Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Haastateltu lyhyesti kahta HUS Röntgenin hoitajaa, jotka kertoivat , että jokainen röntgenhoitaja käy koulutuksen aikana säteilyturvakoulutuksen, jotta saa luvan työskennellä säteilyn parissa. Tämän lisäksi 5 vuodessa tulee olla 40 opintopistettä koulutusta, jotta luvan saa pitää. Käytännössä tämä on merkinnyt joitakin ulkopuolisia koulutuksia sekä sisäistä laadunvarmistusta ja lääkäreiden koulutuksia. Kuten säteilylaki määrää, on kaikki aina suojattava hajasäteilyltä niin itsensä, potilas kuin omaiset. Työntekijät kokivat olonsa turvalliseksi työpaikallaan, eivätkä olleet huolissaan säteilyannoksista. Mainitsivat esimerkkinä noin neljän tunnin lennon, josta saa enemmän säteilyä kuin keskimäärin röntgenhoitaja vuodessa työssään. He ei itse lentäisi esimerkiksi raskauden aikana - ainakaan ensimmäisen kolmanneksen aikana.
Käytännössä Säteilyturvakeskus valvoo säteilyturvallisuutta ja työsuojelupari muuten työoloja. Säteilyturvakeskus käy noin kerran vuodessa tekemässä huoneissa säteilymittauksia kuvausten aikana, tässä yksikössä ei oltu todettu puutteita huoneiden suojissa. DOSI-metri ollut myös muutaman kerran käytössä, mutta heidän yksikössään ei ole todettu tarvetta jatkuvaan käyttöön, sillä mittauksissa tullut niin pieniä arvoja, ettei ole terveydelle haitallista.

 

Potilasasiakirjat ja röntgenkuvaus


Potilasasiakirjoilla tarkoitetaan hoitopaikassa laadittuja tai sinne saapuneita asiakirjoja tai teknisiä tallenteita, jotka sisältävät tietoa potilaan terveydentilasta tai muista henkilökohtaisista tiedoista. Potilasasiakirjoja käytetään potilaan hoidon järjestämisessä ja toteuttamisessa. Potilasasiakirjoihin luetaan esimerkiksi potilaskertomukset, röntgen-, ultraääni- ja magneettikuvat, ajanvaraus- ja potilaspäiväkirjat jne.


Kun potilaalle suoritetaan röntgentutkimus, on siitä tehtävä merkintä potilasta koskeviin potilasasiakirjoihin. Merkinnät tulee tehdä Suomen kuntaliiton julkaiseman radiologisen tutkimus- ja toimenpideluokituksen mukaan. Jos tutkimus on suoritettu tutkimusohjeista poikkeavasti, tulee tämä merkitä myös asiakirjoihin, jos tällä on merkitystä potilaan säteilyaltistukseen. Läpivalaisututkimuksesta ja läpivalaisuohjatusta toimenpiteestä on merkittävä potilasjärjestelmän asiakirjoihin potilaalle aiheutunut säteilyaltistus.Se voidaan laskea esimerkiksi annoksen ja pinta-alan tulona, kun laitteessa on säteilyannoksen osoittava laite tai näyttö. Muissa tapauksissa tulee kirjata sellaiset tiedot, että potilaan säteilyaltistus voidaan määrittää tarvittaessa. Lisäksi toiminnanharjoittajan tulee koota ja toimittaa tiedot tutkimusmääristä ja säteilyannoksista Säteilyturvakeskukselle (STUK). Näistä tiedoista STUK kokoaa ja julkaisee valtakunnalliset arviot.

 

Lähteet

http://www.stuk.fi/sateily-ymparistossa/fukushima/fi_FI/fukushima_12-08-2011/_files/89705092504300839/default/katsaus_sateilyn_terveysvaikutukset_elokuu_2009.pdf

...

HUS Röntgen, henkilökunnan haastattelu.


 

www.valvira.fi/files/luennot/Potilasasiakirjat_I.ppt

http://www.finlex.fi/data/normit/25457-ST3-3.pdf