Skip to end of metadata
Go to start of metadata

 

 

twitter.com

Päivi Y-K

Työskentelen informaatikkona Metropolian kirjastossa. Olen kirjaston verkkopalvelukoordinaattori, työsarkana kirjaston verkkopalvelujen ylläpito ja kehittäminen, sekä kaikenlainen toiminnan kehittäminen.

Löydät minut myös näistä:

Erityisesti kiinnostaa:

Tykkään hymiöistä! (smile)

 

.

Linkkejä sinne sun tänne

Recently Updated

.

Kirjasto 24/7

Get Adobe Flash player

Metropolian mediatekniikan opiskelijat tekivät kirjastolle mainosvideon. (smile)

 

Olen palannut työvapaalta Metropoliaan. Samalla vaihtui järjestelmätiimin (JäTi) vetäjyys asiakaspalvelutiimin (AsPa) vetäjyyteen. AsPan kanssa ajattelimme toteuttaa kevään aikana jonkin käyttäjiä aktivoivan projektin. Laputus Turun kaupunginkirjaston malliin lienee se, jota lähdemme toteuttamaan, toimipiste kerrallaan. Saamme toivottavasti ideoita nykyisten tilojen ja palveuiden kehittämisen lisäksi myös ajatuksia siitä, mitä tulevilla kampuksilla kirjastojen tiloilta ja palveluilta kaivataan. Myös valtakunnallinen kirjastojen asiakaskysely on taas tulossa tänä keväänä. 

Sain hommakseni myös kirjaston verkkopalveluiden koordinoinnin ja kehittämisen. Finna-projekti alkaa tänä vuonna toden teolla, se toivottavasti korvaa jossain vaiheessa kokonaan sekä MetCatin että Nellin. Kaikenlaista muutakin on kehitteillä, vielä pääosin ajatuksen tasolla.

Kiva olla täällä taas!

Työvapaalla

Olen 1.3. - 31.12.2012 työvapaalla Metropoliasta, joten sillä aikavälillä ei tällä sivulla varmaankaan paljon mitään tapahdu. Tuon ajan vietän Eduskunnan kirjastossa. Välillä täytyy ihmisen poistua mukavuusalueeltaan ja käydä ihmettelemässä maailmaa.

Pertti Föhrin (Lahden amk) Jouni Jääskeläisen (Savonia-amk) ja allekirjoittaneen yhteinen raportti Israelin Haifaan suuntautuneesta IGeLU-konferenssi ja Ex Libris Systems Seminar -matkasta on nyt valmistunut ja luettavissa.

> Raporttiin

Alma

Ex Libris on jo muutaman vuoden ajan puuhannut uuden kirjastojärjestemän parissa. Järjestelmä on nyt saanut nimen, se on Alma. Alma on tällä hetkellä Partner release -vaiheessa, se on testikäytössä noin 60 organisaatiossa ympäri maailmaa. Suomalaisia kirjastoja tässä yhteistyössä ei tietääkseni mukana ole.

Alma on mielenkiintoinen projekti, eikä vähiten siksi, että siitä suunnitellaan pilvipalvelua. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että data on palvelimella, jota Ex Libris hallinnoi. Näin asiakkaitten ei tarvitse esimerkiksi välittää versionhallinnasta, vaan palveluun voi tulla vähittäisiä muutoksia vaikka viikoittain. Tähänhän olemme jo tottuneet sosiaalisen median sovelluksissa tai esimerkiksi gmail- tai hotmail-sähköpostisovelluksissa.

Ex Libris kaavailee Almassa olevia tietoja jaettaviksi asiakasorganisaatioiden kesken. Käytännössä asiakasorganisaatio voisi esimerkiksi käyttää hyväkseen palvelimella jo olevaa luettelointitietuetta, ja linkittää esimerkiksi omat varastotietueensa siihen. Nykyäänhän harrastetaan paljon kopioluettelointia, mutta luettelointitietue tallennetaan kuitenkin aina jokaisen organisaation omaan tietokantaan. Ymmärtääkseni organisaatiolla voi kuitenkin olla myös omia luettelointitietuita Almassa.

Almalle ei ole tulossa omaa asiakaskäyttöliittymää, vaan siitä kaavaillaan Primon kumppania. Primo on Ex Libriksen tiedonhakukäyttöliittymä ("end-to-end solution for information discovery and delivery"). Tulevaisuudessa siis meilläkin saattaisi olla taustalla Alma, käyttöliittymänä Primo. Primo meille on joka tapauksessa tulossa jossain vaiheessa, se kun on valittu KDK-hankkeen käyttöliittymäksi. Ja Kansalliskirjastovetoinen uuden kirjastojärjestelmän hankintaprojekti on jo meneillään.

Almasta Ex Libriksen sivuilla: http://www.exlibrisgroup.com/category/AlmaOverview.

Katso kaikki uutiset.

Metropolian kirjasto- ja tietopalvelun blogi
Twitter Metropolian kirjastossa
Myyrmäen toimipiste pilotoi Twitteriä tiedotuskanavana loppuvuoden 2009 ajan. Twitter löytyy osoitteesta http://twitter.com/, Metropolian kirjaston Twitter-kotisivu osoitteesta https://twitter.com/metrokirjasto.

Twitter on ns. mikroblogipalvelu, lisää tietoa löytyy mm. Wikipediasta, http://fi.wikipedia.org/wiki/Twitter. Palvelu vaatii kirjautumisen/rekisteröitymisen, minkä jälkeen voi ryhtyä seuraamaan kirjaston uutisia ilmoittautumalla seuraajaksi (follower). Katsomassa saa käydä kirjautumattakin. Twitteriin voi syöttää maksimissaan 140 merkin pituisia viestejä, niin sanottuja tweettejä, ja idea onkin viestiä mahdollisimman lyhyesti, uutisotsikkomaisesti. Twitteriä voi käyttää tietokoneen lisäksi myös kännykällä.

Twitter on noussut merkittäväksi tiedotuskanavaksi erityisesti kriisialueiden viestintävälineenä, uusimpana Iran (ks. HS:n artikkeli). Vastaavanlainen mikroblogipalvelu on myös esim. Jaiku. Minä ainakin odotan mielenkiinnolla, miten Twitterin käyttö sujuu kirjastossa ja kuinka paljon saamme seuraajia syksyn aikana. Suosion perusteella päätämme, laajeneeko tweettaus koko kirjastoon. Ensimmäisen viikonlopun aikana seuraajia tuli jo kaksi. :)

Twitter

twitter.com

 

You must log in to comment.