Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
  1. Turva-automaatio

    Prosessilaitosten ja prosessien riskejä voidaan vähentää monin tavoin - ensisijaisesti hyvällä prosessi- ja laitossuunnittelulla. Yhtenä risknivähennyskeinona toimii turva-automaatiojärjestelmä, joka on prosessin tai laitteen normaalista käyttöautomaatiosta erillinen järjestelmä. Turva-automaatio pysäyttää prosessin ja laitteen tai ohjaa sen vakavassa häiriö- tai vaaratilanteessa turvalliseen tilaan. Turva-automaatio toimii mikäli käyttäautomaatiojärjestelmä tai muu varautuminen pettää. Turva-automaatiojärjestelmä vaikuttaa merkittävästi prosessin tai laitteen turvallisuuteen. Sen virheellisestä toiminnasta tai toimimattomuudesta saattaa olla seurauksena vakavia henkilö- ,ympäristö- tai omaisuuvahinkoja.




    Turva-automaatio on tärkeä turvautumismenetelmä prosessiteollisuuden toiminnallisen turvallisuuden varmentamisessa. Toiminnallisella turvallisuudella tarkoitetaan sitä osaa kokonaisturvallisuudesta, joka riippuu järjestelmien ja laitteiden oikeasta ja oikea-aikaisesta toiminnasta. Toiminnallinen turvallisuus on riittävää silloin, kun prosessi sekä siihen liittyvät järjestelmät on määritetty oikein, ne toimivat luotettavasti ja ennakoidusti - siten, kuin niiden on tarkoitettukni toimivan - eivätkä en aiheuta vahinkoa tai vaaraa. Turva-automaatiojärjestelmän on oltava toimintansa ja rakenteensa puolesta kyseiseen käyttötarkoitukseen ja olosuhteisiin sopiva.

  2. Prosessien riskit ja riskien vähennys

    Prosessilaitosten tai vaaralliseten laitteiden suunnittelun yleinen periaate on, että riskit arvioidaan ja varautuminen tehdään riskin edellyttämällä tasolla. Mitä vaarallisempi on prosessi, sitä enemmän luotettavuutta on vaadittava riskinvähennykseltä ja järjestelmien riittävyyden osoittamiselta. Toiminnallisen turvallisuuden lähtökohtana on ohjattavan kohteen riskin arvinointi ja vaatimusten määrittely, joiden perusteella määritellään varautumiselle tarvittava turvallisuuden eheyden taso. Järjestelmän suunnittelu ja toteutus tähtäävät tämän vaaditun turvallisuuden eheyden tason saavuttamiseen.

    Turva-automaatio on aina vain osa prosessin kokonaisriskien vähentämistä. Tapauskohtaisesti on aina tarkasteltava ja määriteltävä, kuinka paljon riskinvähennystä turva-automaatiolta edellytetään.


    Kuvassa on esitelty riskinvähennyksen yleiset periaatteet.

    Prosessin riski tarkoittaa riskiä, joka voi aiheutua joko itse prosessista tai sen vuorovaikutuksesta ohjausjärjestelmänsä kansas, mukaan lukien operaattorien toimet. Siedettävä riski on määritelty riskinä, joka hyväksytään tietyssä yhteydessä yhteiskunnan senhetkisten arvojen mukaan. Se saattaa vaihdella eri toimialoilla, maissa ja yrityksissä. Jäännösriskin tulee olla pienempi kuin siedättävä riski. Tähän päästään erilaisilla riskinvähennyskeinoilla.

    3. Yleiset turvallisuusvaatimukset proessilaitosten turva-automaatiojärjestelmille

    3.1 Turva-automaatiojärjestelmän säädösvaatimuksia

    Painelaite- ja kemikaaliturvallisuussäädösten peruslähtökohtana on, että prosessilaitoksista tai niihin liittyvistä laitteista ja järjestelmistä ei saa aiheutua henkilö-, ympäristö- tai omaisuusvahinkoja odotettavissa olevan elinkaaren aikana. Säädöksissä esitetään olennaisia vaatimuksia turvallisuuteen liittyvien laitteiden ja järjestelmien toiminnalliselle turvallisuudelle. Säädöksissä esitetään vaatimuksia mm. turva-automaatiojärjestelmien tilaajalle/toiminnanharjoittajalle (omistaja/haltija), valmistajalle/toimittajalle sekä tarkastuslaitokselle ja viranomaiselle. Vaatimukset koskevat sekä uusia että käytössä olevia laitteita ja niihin tehtäviä muutoksia

    Toiminnanharjoittajan on osoitettava laitosta käyttöönotettaessa sekä määräajoin, että järjestelmä on varustettu riittävillä käyttöturvallisuuteen vaikuttavilla laitteilla ja järjestelmillä, jotka toimivat asianmukaisesti. Viranomaiset ja tarkastuslaitokset tarkastelevat toteutettujen järjestelmien asianmukaisuutta laitoksiin tekemissään valvonta- ja määräaikaistarkastuksissa.

    Kemikaalisäädösten mukaan toiminnanharjoittajan on osoitettava, että kemikaalien käsittely on turvallista, ja onnettomuuksiin varautuminen sekä valitut turvajärjestelmät ovat riskeihin suhteutettuna riittäviä. Kemikaalisäädöksissä ei vaadita tietyn standardin tai ohjeen käyttöä, joten turva-automaatiota koskevat valinnat ja vaatimustenmukaisuuden osoittaminen jäävät toiminnanharjoittajan tehtäväksi. Painelaitesäädösten mukaisilla menettelyillä voidaan osoittaa myös kemikaalilainsäädännön piiriin kuuluvan turvaautomaatiojärjestelmän vaatimustenmukaisuus, kunhan otetaan huomioon prosessista ja kemikaaleista aiheutuvat riskit.

