Teksti ja valokuvat: Katri Aikio

 

Taitelijoiden työhuoneet -kävelykierros katufestivaaleilla toista kertaa

 

Toukokuun 20. päivä Arabianranta oli kauneimmillaan: kirsikkapuut kukkivat ja kevätaurinko paistoi ihanasti. Päivä oli loistava katutaiteelle; upea ilma houkuttelikin Arabian katufestivaaleille ennätykselliset 30 000 kävijää.

Arabiarannan taitelijoiden työhuoneet -kävelykierros järjestettiin katufestivaaleilla toista kertaa CoINNO-hankkeen fasilitoimana. Vuoden aikana taitelijajoukko oli muodostanut verkoston nimeltään Arabiarannan taitelijat, ArT


Kävelykierros yhteistuotantona taitelijoiden kanssa

Aloitin työni CoINNO-hankkeen opiskelija-assistenttina maaliskuussa. Tehtäväni oli tuottaa työhuonekierros yhdessä taiteilijoiden kanssa Arabian katufestivaaleille. Aiemmat kokemukseni katufestivaalien järjestämisestä ja yhdessä tuottamisesta tekivät tähän tehtävään tarttumisen helpoksi. Yhdessä tuottaminen on hedelmällisin tapa tehdä tämänkaltaista työtä. Tämä tuottamistapa on myös itselleni mieluisin. Roolini taiteilijoiden työhuonekierroksen tuottajana oli siten toimia mahdollistajana. Taitelijat olivat projektissa oman taiteensa esille tuomisessa asiantuntijoita.   

Aloittaessamme työhuonekierroksen suunnittelun taiteilijat alkoivat keskustella myös jo aiemmin suunnitellun taidelainaamotoiminnan aloittamisesta. Vaikka taidelainaamon käynnistäminen tuntui kiireisen kevään keskellä vaativan paljon työaikaa, tämä ArT lainaamo -niminen taidelainaamo (artlainaamo.com) näki päivänvalon yllättävän nopeasti. Taidelainaamon perustaminen osoitti minulle jälleen omaehtoisen yhdessä tekemisen voiman.

Edellisenä vuonna työhuonekierroksen tuottaja, opiskelija-assistentti Sonja Lipponen oli tehnyt hienoa työtä motivoidessaan porukan toimimaan yhdessä ja suunnitellessaan mm. kierroksen rungon sekä opastekstit. Hyvin tehdyn pohjatyön ansiosta tämän vuoden työtehtäväni painottuivat enemmän viestintään. Kierroksen rakennetta muutettiin edellisvuotisesta kävijäpalautteen sekä tämän vuoden kierroksen toteutuksessa mukana olleiden taiteilijoiden toiveiden perusteella. 

 

Kevään 2017 kävelykierroksen toteutus

 

Tärkeä muutos edelliseen vuoteen verrattuna oli aikataulun väljentäminen. Myös Helsingin yrittäjät - Vanhakaupunki ry:n kanssa jakamamme telttapaikka kaipasi piristystä. Yhteisen ideoinnin pohjalta päätimmekin toteuttaa väritystyöpajan. Taiteilijat tekivät teoksistaan yksinkertaistettuja viivapiirroksia, joista teimme A4-printtejä. Arabian K-Supermarket sekä Tempera sponsoroivat väritystyöpajaa. Kiitos heidän, meillä oli laadukkaita puuvärejä ja kasoittain karamelleja. Tunnelmaa ja väriä siten riitti. Oli hykerryttävän hauskaa nähdä eri-ikäisten ihmisten keskittyvän teoskuvien värittämiseen; tarjosimme festivaalivieraille rauhallisen ja kauniin keitaan, johon kaikki olivat tervetulleita osallistumaan. Samalla saimme luontevasti jutella CoINNO-hankkeesta, Arabianrannan taiteilijoista ja uudesta ArT lainaamosta.

Myös työhuonekierroksen sisäänheittoon panostettiin tänä vuonna. Sijoitimme teltan nyt mahdollisimman keskeiselle paikalle festivaalialueella ja kutsuimme aktiivisesti ihmisiä tutustumaan työhuoneisiin. Avainroolissa festivaalivieraiden kutsujina olivat Metropolian opiskelija Kuisma Ilves, joka palkattiin väritystyöpajan vetäjäksi, sekä opiskelija Iija Eloranta, joka paitsi veti kävelykierroksen kanssani, myös osallistui koko päivän toteutukseen kierroksen suunnittelua ja teltan pystyttämistä myöten. Iijan ja Kuisman positiivinen asenne välittyi ohikulkijoille ja saimme huomattavasti edellisvuotta enemmän spontaaneja kävijöitä taiteilijoiden työhuoneisiin. Mukana kävelykierrosta toteuttamassa olleet opiskelijat tutustuivat samalla ArT-verkostoon ja CoINNO-hankkeeseen. 

