You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 3 Current »

Organisaatio ja resurssit

 

IEC 61511:n päämääränä on toimittaa vaatimukset työnjohdolle, jotta toimivan turvallisuuden tavoitteet käyvät toteen.

 

Kun organisaatiolla on vastuu yhteen tai useampaan toimintoon jossa on välttämätön tarve toiminalliselle turvallisuudelle, ja että kyseinen organisaatio toimii kauppakirjan toimintatavan mukaan, niin monet näistä pykälissä kuvailluista aktiviteeteistä pannaan täytäntöön asiaan kuuluvan laadun johdosta. Mikäli tästä on kyse, voi olla turhaa toistaa kyseisiä toimenpiteitä toimivan turvallisuuden tähden. Näissä tapauksissa tasokkaan vakuutuksen mukaiset toimenpiteet tulee käydä läpi, että voidaan vahvistaa niiden olevan kelvollisia, jotta päämääränä oleva toiminallinen turvallisuus voitaisiin saavuttaa.

 

Yhtiön, työmaan, tehtaan tai projektin organisatorinen rakenne assosioituna turvallisuusinstrumentoitujen elinten välillä tulisi määrittää ja roolit sekä vastuu osatekijöistä ymmärrettävä ja niiden oltava yhteydessä toistensa kanssa. Rakennuksen sisällä yksilölliset roolit kattaen tuntomerkit ja tarkoitus työssä pitäisi olla tunnistettavissa. Jokaiselle roolilille yksiselitteinen vastuu tulisi identifioida ja tietty vastuu tulee olla tunnistettavissa. Sen lisäksi, se jolle yksilö ilmoittautuu ja kuka vastaa määräyksistä tulee olla tunnistettavissa. Tarkoituksena on varmistaa, että kaikki organisaatiossa ymmärtävät roolinsa ja vastuun turvajärjestelmissä.

 

Vaadittu taito ja tietämys on tunnistettava kun työstetään minkään kyseisen aktiviteetin parissa ja joka on tekemisissä turvallisuuselinkaaren tai turvajärjestelmien kanssa. Tarpeellinen pätevyyden taso tulee määrittää. Resurssit tulee arvioida jokaista pätevää henkilöä kohden suhteutettuna heidän määrään ja taidokkuuteen. Kun eriäväisyydet on havaittu, kehityssuunnitelmat tulisi tehdä, jotta vaaditut pätevyystasot saavutettaisiin hyvissä ajoin. Kun puutteellisesti osaavat erottuvat joukosta niin sopivasti ammattitaitoiset ja kokeneet henkilöt voidaan rekrytoida.

Riskin arviointi ja käsittely

 

Vaatimus IEC 61511:ssä on, että uhat on tunnistettava, riskit on arvioitava ja niiden tarpeellinen vähentäminen on määrätietoista. On useita erilaisia metodologioita tarjolla, joissa näitä arviointeja tehdään. IEC 61511-1 ei puolla tiettyä metodia. Sen sijaan lukija on kannustettu arvioimaan useat metodologiat asiaa koskien IEC 61511-3:ssa.

 

Suunnittelu

 

Tämän alaotsikon tarkoituksena on varmistaa, että projektissa on asianmukainen turvallisuussuunnittelu johdatettu, jotta kaikkiin vaadittuihin elinkaaren (esimerkiksi insinööri suunnitelmissa ja tehdas toimenpiteissä) aikana olleisiin aktiviteetteihin on viitattu jokaisessa vaiheessa. Standardi ei vaadi mitään tiettyä rakennetta suunnitelman laatimiseen, mutta vaatii jaksottaista päivittämistä ja arviointia niiden suhteen.

 

Toimeenpaneminen ja monitorointi

 

Alaotsikon tarkoituksena on varmistaa, että tehokkaat johtamismenetelmät ovat toiminnassa

-       varmistaakseen, että kaikki vaatimukset jotka johtuvat uhkien analyysistä, riskien arvioimisesta, muista arvioinneista ja tarkastus aktiviteeteistä, verifikaatioista sekä validointi toimista ovat tyydyttävästi selvitetty.

