You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Current »

Iho peittää koko kehon pintaa ja on ihmisen suurin elin. Aikuisella ihon kokonaispinta-ala on 1,5-2 m2 ja kokonaispaino ilman ihonalaiskudosta on noin 5 prosenttia koko kehon painosta. Ihon tärkeimpiä tehtäviä on suojata kehoa mekaanisilta ja kemiallisilta ärsykkeiltä, nestehukalta sekä auringon haitalliselta ultraviolettisäteilyltä. Lisäksi se toimii rasva- ja nestevarastona, säätelee elimistön lämpötilaa sekä toimii paine-, tunto-, lämpö-, kylmä- ja kipuaistimena. Noin 70 prosenttia ihmisen painosta on vettä. Elimistön koko vesimäärästä 20 prosenttia on ihossa, ja siitä 70 prosenttia on verinahassa, joka on keskimmäinen ihon kerroksista. Potilaan nestetasapainon tarkkailu on yksi hoitotyön perustoiminnoista ja ihoa tarkkailemalla saadaan paljon tietoa siitä. Iholta hoitaja arvioi mm. väriä, hikoilua, kimmoisuutta, turvotuksia ja lämpötilaa. 

 

 

Pohjois-Carolinan yliopisto on kehittänyt laitteen, joka mittaa ihon kosteuspitoisuutta iholle non-invasiivisesti kiinnitettävien sensoreiden avulla. Laite on langaton ja se havaitsee ihon kuivumisen ennen terveysongelmien ilmenemistä. Laitteessa on kaksi hopeajohtimia sisältävää elastisesta polymeerikomposiitista valmistettua elektrodia, jotka monitoroivat ihon sähkönjohtavuutta. Ihon sähkönjohtavuuden tiedetään vaihtuvan sen kosteuspitoisuuden muuttuessa, joten elektrodien antamat lukemat kertovat kuinka kosteutettu iho on. Laite voidaan sijoittaa joko ranteeseen rannekellon tavoin tai rintakehälle tarrana. Laite lähettää mittaustulokset langattomasti ohjelmaan, joka voidaan asentaa esimerkiksi kannetaan tietokoneeseen, tablettiin tai älypuhelimeen. Näin tulokset ovat käyttäjän tai esimerkiksi hoitohenkilökunnan saatavilla paikasta riippumatta jatkuvasti, ja muutokset havaitaan nopeasti. Terveydenhoidossa laitetta voitaisiin hyödyntää suuressa kuivumisriskissä olevien potilaiden hoidossa, kuten palovammapotilaat sekä lapset ja vanhukset. Laite tunnistaa muutokset potilaan nestetasapainossa nopeasti, jo ennen kuin ne on havaittavissa silmämääräisesti ja tunnustelemalla. Se toimisikin kliinisen tarkkailun apuvälineenä hoitotyössä. Langaton laite on potilaalle miellyttävä käyttää, sillä se on joustava, venyvä ja sen kanssa pystyy liikkumaan.

 

Teknologian käyttö lisääntyy hoitotyössä jatkuvasti ja langattomille ja non-invasiivisille mittausmenetelmille on kysyntää. Valmistajan mukaan laitteen valmistuskustannukset ovat merkittävästi alhaisemmat verrattuna tällä hetkellä markkinoilla olevien ihon kosteutta monitoroiviin laitteisiin. Laitetta on testattu laboratorissa käyttäen eri kosteuspitoisuuksisia keinotekoisesti valmistettuja ihoja, ja todettu, ettei ympäröivä kosteus vaikuta siihen.

 

Sanna Toivonen 1401160 ja Susanna Paalijärvi 1503020

 

Lähteet:

North Carolina State University 2017. Verkkodokumentti. <http://www.medica-tradefair.com/cgi-bin/md_medica/lib/pub/tt.cgi/Wearable_low-cost_sensor_to_measure_skin_hydration.html?oid=84066&lang=2&ticket=g_u_e_s_t> Luettu 1.2.2017.

Bjålie, Jan G. – Haug, Egil – Sand, Olav – Sjaastad, Oystein V. – Toverud, Kari C 2008. Ihminen. Fysiologia ja anatomia. Helsinki: WSOY.


 

  • No labels
You must log in to comment.