Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Raskauden aikana tapahtunut säteilyaltistus ei, sädehoitoa lukuunottamatta, anna kuitenkaan aihetta raskauden keskeytykselle.  Aina ennen röntgenkuvausta naispuoliselta henkilöltä tulisi kysyä raskauden mahdollisuudesta. Jos nainen on raskaana, tulee harkita voiko kuvausta siirtää tai voisiko kuvauksen tehdä jollain toisella kuvausmenetelmällä. Jos tämä ei ole mahdollista, tutkimus tulee tehdä niin, että sikiön annos jää mahdollisimman pieneksi. (Wendla Paile, STUK) 

Röntgentutkimusten säteilyannokset

...

Mikäli lupahakemus hyväksytään, STUK myöntää luvaan yleensä toistaiseksi voimassa olevana, mutta se voi olla myös määräaikainen. Jos säteilylähteen käytössä tapahtuu muutoksia, on STUK:lle ilmoitettava asiasta kahden viikon kuluessa. Muutoksia ovat mm. käytöstä poistaminen ja turvallisuudesta vastaavan johtajan vaihtuminen

Säteilyltä suojautuminen

Kuten säteilylaki sanoo, on kaikki henkilöt aina suojattava hajasäteilyltä ja turhaa säteilyä tulisi välttää. Tämän vuoksi röntgenhuoneeseen otetaan mieluiten aina vain potilas, mutta joissain erityistilanteissa, kuten lasten kohdalla, mukaan saatetaan ottaa yksi omainen.

Röntgensäteily läpäisee huonosti rautaa ja kuparia ja erityisen huonosti lyijyä. Juuri lyijyä hyödynnetään säteilyltä suojautumiseen. Kahden millimetrin lyijykerros röntgenhuoneen seinässä riittää vaimentamaan sironneen röntgensäteilyn lähes täysin. Myös 20 senttimetrillä tiiliseinää saavutetaan sama tulos.

...

-  säteilyturvallisuuteen liittyvien asioiden raportointi tulosyksikön johdolle

Haastateltu lyhyesti kahta HUS Röntgenin hoitajaa, jotka kertoivat , että jokainen Jokainen röntgenhoitaja käy koulutuksen aikana säteilyturvakoulutuksen, jotta saa luvan työskennellä säteilyn parissa. , kertoivat kaksi HUS:ssa työskentelevää röntgenhoitajaa Tämän lisäksi heidän mukaansa 5 vuodessa tulee olla 40 opintopistettä koulutusta, jotta edellä mainitun luvan saa pitää. Käytännössä tämä on merkinnyt joitakin ulkopuolisia koulutuksia sekä sisäistä laadunvarmistusta ja lääkäreiden pitämiä koulutuksia. Kuten säteilylaki määrää, on kaikki aina suojattava hajasäteilyltä niin itsensä, potilas kuin omaiset. Työntekijät  Työntekijät kokivat olonsa turvalliseksi työpaikallaan, eivätkä olleet huolissaan saaduista säteilyannoksista. Mainitsivat esimerkkinä noin neljän tunnin lennon, josta saa enemmän säteilyä kuin keskimäärin röntgenhoitaja vuodessa vuoden aikana työssään. He ei eivät itse lentäisi esimerkiksi raskauden aikana - ainakaan ensimmäisen kolmanneksen - aikana. Jos itse ovat raskaana, heidän tulee heti ilmoittaa esimiehelle, joka tarvittaessa järjestää työnkuvan uudelleen.

Käytännössä heidän mukaansa Säteilyturvakeskus valvoo säteilyturvallisuutta ja työsuojelupari muuten työoloja. Säteilyturvakeskus käy noin kerran vuodessa tekemässä huoneissa säteilymittauksia kuvausten aikana , ja tässä yksikössä ei oltu todettu puutteita huoneiden suojissa. DOSI-metri on ollut myös muutaman kerran käytössä, mutta heidän yksikössään ei ole todettu tarvetta jatkuvaan käyttöön. Tämä johtuu siitä, sillä että mittauksissa on tullut esille niin pieniä arvoja, ettei etteivät ne ole työntekijöiden terveydelle haitallistahaitallisia.

Potilasasiakirjat ja röntgenkuvaus

...

HUS Röntgen, henkilökunnan haastattelu.

http://www.stuk.fi/julkaisut/kirjasarja/kirja4_09.pdf

 http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/terveydenhuolto/potilasasiakirjat

...