-       päättää, että SIS toimiiko turvallisuusvaatimuksien määräyksen mukaisesti koko sen toiminnallisen elinkaaren aikana.

 

Ota huomioon, että tässä kontekstissa, toimittaja voi sisältää suunnittelu-urakoitsijoita ja kunnossapitourakoitsijoita sekä komponenttien toimittajia.

 

SIS:n suoritustehon arviointiin tulisi ryhtyä säännöllisesti, jotta varmistettaisiin alkuperäiset olettamukset, jotka tehtiin kehittäessä turvallisuusvaatimuksien spesifikaatiota (SRS), jota noudatetaan edelleen. Esimerkiksi, säännöllinen läpikäynti oletetusta epäonnistumisien mahdollisuudesta erilaisissa komponenteissa SIS:ssä tulisi toteuttaa, jotta varmistuttaisiin, että se on säilynyt yhä alkuperäisesti määriteltynä. Mikäli epäonnistumisien määrä on pahempi kuin alkuperäisesti ennalta aavistettiin niin mallin muuttaminen voi olla välttämätöntä. Myös vaatimustaso SIS:ssä tulisi käydä läpi. Jos määrä on enemmän kuin osattiin odottaa niin silloin SIL saattaa tarvita säätöä.

 

Arviointi, tarkastus ja uudistus

 

Arvioinnit ja tarkastukset ovat työkaluja jotka on kohdistettu virheiden havaitsemiseen ja eliminointiin. Alla olevat kappaleet tekevät eroavaisuuden selväksi näiden aktiviteettien välillä.

 

Toimivan turvallisuuden arviointi pyrkii arvioimaan ovatko sopimusehdot jotka tehtiin arvioidun elinkaaren aikana jaksoissa päteviä saavuttaakseen turvallisuuden. Arvioijat tuomitsevat onko vastuussa olleiden henkilöiden toteutus ja päätökset toimivasta turvallisuudesta realistisia.

 

Toimivan turvallisuus tarkastajat päättävät projektien tai tehdas arkistojen suhteen kuinka usein välttämättömät menetelmät tarkastetaan tietyn pätevyyden omaavan henkilön toimesta. Tarkastajien ei tarvitse arvostella työn soveltuvuutta, mutta jos he tulevat tietoisiksi, että muutoksesta hyötyy, niin havainnosta kuuluisi raportoida.

 

Kuuluisi laittaa merkille, että monissa tapauksissa arvioijan ja tarkastajan työt menevät päällekkäin. Esimerkiksi tarkastaja saattaa joutua arvioimaan ei pelkästään onko koneenkäyttäjä saanut tarvittavan koulutuksen mutta myös onko koulutus saavuttanut hänelle tarpeenmukaisen pätevyyden.

 

Toimiva turvallisuuden arviointi

 

Toimivan turvallisuusarvioinnin (FSA = Functional Safety Assessment) käyttö demonstroi keskeisesti, että turvallisuusinstrumentointisysteemi (SIS = Safety Instrumented System) täyttää sen vaatimukset turvallisuusinstrumentointifunktioiden ja turvallisuuskokonaisuustason (SIL = Safety Integrity Level) osalta.

 

Toimiva turvallisuusarviointi ottaa huomioon muut standardit ja käytännöt, jotka saattavat pitää sisällään muita ulkoisia ja sisäisiä yhtiöstandardeja, oppaita, menetelmiä tai ohjeita. FSA suunnitelman pitäisi määrittää mitä kuuluu arvioida tietyssä arviossa/systeemissä/sovellus alueessa.

 

FSA käydään läpi tiettyjen aikojen kuluessa riippuen eri laitevalmistajista. Minimissään turvallisuusarvio tulisi käydä suorittamassa ennen kuin uhka on ajankohtainen.

  • No labels
You must log in to comment.