Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Leikkausrobotit ovat arvokkaita hankintoja. Ensimmäinen leikkausrobotti Suomessa hankittiin Tampereelle. Sitä käytettiin vuonna 2008 aluksi eturauhassyöpien leikkauksissa. Nykyisin leikkausrobotteja käytetään monenlaisissa toimenpiteissä ja niiden avulla leikataan kaikissa Suomen yliopistollisissa sairaaloissa. Kustannuksiltaan leikkausrobotit ovat kalliita investointeja. TAYS:n leikkausrobotti maksoi noin 1,5 miljoonaa euroa. Huoltokustannukset arvioitiin vuonna 2010 olevan noin 200 000 euroa vuodessa ja robottileikkauksissa käytettävät instrumentit maksoivat tuolloin noin 1000 euroa leikkausta kohti. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan robotin pitäisi ahkeroida noin 500 leikkausta vuodessa ollakseen kannattava hankinta. Toisen arvion mukaan noin 300 leikkauksella vuodessa robottileikkaukset saadaan kannattavaksi. (Vehmanen 2010; Kaipia – Pétas 2012.) Kuopiossa KYS:ssa arvioitiin uudella  Da Vinci Xi -leikkausrobotilla vuoden 2016 aikana tehtävän noin 200 leikkausta. KYS:n leikkaukset uudella robotilla suunniteltiin tehtävän aluksi urologiassa, vatsaelinkirurgiassa ja gynekologiassa. Myöhemmin robottikirurgian odotetaan KYS:ssa  laajenevan muun muassa korva-, nenä- ja kurkkutauteihin ja rintaelinkirurgiaan. (KYS 2016.)

Miten leikkausrobotti toimii?

...

Robotilla voi periaatteessa teknisistä lähtökohdista katsoen tehdä kaikenlaisia leikkauksia. Pienemmissä toimenpiteissä robotin käyttö ei kuitenkaan ole järkevää, koska pelkkiin leikkausvalmisteluihin kuluu robottileikkauksissa paljon aikaa. Myöskään aivokirurgian osalta leikkausrobottien käyttöä ei nähdä perusteltuna siitä aiheutuvien lisäkustannusten vuoksi. Toisaalta tieteellinen näyttö robottileikkausten eduista erityyppisissä leikkauksissa on vielä puutteellista. (Vehmanen 2010; Kaipia – Pétas 2012.)

Leikkausrobottityöskentelyn hyödyt ja haasteet?

Potilaan näkökulmasta leikkausrobotin käytöllä on useita hyötyjä avokirurgiaan verrattuna. Leikkauksen aikainen verenhukka, komplikaatiot ja postoperatiiviset tulehdukset ovat vähäisempiä. Särkylääkkeiden käyttö pienenee ja toipuminen on yleensä nopeampaa. Robotin avulla voidaan myös leikata potilaita, joiden leikkaaminen tähystyskirurgisesti on vaikeaa. Tällaisia potilaita ovat esimerkiksi ylipainoiset henkilöt. Kirurgin näkökulmasta leikkausrobotin vahvuuksia ovat hyvä kuvan laatu ja näkyvyys leikkausalueelle sekä instrumenttien liikkuvuus. Robotin "kädessä" instrumentit kääntyvät kuin ihmisen ranteet. Näin esimerkiksi ompeleiden laittaminen tapahtuu yksinkertaisesti ja nopeasti ja ihmiskäden kaltaiset liikkeet mahdollistavat tarkan työskentelyn myös anatomisesti ahtaissa ja vaikeissa paikoissa. (Vehmanen 2010; Kaipia – Pétas 2012.)

...

Kulkevatko robotit tulevaisuudessa kirurgien apuna kaikissa leikkauksissa? Teknisesti tämä olisi jo mahdollista, mutta toinen asia on, kuinka järkevää kalliin robotin käyttö on erityyppisissä leikkauksissa. Tällä hetkellä kehityksen kohteena näyttää olevan ihoon tehtävien viiltojen määrän minimoiminen ja instrumenttien kehittäminen taipuisiksi, ehken mustekalamaisiksi monilonkeroisiksi apuvälineiksi. Nykyiset instrumentit ovat vielä varsin suoria ja jäykkiä. Toisaalta teknologiahuuman pyörteissä on hyvä aina muistaa, että leikkausrobottikin on vain yksi apuväline muiden apuvälineiden joukossa. (Vehmanen 2010.) Kustannustason kehityksen näkökulmasta suotavaa olisi, että nykyisin käytössä olevan da Vinci –leikkausrobotin lisäksi terveysteknologiamarkkinoille tulisi muitakin laitteistoja, jotta leikkausrobottien hinta saataisiin laskuun ja niiden käytettävyyttä parannettua. (Kaipia – Pétas 2012; da Vinci 2017.)

 

Kirjallisuuslähteet
Anchor
_GoBack
_GoBack

da Vinci surgery 2017. Verkkodokumentti: <http://www.davincisurgery.com/> Luettu 7.3.2017.

KaipiaVehmanen, Mari 2010. Robotti tuli taloon. Kirurgia. Suomen Lääkärilehti 23/2010 vsk 65.
aipia, Antti – Pétas, Anssi 2012. Robottikirurgia yleistyy urologiassa. Suomen Lääkärilehti 44/2012 vsk 67. da Vinci surgery 2017

KYS 2016. Robottileikkaukset alkoivat KYSissä. Verkkodokumentti: <httphttps://www.davincisurgery.com/> psshp.fi/uutiset/-/asset_publisher/ItzobiK4GOx1/content/kys-siirtyy-robottileikkauksiin/11427> Luettu 7.3.2017.

Vehmanen, Mari 2010. Robotti tuli taloon. Kirurgia. Suomen Lääkärilehti 23/2010 vsk 65.