Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.




DiplomiImage Added

SisällötImage Removed

...


Table of Contents

Dispositio

Opinnäytetyön disposition eli rakenteen suunnittelussa pystytään hyödyntämään verkkoselaimella käytettäviä miellekarttaohjelmia. Ne voidaan ominaisuuksiensa puolesta jakaa kolmeen luokkaan:

  • ilmainen versio, johon ei tarvitse kirjautua
  • ilmainen versio, johon pitää kirjautua
  • maksullinen versio

Opinnäytetyön tekijä tulee yleensä toimeen ilmaisversioilla. Bubbl.usilla ja Mindmeisterilla pystyy tekemään itselleen demoversion miellekartasta ilman kirjautumista. Jos sen haluaa tallentaa tai jakaa muiden kanssa, pitää palveluun kirjautua.   Tiukan paikan tulleen miellekartan pystyy tallentamaan myös ilman rekisteröitymistä. Se onnistuu, jos miellekartasta ottaa kuvan ruutukaappauksella. 

Muistiinmerkinnät





Prosessin hallinta

Wihi-järjestelmä opinnäytetöiden prosessin hallintaan ja viestintään

Wihi tarjoaa alustan opiskelijan, ohjaajan, toisen tarkastajan, tekstinohjaajan ja toimeksiantajan väliselle vuorovaikutukselle.

Opinnäytetyöprosessin aikana työn eri versiot ja siihen liittyvät viestit ja tiedostot jäävät talteen Wihiin.

Wihissä on työkaluja opiskelijalle tehtävien hallintaan ja ohjaajalle ja korkeakoululle opiskelijan edistymisen seurantaan. 

Wihistä on yhteys myös plagioinnintarkistukseen. 

Lopuksi Wihi arkistoi valmiin opinnäytetyön. 


Tutkimus

Muistiinmerkinnät

Kannettava tietokoneImage AddedMuistikirjasovelluksiin Digitaalisiin muistikirjoihin tallennetaan webbisivuja tai niiden osia sekä omia muistiinpanoja. Tiedostoja pystyy myös jakamaan yhteistyökumppaneiden kera. 

Niihin voi tallentaa myös ääntä, kuvaa ja liikkuvaa kuvaa. Microsoftin Onenote on ominaisuuksiltaan kehittynyt, kun taas Googlen Keep on niittänyt mainetta pelkistetymmällä lähestymiskulmallaan. Kumpaakin Metropoliassa kumpaakin käytetään Metropolian Metropolia-tunnuksilla. Onenoten kanssa lähes samanveroisiin palveluihin kuuluu myös Evernote, johon käyttäjän on luotava oma tunnus. Onenoten

Onenoten kenties merkittävin etu Evernoteen ja Keepiin nähden on se, että Onenotessa pystyy usea käyttäjä tekemään merkintöjä kuvaan tai videoon

Luovilla aloilla käytettäviin digitaalisiin muistikirjoihin kuuluu australialainen Milanote, joka järjestää merkinnät visuaalisesti (ei siis perinteisesti hakemistohierarkisesti). 

iOS- ja macOS-käyttöjärjestelmillä toimivia laitteita käyttävät luottavat irlantilaiseen Beariin.

Lähdeviitteiden hallinta

Lähdeviitteitä pystyy tallentamaan muun muassa Zoterolla, joka on maksuton, avoimen lähdekoodin ohjelma. Sen voi yleensä ladata kotikoneelle oman organisaation sovelluspankista, Metropoliassa Software CenteristäMetropolian hallinnoimiin tietokoneisiin ohjelman voi tilata. Zoterossa ei suositeta tietosuojasyiden vuoksi synkronointiominaisuuden käyttöönottoa. Metropolian hallinnoimissa tietokoneissa synkronointiominaisuus on estetty. 

Syötteet

Jos opinnäytetyön aineisto on pääosin verkossa ja sitä päivitetään usein, on harkittava syötteiden tilaamista. Syöte hälyttää, kun verkkosivua päivitetään. Jotkin kirjastot, arkistot ja tietokannat tarjoavat syötteitä myös uutuuksistaan. Syötteitä tilataan ja niitä luetaan syötteenlukuohjelmalla.

