Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Alussa sivuttiin tunnelointi- ja atomivoimamikroskopiaa. Nyt hieman tietoa niistä.

Tunnelointimikroskopia

Tunnelointimikroskoopin (STM, Scanning Tunneling Microscope) toiminta perustuu kvanttitunnelointi-ilmiöön. Sillä on mahdollista saada atomitarkkuudella 3D-kuvia kohteen pintarakenteesta. Tunnelointimikroskoopissa on ohut ja terävä neula, jota kuljetetaan näytteen pinnalla, jolloin pinnan ja neulan välille syntyy virtaa, jonka suuruus riippuu asetetusta jännitteestä ja pinnan elektronirakenteesta.

Tunnelointimikroskooppia käytetään mm. puolijohdetutkimuksissa. Laite kehitettiin 1981 ja Gerd Binnig sekä Heinrich Rohrer pokkasivat siitä puolikkaan Nobelin fysiikanpalkinnosta vuonna 1986.

Atomivoimamikroskopia

Ensimmäinen atomivoimamikroskooppi (AFM, Atomic Force Microscope) rakennettiin vuonna 1985. Toiminta perustuu näytteen tunnusteluun. Näytettä tunnustellaan värähtelijään kiinnitetyllä terävällä neulalla, jonka kärki voi olla kooltaan vain muutamia nanometrejä.

Laitteen kehittyminen on ottanut suuria askelia ja se alkaakin ottamaan valtaa pois elektronimikroskoopeilta hellävaraisemman tutkimusmenetelmänsä ansiosta. Erotuskyvyksi annetaan minimissään 300 Å:ä. Vaikka atomivoimamikroskooppia käytetään elektroniikan ja kemian tutkimuksissa, sillä on suurempi asema biologian tutkimuksissa.

Lähteet

Solunetti (Luettu 29.10.2014). http://www.solunetti.fi/fi/         

Wikipedia, Mikrobiologia (Luettu 29.10.2014). http://fi.wikipedia.org/wiki/Mikrobiologia

Wikipedia, Mikroskooppi (Luettu 29.10.2014). http://fi.wikipedia.org/wiki/Mikroskooppi

Tampereen Teknillinen Yliopisto, Mikroskopia ja kuvantaminen (Luettu 29.10.2014).                                                                       http://www.tut.fi/fi/tietoa-yliopistosta/laitokset/materiaalioppi/tutkimus/tutkimuslaitteet/mikroskopia-ja-kuvantaminen/index.htm

Turun Yliopisto (Luettu 30.10.2014). http://www.utu.fi/fi/yksikot/sci/yksikot/fysiikka/laboratoriot/materiaali/materiaalifysiikka/tutkimusmenetelmat/stm/Sivut/home.aspx

Kannonkoski (Luettu 30.10.2014). https://peda.net/kannonkoski/e-opin-oppikirjat/ihminen8/solu/soluja-tutkimaan/e

Savonia AMK (Luettu 30.10.2014). http://portal.savonia.fi/amk/en/node/432