Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Tietokonetomografialaitteiden laadunvarmistus

 

Tietokonetomografia tuottaa potilaan kudoksiin perinteisempään röntgenkuvaukseen katsottuna selvästi poikkeavamman säteilyn annosjakauman. Tutkimusmenetelmissä käytetään huomattavasti suurempia määriä ionisoivaa säteilyä.  Tästä syystä annoksen ja kuvanlaadun optimointi on tietokonetomografiassa erittäin tärkeää. Tietyt perusasiat säilyvät kuitenkin samoina kaikissa röntgenkuvaustekniikoissa.

Laadunvarmistus ja optimointi

 

Sosiaali- ja terveysministeriö on säätänyt asetuksen, jossa velvoitetaan määrittelemään laadunvarmistustoiminnot kirjallisesti laadunvalvontaohjelmassa.  Asetuksen mukaan laadunvarmistustoiminnoissa tulee kiinnittää erityishuomiota suurten säteilyannosten toimenpiteisiin.

Kuitenkin TT-laitteiden nopea kehitys ja laitekannan yleistyminen asettavat haasteen laadun varmistukselle ja säteilyn käytön optimoinnille TT-tutkimuksissa. Tämä antaa vaatimuksia koneen käyttäjille. Tutkimusten suorittajana röntgenhoitajan tulee tuntea optimoinnin avuksi tarkoitetun laitteiston toiminta, jotta optimointi kyetään toteuttamaan mahdollisimman tehokkaasti

Vertikaalisuunnan eli PA/AP-suunnan keskityksen vaikutusta potilasannoksiin ja kuvanlaatuun on tutkittu kuitenkin vielä melko niukasti, eikä sen merkitys ole aina kovin selkeä röntgenhoitajillekaan.

Laatutestit

 

Säteilyturvakeskus on julkaissut  terveydenhuollon laitteiden laadunvalvonnan oppaan, jossa tietokonetomografian laatutestit jaetaan käyttäjien tekemiin päivittäisiin testeihin sekä harvemmin tehtäviin teknisiin testeihin. Tietokonetomografialaitteille tulee alla mainittujen testien lisäksi suorittaa soveltuvin osin samat laadunvalvontatestit kuin röntgenputkille, generaattoreille ja kuvaustelineille. Nämä on mainittu röntgenlaitteiden laadunvarmistuksen yhteydessä.

 

Käyttäjien tulee testata laitteen toiminta päivittäin, jolloin tarkastetaan laitteen toiminta laitekohtaisten ja käyttökoulutuksessa annettujen ohjeiden mukaan. Käyttäjien tulee myös testata kerran viikossa TT-luvut ja TT-luvun kohina ja kuvavirheet. TT-lukujen testeissä on tarkoitus määrittää veden tai muun vertailuaineen TT-luvun vakioisuus. TT-kuvan kohina ja kuvavirhe testeissä tarkoituksena on määrittää fantomista otetun TT-kuvan kohina TT-lukujen keskihajonnan avulla ja tarkistaa näkyykö kuvassa muita virheitä.

 

Teknisissä testeissä tarkastetaan leikkeen paikan asettelutarkkuus, TT-kuvan tasaisuus ja geometrinen tarkkuus, leikepaksuus, potilaspöydän liiketarkkuus sekä korkean kontrastin erotuskyky ja annosnäyttö. Annosnäytöllä tarkoitetaan TT-annoksen tilavuuskeskiarvon ja annoksen ja pituuden tulon näyttöjä. Nämä testit tulisi tehdä puolen vuoden välein. Kontrastikynnys tai matala kontrastin erotuskyky ja annosprofiilin leveys eli säteilykeilan leveys tarkastetaan vastaanottotarkastuksessa. Leikepaksuutta testatessa aksiaalikuvauksessa testi on määräaikaistesti ja helikaalikuvauksessa vain vastaanottotesti.Jos TT-laitteen mukana on toimitettu testikappaleet, on niitä käytettävä testeissä.

 

Säteilyaltistuksen määrittämisessä ja kuvanlaadun teknisissä vakioisuusmittauksissa testikappaleena voidaan käyttää sylinterin muotoista homogeenista testikappaletta, esimerkiksi akryylifantomia. Käytetyn fantomin halkaisija on pään alueen tutkimuksissa 16–20 cm ja vartalon alueen tutkimuksissa 30–35 cm. Testikappale asetellaan tutkimuspöydälle kuvausalueen keskelle niin, että kuvauksessa testikappaleen keskiakseli yhtyy röntgenputken pyörähdysakseliin.

 

Annosoptimointi