Tiedonhallinta

Selainkäyttöisistä lukuohjelmista kaikki eivät välttämättä täytä Euroopan tietosuoja-asetuksen vaatimuksia. Sen sijaan asiakasohjelman tavoin toimivat RSS-lukijat asennetaan yleensä omalle koneelle ja ne tallentavat tiedot omaan työasemaan. Niihin kuuluu muun muassa avoimeen lähdekoodiin pohjautuva RSS Owl

Tiedonhallinta

Tietojen siirto verkossa manuaalisesti paikasta toiseen syö työaikaresurssia. Ongelman poistamiseksi opiskelijat, opettajat ja tutkijat pystyvät myös Opiskelija tai tutkija pystyy automatisoimaan joitakin verkon tietovirtoja. Menetelmää kutsutaan workflow'ksi. Alan välineisiin kuuluvat kuuluu muun muassa Microsoftin Flow  ja itsenäinen IFTTT. Kumpaankin ohjelmaan Power Automate (ent. Flow), jota Metropoliassa käytetään Metropolia-tunnuksella. Ohjelmaan asetetaan sääntöjä, jotka määräävät, mitä tiedolle tehdään automaattisesti. Resepti voi olla esimerkiksi "siirrä suosikeiksi merkitsemäni Twitter X-viestit Evernoteen". 

Kyselyt

Onenoteen".

Kyselyt

Tietosuojaa vaativissa kyselyissä käytetään Metropoliassa E-lomaketta, joka tallentaa tiedot organisaartion omaan datakeskukseen.  Sovellusta suositetaan käytettäväksi erityisesti niissä opinnäytetöissä, jotka sisältävät 

  • henkilötietojen käsittelyä sisältävän kyselytutkimuksen,
  • asiakastyytyväisyyskyselyn tai
  • työtyytyväisyyskyselyn.

Joitakin tietosuojavaatimuksiltaan vähäisiä kyselyjä Kyselytutkimus pystytään tekemään Googlen Formsilla tai Microsoftin Formsilla (keskenään kilpailevilla pilvipohjaisilla ohjelmilla on samat nimet). Kumpaakin pidetään suhteellisen helppokäyttöisenä. Googlen kyselyohjelma osaa piirtää vastauksista myös grafiikkaa tekoälyn voimin. Kummallakin ohjelmalla tehtyyn kyselyyn kykenee vastaamaan ilman kirjautumista Googlen tai Microsoftin käyttäjäksi, mikäli kyselylomake on asetettu avoimeksi (kaikki verkon käyttäjät näkevät kyselyn ja pystyvät siihen vastaamaan).  

Erityistä tietoturvaa vaativat käyttävät E-lomaketta, joka tallentaa tiedot Metropolian omalle palvelimelle. 

Kyselyn voi tehdä myös sellaisilla pilvipalveluilla, joissa käyttäjä joutuu tekemään oman tunnuksen. Niitä ovat muun muassa Surveymonkey ja Kahoot.  

Haastattelut


Jos millä tahansa ohjelmalla tehdyn kyselyn vastauksista muodostuu henkilörekisteri, on siitä laadittava rekisteriseloste. Rekisteriseloste on tehtävä riippumatta siitä, tallentaako ohjelma tiedot organisaation omaan konesaliin, käyttäjän omaan työasemaan tai pilveen. Lisää

Opinnäytetyön tietosuoja-asiat (Metropolian sisäverkko).

Haastattelut

Ääni- ja videopohjaiset tutkimushaastattelut on tehtävä tietosuojasyiden vuoksi  Zoom-ohjelman päälle rakennetulla Funet Miitti -sovelluksella. Zoom (Funet Miitti) mahdollistaa aineiston tallentamisen esimerkiksi tietokoneen omalle kovalevylle, josta haastatteluiden materiaalit on helppo siirtää tietoturvalliseen tallennuskohteeseen, kuten sisäiselle verkkolevylle (Metropoliassa Z).

CSC:n valmistama Funet Miitti on yleisesti käytössä Suomen korkeakouluyhteisössä.  

Opinnäytetyön tietosuoja-asiat (sisäverkko).
Henkilöhaastattelut vain ZoomillaHaastattelut kannattaa äänittää älypuhelimen videotoiminnolla, koska videosta pystyy jälkeen päin merkitsemään kiinnostavia kohtia. Vibby-sovelluksella leimataan Youtubeen tallennetusta ja sopivilla yksityisyysmäärityksillä varustetusta tiedostosta oleellisia kohtia. Ranskalaisella Videonetisilla taas pystyy kiinnittämään muistilappuja rainaan. 

