You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 15 Next »

Tehtaiden ja niiden prosessien riskejä voidaan vähentää monin tavoin. Ensisijaisesti riskejä pyritään vähentämään hyvällä prosessi- ja laitossuunnittelulla. Yhtenä riskienvähennyskeinona toimii turva-automaatiojärjestelmät, jotka ovat prosessin tai laitteen normaalista käyttöautomaatiosta erillinen järjestelmä. Turva-automaatiojärjestelmän suunnittelussa tulee ottaa huomioon monia muuttujia, kuten riippumattomuus käyttöautomaatiosta, järjestelmässä käyttettävien laitteiden turvallisuus, soveltuvuus ja luotettavuus, laitteiden toiminta häiriötilanteissa, vaaditut standardit jne.

 

  • Tarkastuslaitokset

    Turva-automaation tehdastestauksia ja kelpuutuksia suorittaa erilliset tarkastuslaitokset. Tarkastuslaitokset ovat niinsanottuja kolmansia osapuolia, jotka ovat asiantuntijoita alallaan ja tekevät tarkastuksia toiminnallisesti ja taloudellisesti riippumattomina tarkastuskohteissa. Tarkastuslaitosten toiminta perustuu kansalliseen ja toimialakohtaiseen lainsäädäntöön. Tarkastuslaitosten tehtävät sisältävät laitteiden ja laitteistojen käyttöönottoon sekä käytönaikaiseen toimintaan liittyviä arviointeja sekä erilaisia henkilöiden ja organisaatioiden kelpoisuuteen liittyviä arviointeja. Tarkastuslaitoksia johtaa Suomessa tukes, turvallisuus- ja kemikaalikeskus. Automaation tarkastuslaitoksia ovat muunmuassa Inspecta Tarkastus Oy, Polartest Oy ja VTT.

 

 

  • Suunnittelu

    Kaikki tehtaassa suoritettavat testit täytyy myös suunnitella huolella. Turva-automaation ollessa kyseessä järjestelmältä vaaditaan jatkuvaa luotettavaa toimintaa, joten tämänkin syyn vuoksi testien suunnittelu on erittäin tärkeätä. Suunnittelussa ja toteutuksessa on alusta lähtien otettava huomioon turvallisuuteen liittyvien mittausten ja järjestelmien toiminta myös testauksien aikana. Monesti turva-automaation testaukset suoritetaankin laitosten seisokeissa. Näin vältetään turhien riskien ottaminen testien aikana. Testausjärjestelyjen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee ottaa huomioon redundanssin avulla suojausjärjestelmiin sisäänrakennettu vikasietoisuus niin, että kaikkien rinnakkaisten suojauskanavienlaitteiden ja järjestelmien toiminta tulee varmuudella todetuksi.



    ****************************************************************
    Tehdastestaus, toiselta nimeltään FAT (Factory Acceptance Test) on tilaajan ja järjestelmäntoimittajan yhteistyössä toteuttama dokumentoitu toiminnallinen tarkastus, joka suoritetaan toimittajan tarjoamassa ympäristössä(esimerkiksi simulaattorissa). Nämä testaukset osoittavat, täyttävätkö ohjelmistot ja laitteet niille asetetut vaatimukset.
    Testauksen suorittaja on joko käyttöönottotarkastaja tai järjestelmätoimittaja. Järjestelmätoimittajan suorittaessa testit, tarkastaja tarkastaa testiraportit ja suorittaa tarvittaessa täydentäviä testejä. Kaikki testaukset perustuvat aiemmin laadittuihin testisuunnitelmiin sekä työvaiheiden ja tilanteiden mukaisiin testitapauksiin. Käyttöönottotarkastajan on määrä dokumentoida tarkastetut kohteet ja toiminnot tarkastuspöytäkirjoihin.
    ************************************************************************
  • Simulointi (tänne jotain)
  • Hyväksymistestaus (SAT, engl. Site acceptance testing) Hyväksymistestaus kertoo onko tuote sopimuksen mukainen ja kriteerit perustuvat asiakkaiden vaatimuksiin. Jos esimerkiksi tuotteeseen tilataan uusia ominaisuuksia olisi tuotteen uudistuneetkin kriteerit hyväksymistestata.
  • Lopullinen, kenttälaitteet ja ohjelmistot asennettuina
  • Testaussuunnitelma

  • Määräaikaistarkastukset ja -testit
    Osana turvallista ja toimivaa turva-automaatiota ovat myös erilaiset määräaikaistarkastukset ja -testaukset. Laitteiston myytostyöt ja päivitykset aiheuttavat yleensä jonkin asteisen tarpeen turva-automaation testaukselle ja tarkastukselle. Määräaikaistarkastuksilla varmistetaan laitteistojen ja laitteiden toimintakunto ja seurataan niiden käyttövarmuutta. Määräaikaistarkastusten ja -testauksien taajuuus vaihtelee riippuen osajärjestelmästä ja sen laajuudesta. Esimerkiksi itse turva-automaatiojärjestelmän logiikka saatetaan testata 10 vuoden välein kun taas itse logiikajärjestelmälle johtavien signaalien ja niiden lähtöpisteiden testaus saatetaan suorittaa kerran vuodessa. Määräaikaustestaukset ovat myös osa tehtaan kunnossapitojärjestelmää.

 

 

  • Kelpuutuksella osoitetaan, että valmis järjestelmä täyttää sidosryhmävaatimukset.
  • Kelpuutus tehdään valmiilla järjestelmällä

 

 

 

 

http://www.tukes.fi/Tiedostot/kemikaalit_kaasu/Turva-automaatio_prosessiteollisuudessa.pdf

http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/40745/Loikkanen_Eetu.pdf?sequence=1

https://www.viestintavirasto.fi/attachments/tietoturva/TeollisuusautomaationTietoturva.pdf

http://virtual.vtt.fi/virtual/proj3/alarp/aineisto/luento-09-moduuli-02-x4a.pdf

  • No labels
You must log in to comment.