Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Tavanomaisissa röntgenlaitteissa elektronit vapautetaan kuumennetusta wolframsäikeestä ja kiihdytetään alas putkeen, kunnes ne osuvat metalliseen kohteeseen, joka muodostaa röntgensäteitä. Koska röntgensäteet ammutaan yhdestä lähteestä, 3D-kuvantaminen, kuten esimerkiksi tietokonetomografia, on yleensä hankalaa. Se mikä tekee järjestelmän sopivaksi reaaliaikaiseen 3D-kuvantamiseen, on yksittäisten nanoputkien päälle- ja poiskytkennän nopeus. Tämä voidaan suorittaa mikrosekunneissa joko lisäämällä tai vähentämällä jännitettä. Korkeanopeuksinen nanoputkikuvantaminen vähentää myös hengityksestä ja sydämenlyönneistä aiheutuvaa kuvan ”puuroutumista”. Yksisäteistä nanoputkilaitetta on testattu hiiriin, ja tutkijat ovat onnistuneesti tuottaneet teräviä kuvia ottamalla röntgenkuvia samanaikaisesti, kun eläimet hengittävät. Esimerkiksi syöpätutkimuksista iso osa on tehty käyttämällä hiiriä. Hiirillä on nopeampi hengitys ja sydämenlyöntien tahti kuin ihmisillä, joka tekee tavanomaisten röntgensäteiden käyttämisestä vielä vaikeampaa.

Hiilinanoputkien käyttö mahdollistaa myös kuvauksen kanssa samanaikaisen sädehoidon. Reaaliaikaisen 3D-kuvaamisen ansiosta voidaan sädehoito kohdistaa tarkemmin sairaalle kudokselle, jolloin haitat terveelle kudokselle minimoidaan.

Vaikka nanoputken ovatkin vielä kalliimpia kuin perinteiset röntgenlaitteet, ovat ne paljon tarkempia laitteita ja huoltokustannukset ovat alhaisemmat. Mm. Peter Schard, joka työskentelee lääketieteellisen kuvantamisen asiantuntijana Siemensillä, sanoo, että nanoputkilaitteiden hinta tulee muutaman vuoden sisällä laskemaan suunnilleen samaan kuin tavanomaisten röntgenlaitteiden hinnat ovat.

...