Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.


Sähköinen neurostimulaatio näkökyvyn parantamisessa

Kristian Hämäläinen

Taustaa

...

Neurostimulaatio kyseisillä menetelmillä ei ole invasiivinen ja on yleisesti turvallinen hoitomenetelmä. Sähkövirrat, joissa liikutaan, ovat mikroampeeri-tasoa (µA). Vaarallinen virta voi olla yli 30mA ja hengenvaarallinen yli 50mA (Helsingin yliopisto 2016). Eläinkokeissa harvinaisissa tapauksissa verkkokalvo on voinut irrota tai degeneroitua, voinut ilmentyä pinnallista keratopatiaa (sarveiskalvon sairaus) tai kovakalvon penetraatiota. Ihmisillä on havaittu ohimenevää pinnallista neuropatiaa, mutta suuremmilta komplikaatioilta ollaan vältytty. (Rahmatmetnejad 2016.)

Anchor_GoBack_GoBackKuva 4. Hoitotuloksia diabeettisen retinopatian ja glaukooman hoidossa. Vaaleat kohdat = näkökykyä, tummat kohdat = ei näkökykyä. © savir-center.com

Neurostimulaation tulevaisuudennäkymät näön korjauksessa

Epäinvasiivisena, toistettavana ja vähäisillä sivuvaikutuksilla sähköinen neurostimulaatio voi olla yksi hoitomenetelmä useisiin silmätautiopin sairauksiin. Varsinkin sellaisille potilaille, joilla näkökykyä vielä on jonkin verran jäljellä, neurostimulaatio voi olla varteenotettava hoitovaihtoehto. (Wart 2016 & Rahmatnejad 2016.) Joillekin potilaille sähköstimulaatiohoidoista ei ole yhtä suurta hyötyä kuin toisille (Sabel 2011). Neurologian tutkimuksen buumi on mahdollistanut sähköisen stimulaation käytettävyyden monissa erilaisissa menetelmissä, esimerkiksi apraksian ja motoristen ongelmien hoidossa. (Wart 2016 & Rahmatnejad 2016). Tutkimusta epäinvasiivisesta sähköstimulaatiosta löytyy ja sitä varsinkin neurologisessa kuntoutuksessa käytetäänkin, mutta silmätautioppiin liittyviä tarpeeksi suuria ja randomisoituja kliinisiä tutkimuksia ei vielä ole tehty tarpeeksi varsinkaan pitkällä seurantavälillä. Tämän lisäksi vaihtoehtoinen magneettistimulaatio voi olla varteenotettavampi hoitokeino etenkin aivokuoren näköalueiden ongelmiin (katso Massachusetts General Hospital 2016).  (Rahmatnejad 2016.)

Lähteet:


Helsingin yliopisto. 2016. Sähköturvallisuus fysiikan opetuksessa. Fysiikan laitos, opettajien laboratoriokurssit.
Massachusetts General Hospital. 2016. Magnetic stimulation: more precise, reliable activation of neural circuitry. Medica Magazine.
Rahmatnejad, Kamran - Ahmed, Osama M. - Waisbourd, Michael - Katz, L. Jay. 2016. Non-invasive electrical stimulation for vision restoration: dream or reality? Expert Review of Ophthalmology 11:5. 325-327.
Sabel, Bernhard A. - Fedorov, Anton B. - Naue, Nicole - Borrman, Antonia - Herrmann, Cristoph - Gall, Carolin. 2011. Non-invasive alternating current stimulation improves vision in optic neuropathy. Restorative Neurology and Neuroscience 29. IOS Press. 493-505.
Massachusetts General Hospital. 2016. Magnetic stimulation: more precise, reliable activation of neural circuitry. Medica Magazine.
Wart, O. 2016. Electrical Stimulation: Using Electrical Pulses to Combat Blindness. Interview with Prof. Bernhard A. Sabel, Institure of Medical Psychology, Otto-von-Guericke University Magdeburg, Germany. Medica Magazine.
Helsingin yliopisto. 2016. Sähköturvallisuus fysiikan opetuksessa. Fysiikan laitos, opettajien laboratoriokurssit.

Anchor
_GoBack
_GoBack