    Painelaitesäädöksissä turva-automaatio liittyy ennen kaikkea laitekokonaisuuksien arviointeihin ja määräaikaistarkastuksiin. Säädöksissä kuvataan menettelyt, joilla voidaan osoittaa varo- ja suojalaitteina käytettävien järjestelmien vaatimustenmukaisuus.

    Järjestelmien toteutuksissa tulee ottaa huomioon myös muut kohdetta koskevat työ- ja tuoteturvallisuussäädökset, esim. kone-, pienjännite- ja EMC-direktiivien vaatimukset. Toteutuksen suunnitelmat ja menettelyjen asianmukaisuus tulee hyväksyttää tai esittää laitoksen lupakäsittelyjen ja tarkastusten yhteydessä. Yhteydenpito kaikkiin asianomaisiin tahoihin on aloitettava riittävän ajoissa, jotta toteutukseen voidaan vaikuttaa.

    3.2 Turva-automaatiojärjestelmän standardeja ja ohjeita

    Henkilöturvallisuuteen liittyvien sähköteknisten ohjausjärjestelmien turvallisuuden määrittelylle on laadittu yleis- eli kattostandardi IEC 61508. (Sähköisten/ elektronisten/ ohjelmoitavien elektronisten turvallisuuteen liittyvien järjestelmien toiminnallinen turvallisuus). Kattostandardi sisältää toiminnallisen turvallisuuden varmistamiseen liittyviä vaatimuksia ja sovelluksien yleisiä ohjeita järjestelmien kaikille elinkaaritoimille. CENELEC on vahvistanut sen eurooppalaiseksi standardiksi (EN 61508). Kattostandardissa esitettävät menettelyt ovat usein riittäviä myös direktiivien olennaisten turvallisuusvaatimusten täyttämisessä ja niitä voidaan pitää alalla vallitsevina hyvinä käytäntöinä.

    Toimiala- tai järjestelmäkohtaisia sovellusstandardeja on olemassa mm. prosessiteollisuudelle (IEC 61511) ja koneen turvallisuuteen liittyville ohjausjärjestelmille (IEC 62061). Näiden kaikkien standardien lähtökohtana on elinkaariajattelu, laatujärjestelmän mukainen suunnitelmallinen toiminta ja turvallisuuteen liittyvien järjestelmien toiminnallisen turvallisuuden osoittaminen. Kohteen, kuten prosessin, riskien perusteella mää- ritetään toiminnalliseen turvallisuuteen liittyvä vaatimustaso, eli kuinka suurella varmuudella järjestelmän tulee toimia. Vaatimustasoon perustuen valitaan niin tekniset kuin ei-tekniset ratkaisut. Ei-tekniset ratkaisut liittyvät esimerkiksi laadunhallintaan, pätevyyksiin, suunnitteluun, asennukseen, käyttöön ja kunnossapitoon.

    Turvatoimintojen suunnittelussa ja toteuttamisessa sähköisellä, elektronisella ja ohjelmoitavalla tekniikalla suositellaan noudatettavan kattostandardin tai sovellusstandardien vaatimuksia. Standardien noudattaminen on vapaaehtoista – ne ovat kuitenkin yksi tapa osoittaa järjestelmien soveltuvuus tarkoitettuun tehtäväänsä. Tukes suosittelee edellä mainittujen standardien peruspe-TURVATEKNIIKAN KESKUS Turva-automaatio prosessiteollisuudessa ? riaatteiden käyttöä yhdessä sovelluskohtaisten teknisten ohjeiden kanssa (esim. KLTK-ohjeet ja muut toimialakohtaiset ohjeet). Valmistajat voivat valita myös muun menettelyn, joka täyttää sää- dösten vaatimukset.

    3.3 Turva-automaatiojärjestelmän toteutusvaiheet

    Laitteista tai järjestelmistä ei saa aiheutua vahinkoa tai vaaraa koko niiden suunnitellun elinkaaren aikana, ja siten turva-automaation toteuttamisessa keskeisimmät osa-alueet ovat toiminnallisen turvallisuuden järjestelmällinen hallinta sekä elinkaariajattelun noudattaminen. Jotta turvallisuutta käsiteltäisiin järjestelmällisesti, on standardissa IEC 61508 otettu käyttöön turvallisuuden elinkaari, jossa projekti on jaettu vaiheisiin määrittelystä järjestelmän poistoon saakka. Vaiheille on mää- ritelty laajuus eli puitteet, tavoitteet, vaatimukset sekä tulo- ja lähtötiedot.

    Toiminnallisen turvallisuuden varmistamisessa on tavoitteena, että tekniset järjestelmät toimivat tarkoitetulla tavalla niin tavanomaisessa käytössä kuin myös poikkeustilanteissa. Kaikkien näiden toimintojen hallintaan tarvitaan kattava turvallisuuden hallintajärjestelmä, jossa määritetään yleiset organisatoriset ja teknilliset menetelmät turvallisuuden saavuttamiseksi ja sen ylläpitämiseksi. Turvallisuuden elinkaaren rinnalla kulkee myös arviointi, jossa muodostetaan riippumaton käsitys tavoitellun toiminnallisen turvallisuuden saavuttamisesta. Turva-automaatiojärjestelmän riittävyys tunnistettuihin riskeihin nähden on kyettävä osoittamaan ennen käyttöönottoa sekä määräajoin käytön aikana.