Ryhmätyö ja yhteydenpito

ValmistuminenImage Added

Opinnäytetyön teossa tarvitaan ryhmätyö- tai jopa projektinhallintaohjelmaa - jos ei muuhun niin ainakin yhteydenpitoon ohjaajan keraja opiskelijan kesken. Perinteinen sähköpostiviestittely on jätettävä minimiinliitetiedostoineen kannattaa minimoida, koska verkon uusilla välineillä saman asian pystyy tekemään vähemmällä kuormituksella. Google Docs voi joissakin tapauksissa olla riittävä väline , samoin kuin jokin sosiaalisen median palvelu kuten Facebook. Microsoftin uusi Teams-ohjelma yhteydenpitoon ja tiedostojen jakamiseen. 

Microsoftin Teams~alusta sopii kehittyneempään ryhmätyöhön, joka lähenee projektia. Teamsissa pystyy jakamaan tehtäviä projektiryhmän ryhmän kesken ja seuraamaan niiden etenemistä. Ryhmän kera voi käyttää myös yhteistä kalenteria, mikäli toiminto on organisaatiossa aktivoitu (jos ei, on turvauduttava esimerkiksi  Confluence~wikin kalenteriin). Myös aineiston jako joukkueen kesken onnistuu. 

Etenkin yritysmaailmassa mainetta niittänyt Slack sopii myös yhteydenpidon välineeksi. Ohjelmassa avataan erilaisia kanavia viestintää varten. Toiminnaltaan se muistuttaa jossakin määrin suomalaiusperäistä IRC:tä.  

Metropolian opiskelijat käyttävät videokonferenssiohjelmanaan Googlen Hangoutsia tai Microsoftin Skype for Businessin pilviversiota.

Kirjoitus

Teams-ryhmä on syytä määrittää suljetuksi (ellei ole perusteltuja syitä pitää sitä julkisena), jotta tieto ei leviä ulkopuolisille Sharepointin kautta.  

Opinnäytetyön tekijät ja ohjaajat voivat pitää keskinäisiä videokonferenssejaan Microsoftin Teamsilla ja Zoomilla. Google Meetin ilmaisversion ongelma on se, että se ei nauhoita sessiota ainakaan omilla toiminnoillaan. 

Googlen ja Microsoftin pilvisovelluksen käyttö edellyttää sitä, että tiimin kaikki jäsenet suostuvat sitä käyttämään.  Organisaation pilvisääntöjä on myös noudatettava; ulkopuolisen palveluntarjoajan palvelimille saa mennä vain aineistoa, joka on organisaation pilviehdoissa sallittu.  

Tietosuojamielessä herkkää aineistoa sähköpostitse jaettaessa on käytettävä Deltagon-turvapostia. Se on asennettu Metropolian hallinnoimille tietokoneille liitännäisenä Outlook-sähköpostiohjelmaan.

Tiedon elinkaari

Opinnäytetyön teossa kuten myös projektitoiminnassa on otettava huomioon kerätyn tiedon elinkaari. Elinkaari alkaa silloin, kun tieto luodaan tai vastaanotetaan ja päättyy sen pysyvään säilyttämiseen arkistoinnin muodossa tai tiedon tuhoamiseen. Työn päättyessä kaikki ylimääräinen tieto pitää tuhota osallistujien tietokoneilta sekä käytetyistä muistisijainneista, joita ovat esimerkiksi

  • verkkolevyt,
  • ulkoiset tallennuslaitteet sekä
  • Teams- ja Google-alustat.

Kirjoittaminen

Dispositio

Opinnäytetyön disposition eli jäsennyksen hahmotteluun sopivat Googlen Jamboard ja Microsoftin Whiteboard, jotka ovat digitaalisia fläppitauluja. Metropoliassa kumpaakin käytetään Metropolia-tunnuksilla. 

Työtä pystyy jäsentämään myös verkkoselaimella toimivilla miellekarttaohjelmilla.  Bubbl.usilla kykenee tekemään itselleen demoversion miellekartasta ilman kirjautumista. Saksalaisen Mindmeisterin käyttäjäksi puolestaan joutuu kirjautumaan.

Bubbl.usilla tehdyn miellekartan pystyy tallentamaan myös ilman rekisteröitymistä ohjelman käyttäjäksi. Se onnistuu, jos miellekartasta ottaa kuvan ruutukaappauksella (Ctrl-Alt-PrtScn).