 

Onnistunut kävelykierros - kehitysideoita jatkoon

Iijan kanssa ohjaamani kävelykierrokset onnistuivat hyvin ja saivat kiitosta sekä taiteilijoilta että kävijöiltä. Osallistujia kierrokselle olisi mahtunut enemmänkin, mutta ryhmän rajoituttua alle 15 henkilöön tunnelma pysyi mukavan intiiminä. Kierroksen kävijöiltä saadussa palautteessa kiitettiin erityisesti lämmintä tunnelmaa ja taiteilijoiden työskentelyn esittelyä sekä eri tekniikoiden ja oman taiteellisen tekemisen taustojen salojen avaamista.

Kehityskohtana tulevia vastaavia tapahtumia suunnitellessa näen ennen kaikkea syväluotaavan kohderyhmäajattelun. Toivoimme kävijöiksi ArT lainaamon potentiaalisia käyttäjiä, erityisesti alueen yrittäjiä, mutta tavoitimme heitä melko huonosti. Vaikka suuntasimme viestintämme osittain suoraan yrittäjille, ei sanoma avoimista ovista ja taiteen lainaamisen mahdollisuudesta riittänyt houkuttelemaan paikalle kuin satunnaisia taiteen ostamisesta, lainaamisesta tai osamaksusta kiinnostuneita kävijöitä. Jatkossa tällaista yrittäjille suunnattua tapahtumaa järjestettäessä olisi tärkeää tarjota selkeä väylä taiteen hankkimiselle. Hinnoista ja maksusuunnitelmista tai lainaamisen säännöistä on puhuttava suoraan, ja niiden tulee olla tärkeässä roolissa niin viestinnässä kuin tapahtuman sisällössäkin.Kokemuksia hanketyöstä

Sain ensimmäisen kokemukseni hanketyöstä tässä CoINNO-hankkeen projektissa. Projektipäällikkö Salla Mikkonen antoi selkeät raamit työnteolle ja valmensi minut hyppäämään mukaan sekä loppusuoralla olevaan hankkeeseen että sen sisällä jo käynnissä olevaan projektiin Arabianrannan taiteilijoiden kanssa. Sain Sallalta jatkuvasti tukea tehtävissä, jotka olivat minulle uusia. Toisaalta minuun ja tekemisiini luotettiin niin, että tunne itse tekemisestä ja sen mukanaan tuoma motivaatio säilyivät kautta linjan. Yhteistyö Arabianrannan taiteilijoiden kanssa oli sujunut hankkeen kuluessa hyvin, ja heidän luottamuksensa sekä yhteishengen ansiosta projektin tekeminen tuntui helpolta ja luontevalta. Tuottajana sain tämän hankkeen kautta oppia erityisesti alueellisen yhteistyön mahdollisuuksista sekä arvokkaita ja mielenkiintoisia kontakteja niin Arabianrannan taiteilijoihin, yrittäjiin kuin oppilaitokseni henkilökuntaan.

 

CoINNO-hankkeen ja taitelijoiden yhteistuotanto saa jatkoa

Elokuussa Metropolia Ammattikorkeakoulu siirtyy uudelle aikakaudelle, kun sen kaikki kulttuurialan tutkinnot keskittyvät Arabian kampukselle. Samalla Arabianrannan taiteilijoiden työhuonekierros saa jatkoa, kun Metropolian Kulttuuripalveluiden henkilökunta viettää elokuussa  yhteistä päivää uudella kampuksella. Arabianrannan taiteilijat on yksi vierailukohde kampuspäivänä, ja tavoitteena on tutustuttaa henkilökunta alueen omaleimaisiin toimijoihin sekä tulevaisuuden yhteistyökumppaneihin. Tämä on hyvä osoitus siitä, että CoINNO-hankkeessa aloitettu yhteistyö on saanut jatkoa ja juurtunut Metropolian toimintatapoihin.

 

 

--

Tekstin kirjoittaja Katri Aikio on Metropolia AMK:n kulttuurituotannon 1. vuoden opiskelija, tuottajaharjoittelija ja CoINNO-hankkeen opiskelija-assistentti.Yhteistuottaminen kävelykierroksen ytimenä
 

Lisää yhteistuottamisesta voit lukea CoINNO-hankkeen julkaisusta, Katri Halosen artikkelista Kulttuurituottajasta yhteisötuottajaksi. Monitoimijaisen käyttäjälähtöisen tuotannon orkestrointi.

 

 

 

 

 

 


Arabiarannan taitelijoiden taidelainaamo avautui yhteistyön tuloksena

Art lainaamo

 

  • No labels
You must log in to comment.