoasiainministeriöltä, Opetushallitukselta, Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenialta. Näytteitä poimittiin mukaan mm. Opettaja -lehdestä ja Opettajaksi opiskelevien liiton Soolibooli -lehdestä.

 

 
  • No labels
You must log in to comment.