You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 11 Next »

Kuormitettavuus ja momenttikäyrä

Tasavirtamoottorin momentti

                       

Tasavirtamoottorin yhtälöthän ovat varsin yksinkertaiset. Jos kyllästymistä ei tapahdu, voimme esimerkiksi kirjoittaa:

  • Kirchhoffin jänniteyhtälö: Va = Ra*Ia + E. Va on ankkurijännite, Ra on ankkurivastus ja Ia ankkurivirta. E on ankkuriin kehittyvä vastajännite.
  • E = Kb*ω, missä Kb on vastajännitteen kerroin ja ω roottorin kulmataajuus, Kb = Kc*Fii. Kc on vakio ja Fii on koneen vuo.
  • T = Kt*Ia, missä Kt on momenttikerroin. Uskomatonta kyllä, Kt = Kb (= Kc * Fii).

Yllä oleva tasavirtamoottorin käyrästö voisi näyttää selkeämmältä, jos x-akselilla olisi vaikka ω tai Ia.

 

Synkronimoottorin momentti

Kiinteällä sähköisellä syöttötaajuudella maksimimomentilla on yksinkertainen piikkimäinen muoto, kuten on esitetty alla olevassa kuvassa, jos maksimimomenttia ei ylitetä. Jos maksimi momentti ylitetään, putoaa moottori tahdista ja pitää tahdistaa uudelleen, kun  kuormamomenttia on riittävästi pienennetty.

Jos haluat synkronisen moottorin kehittävän saman  momentin eri nopeuksilla kun roottorivirta pidetään vakiona, tulee suhde VS/ω pitää vakiona, sillä moottori noudattaa seuraavia yhtälöitä:

                      ΨS = VS/jω,

                      T = iR x ΨS.

Tässä ΨS is on staattorin pyörivä käämivuo (flux linkage), VS on staattorin syöttöjännite, ω on sähköinen kulmataajuus (ω = Npm eli napaparimäärä kertaa roottorin kulmataajuus), T on koneen momentti ja iR on koneen roottorivirta (magnetointi-), mikä katsotaan tässä vakioksi. - Niinpä jos halutaan lisää nopeutta ω, pitää myös lisätä jännitettä, jos momentti halutaan pitää vanhassa arvossaan.

       

                                           

 

Kun muutetaan AC-moottorin taajuutta, pidetään syöttöjännitteen ja taajuuden suhde (V/Hz) yleensä vakiona kunnes saavutetaan maksimi käyttöjännite. Nopeutta tällä rajalla kutsutaan perusnopeudeksi (base frequency or speed), katso kuvaa alla. Tämän rajan yläpuolella vakio jännitteellä (maksimi jännite) toimiminen tarjoaa rajoitetun momentin (reduced V/Hz) ja vakiotehon.

                          

Induktiomoottorin momentti

Kuvassa alla on induktiomoottorin momentti T roottoritaajuuden eli roottorin jättämätaajuuden,  ωR, funktiona. ωRh on niin sanottu kippitaajuus eli kulmataajuus, kun momentti on suurimmillaan (x=1). Tästä kuvasta nähdään, että kun moottori pyörii hitaasti (x=5), on momentti pieni. Tällaista moottoria ei voi siis käynnistää suurella kuormalla. Roottorin käynnistysmomenttia voidaan kuitenkin kasvattaa siirtämällä kippimomentti matalammalle taajuudelle.

 

             

Tavallisesti roottorin käämitys tehdään automaattisesti säätyväksi siten, että käynnistyksen aikana momentti on suurempi, katso kuva alla, mutta suurella nopeudella kippimomentti siirtyy suuremmalle pyörimisnopeudelle, jolloin moottorin jättämä pienenee ja näin nopeus kasvaa lähemmäs synkronista nopeutta.

                        

Tällainen käyttäytyminen saadaan aikaan tekemällä häkkikäämityksen johtimien poikkileikkaukset korkeiksi moottorin säteen suunnassa tai suorastaan kahdesta erillisestä rinnakkain kytketystä johtimesta, katso kuva alla vasemmalla. Oikealla puolella nähdään, miten kasijohtimisuus muuttaa roottorin sijaiskytkentää.

                                                                               

 

  • No labels
You must log in to comment.