Tutkimussuunnitelma

Tutkimussuunnitelman voi tallentaa Wihiin. Varteenotettava vaihtoehto on myös viestintäalusta Confluence-wiki, joka Wihin tapaan säilöö tiedot oppilaitoksen omaan datakeskukseen. Tutkimussuunnitelman pystyy tallentamaan Metropoliassa myös OMAan tai Metropolian alla olevalle henkilökohtaiselle WWW-sivulle.  Myös jaettua verkkolevyä voi käyttää, ellei menetelmän keskimääräistä vaatimattomampi käytettävyys häiritse. 

Euroopan tietosuoja-asetus kieltää tutkimussuunnitelman tallentamisen pilvipalveluun (koskee myös Google Workspace for Educationin ja Office 365 Educationin sovelluksia).

Tekstin alkuperäisyyden tarkistus

Tekstin alkuperäisyyden pystyy tarkistamaan Turnitin-ohjelmalla, joka on opiskelijoiden tehtävien plagioinnintarkistustietokanta ja palautteenantojärjestelmä. Siinä on sekä opettajien että opiskelijoiden liittymät. Opettajan pyytämän Turnitin-tarkistuksen voi tehdä joko osoitteessa www.turnitin.com tai Moodlessa.

Omaehtoisia tarkistuksia voivat tehdä ohjaajat ja opiskelijat Google Docsissa Draft Coach -laajennuksen avulla. 

Opinnäytetyön Turnitin-tarkastuksen pystyy tekemään myös Wihissä.

Lopullinen versio

Opinnäytetyön lopullinen versio kirjoitetaan Metropoliassa Opinnäytetyön lopullinen versio kirjoitetaan yleensä Microsoftin Wordin asiakasohjelmalla. Asiakasohjelma pitää asentaa tietokoneellekotitietokoneelle, ellei se siellä jo ole . (Wordin asiakasohjelman Metropolian opiskelija saa ilmaiseksi Office-paketin mukana. Sen sijaan pilvipohjaista ohjelmaa pystyy käyttämään verkkoselaimella, kunhan on kirjautunut Metropolian pilvipalvelujen käyttäjäksi). Metropolian tietohallinnon hallinnoimissa tietokoneissa Wordin asiakasohjelma on jo valmiiksi istutettuna

Myös kirjoitusohjelma LaTeXilla on vankka kannattajakuntansa oppilaitosmaailmassa (katso tietohallinnon sivustosta luokat, joissa ohjelma on asennettuna). 

Työn esiversioita ja alustavia aihioita voi kirjoittaa myös selainpohjaisilla Google Docsilla ja Word Onlinella. Docsin tukee reaaliakaista yhteiskirjoitusta, kunhan organisaation pilvisääntöjä noudatetaan. Metropoliassa pitää kirjautua Metropolian pilvipalvelujen käyttäjäksi ennen kuin Googlen tai Microsoftin pilvisovelluksia voi ensimmäisen kerran käyttää. Docs tukee reaaliaikaista yhteiskirjoitusta hyvin; kaksi tai useampi kirjoittaja pystyy samaan aikaan muokkaamaan samaa dokumenttia. Docsissa pystyy myös kommentoimaan tekstin osaa (maalaamalla kyseinen merkkijono ja kirjoittamalla sitä koskeva kommentti marginaaliin). 

Docsilla tai Word Onlinella työskenneltäessä työ on kuitenkin jossain jo melko varhaisessa vaiheessa siirrettävä Wordin asiakasohjelmaan, koska Docsin ja Wordin pilviversiot eivät tue Metropolian opinnäytetöissä käytettäviä muotoiluja.  

Ohjaus

 

 

 

  Siirto on tehtävä viimeistään silloin, kun lähdeviitteitä aletaan tehdä. 

Ohjaus

Ensisijainen yhteydenpitoväline ohjaajan ja opiskelijan välillä on Wihi.

Opinnäytetyön ohjaamiseen on tarjolla myös muita välineitä, jotka vähentävät sähköpostikuormitusta (ks. yllä luku Ryhmätyö ja yhteydenpito).

Ohjaaja pystyy käyttämään myös Microsoftin Teams-ohjelman ominaisuuksia. Opiskelija kykenee Teamsissa esimerkiksi jakamaan työnsä ohjaajan kera väliarviointia varten. Teamsissa ja Zoomissa pystyy avaaamaan myös pienryhmähuoneita opinnnäytetyön tekijän ja ohjaajan kesken. 




Kirjallisuutta - Literature

Eri tutkinnoilla on lisäksi omia oppaita opinnäytetyön tekemisestä.