You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Current »

Tässä harjoituksessa tutkitaan, miten työkalujaa voidaan käyttää kohteiden vikojen havaitsemiseen. Harjoituksessa tutkimme vain viittä ensimmäistä kuvaa työkaluilla, joten älä huomio kuvia 6-10.

Avaa VMWare View Client ja valitse QT-virtuaalikone.

Avataan DVT Intellect- ohjelmisto. Valitse DVT 540- emulaattori. Tällä kerralla haetaan tarkasteltavaksi useita samasta kohteesta otettuja kuvia. Kuvat sijaitsevat Tuubissa kurssin työtilassa Tehtävät-välilehdellä ja ht2:n alla tai Konenäkö-työtilassa Dokumentit-välilehdellä kuvakansiossa tiedostossa PresenceAbsence.7z. Kuvat kannattaa purkaan omiin kansioihinsa kuvasarjoittain. Näin helpottuu kuvasarjojen hakeminen Intellect-ohjelmistoon. Käytettävä kuvasarja on Widget001…010. Hae kuvasarja toiminnolla Images -> Configure Sequence ja etsi kuvat ”Browse for images” toiminnolla. Navigoi kansioon johon tallensit kuvat ja valitse Widget001

Kuvat alkavat rullaamaan saman tien. Pysäytä kuvat Widget001:n kohdalle työkaluriviltä Stop-painikkeella.

Jos haluat hidastaa (tai nopeuttaa) kuvien esittämistä, voit muuttaa liipaisua pienemmäksi tai suuremmaksi: Product --> Inspection Trigger Settings toiminnolla. Vasempaan reunaan aukeaa Properties-valikko josta voit säätää asetuksia alla olevan kuvan mukaisesti.

On tärkeää, että työkalut määritellään saman (yleensä virheettömän) kuvan avulla.

  • Tee ristin päälle ympyrän muotoinen työkalu vasemmasta reunasta löytyvästä Tool Boxista Counting valikosta Count Along Line --> Along Arc.


  • Jos ympyrä ei osu heti kohdalleen, voit siirtää sitä Edit shape- toiminnolla

  • Liikuttamalla kursoria Pixel Graphia pitkin näet alareunassa kuvan pikseleiden intensiteettiarvot. Esimerkki alla olevassa kuvassa. Voit muuttaa kynnysarvoa vetämällä hiirellä punaista viivaa ylös tai alas.

  • Vedä viiva niin ylös, että kuvaajan yläreunan kohina osuu kynnyksen kohdalle. Nyt reunoja löytyy kymmeniä, mutta tulos on edelleen PASS.

  • Palauta kynnys kuvion keskelle joko vetämällä punaista nuolta Pixel Graph tai käyttämällä Result Tablessa Edge Count toimintoa joka avaa Properties-taulukko ruudun vasempaan reunaan. Etsi sieltä Threshold Level- toiminto johon voit laittaa arvon 50, joka vastaa puoltaväliä.
  • Voit valita myös mitä reunoja työkalulla haetaan (tumma -> vaalea, vaalea -> tumma, molemmat). Kokeile, montako reunaa eri valinnoilla löytyy.

  • Voit asettaa eri vaihtoehdot vasemmassa reunassa olevasta Properties ikkunasta Edge type vetovalikosta

  • Asetetaan myös Pass-asetukset. Pass conditions- valikko tulee aktiiviseksi vasemman reunan työkaluihin vasta kun se on aktivoitu Työkalun asetuksista.

  • Tuplaklikkaa Result tablessa Edge Count- kohtaa. Tällöin avautuvat Pass-asetukset. Asetetaan Pass-Conditions- kohtaan ehdoksi minimi ja maksimi 8 reunaa.

    Testataan työkalun toimintaa käynnistämällä Start-painikkeella ja pysäyttämällä se kuvan 2 kohdalla tai Next/Previous Picture- painikkeilla. Huomataan, että Työkalu antaa tulokseksi FAIL.

  • Result tablesta selviää, että hylkäyksen syynä on reunojen minimivalvonta.

  • Jatketaan testausta kuvalla 3. Nyt tuote hyväksytään, vaikka siinä on valmistusvirhe.

  •  Palataan kuvaan 1 ja tehdään ristin päälle ympyrän muotoinen Työkalu Count Along Line toiminnolla.

  • Valitse vasemmasta reunasta Toolbox-välilehti ja valitse Counting-välilehdeltä Count Along Line --> Along Arc. Valitse Options-valikosta Select Task- kohdasta Feature Counting ja aseta Features to Count Dark ja Pass- valikosta minimum ja maximum count arvoiksi aseta 4.

  • Jatketaan testausta. Kuvan 2 tuotteen molemmat anturit hylkäävät, mutta kuvan 3 tuotteen molemmat hyväksyvät.

  • Palataan jälleen kuvaan yksi ja opetetaan uusi työkalulle kuvan 1 piireteiden koot.

  • Avaa uuden työkalun asetukset tuplaklikkaamalla sen nimeä. Valikosta Options käytetään Learn Feature Sizes toimintoa. Tämän jälkeen testataan ja havaitaan, että nyt uusi työkalu hylkää tuotteen kuvassa 2 ja 3. Huomaa, että Overall Result on FAIL, kun yhdenkin SS:n tulos on FAIL.

    Kuvan 4 tuote hyväksytään, vaikka siinä on havaittava vika.  Tämän havaitsemiseen voidaan käyttää kolmatta työkalua, joka kuuluu Pixel Counting- työkaluryhmään: Intensity. Palataan jälleen kuvaan 1 määrittelemään uusi työkalu. Valitaan Toolbox-välilehdeltä Counting- valikosta Pixel Counting ja Rectangle. Aseta neliö niin, että risti mahtuu Learn Regionin sisälle.

  • Kun olet asettanut Työkalun niin huomaa Result tablessa Pixel count- arvon olevan yli 41000.

    Testaa ja totea, mitkä työkalut havaitsevat vialliset tuotteet kuvissa 1...3, ja raportoi ne selostukseen.

  • Pysäytä selaus kuvaan 4. Result Tablesta näet, paljonko pikseleitä on työkalun alueella. Muuta Pass-ehtoa niin, että sakarassa oleva vika havaitaan.

  • Ota selostukseen kuvakaappaus kohteesta ja Result Tablesta. Pysäytä testaus kuvan 5 kohdalla. Kun työkaluja on runsaasti, voi olla vaikea havaita yksittäisen työkalun toimintaa.

  • Aseta sen vuoksi valinta Resulta tablessa Show all tools- valikosta, Show Focused tools. tällöin voit itse valita mitä Työkalua kullakin hetkellä käytetään aktivoimalla sen result tablesta. Usein on tarpeen tarkistaa, miltä kuva näyttää ilman työkaluja. Valitse silloin samasta valikosta No tools.

  • Tallenna tekemäsi tuote valitsemalla File -> Save Product As... Palauta tämä tiedosto Tuubiin yhdessä selostuksesi kanssa. 



  • No labels
You must log in to comment.