Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Tavillisimpia oireita ovat korkea, horkkamainen kuume joka voi jo muutamissa tunneissa aiheuttaa huonon kunnon. Vastasyntyneillä tavallisia oireita ovat hengitysvaikeudet, takypnea jolloin hengitystaajuus on yli 60 kertaa minuutissa ja syömisongelmat. Verenmyrkytykseen liittyvien oireiden varhainen havaitseminen, tunnistus ja hoidon aloitus niiden perusteella on oleellisinta lapsen selviytymisessä. (Luoto  Holmberg  Ruuskanen  Lehtonen 2014.) Pienistä keskosista 12% sairastaa sepsiksen tehohoidon aikana ja heistä joka kymmenes menehtyy. Veriviljelyssä sepsis ei näy alkuvaiheessa ja diagnoosin varmistuessa voidaan olla jo myöhässä. Verenmyrkytykseen liittyvien oireiden varhainen havaitseminen, tunnistus ja niiden perusteella tehdyt hoitolinjaukset ovat oleellisessa asemassa lapsen selviytymisen kannalta. (Savolainen 2016.)

 

Toimintaperiaate

 

Watson tekoäly keskosten hoidossa.

IBM:n Watson-tekoäly nousi maineeseen vuonna 2011 voitettuaan Yhdysvaltain tunnetuimman tietokilpailuohjelman Jeopardyn. IBM kutsuu Watsonia kognitiiviseksi tietokoneeksi, sillä sitä ei periaatteessa ohjelmoida, vaan sitä opetetaan. Ihmisen tavoin, se kerää tietoa, tekee johtopäätöksiä ja oppii niistä. Yhdysvalloissa Watsonia on käytetty tekemään muun muassa syöpädiagnooseja.

...

Teknisesti diagnostiikan tekeminen perustuu kerättyyn dataan. Keskosista kerätään dataa Philips potilasmonitorin kautta. Käytetyt elintoimintoja kuvaavat muuttuja ovat Syketaajuuden vaihtelu, hengitystaajuus ja veren happisaturaatio. Watson vertaa näitä muuttujia ja kuinka niiden vaihtelu kasvattaa sepsis riskiä. Se siis käyttää diagnostiikkaan potilasmonitorointi dataa, joka on yhtenevä muiden alan tutkimusten kanssa. Ja kokeiluissa on havaittu että sovelluksen datalla voidaan ennustaa sepsis kaksikymmentäneljä tuntia ennen kuin kliinikko tilaa verinäytteen. (Rotonen 2016).

 

Käyttö ja turvallisuus

Tegnologia Teknologia ei vaadi käytännön tuossa työssä toimenpiteitä hoitajilta tai lääkäreiltä. Potilas täytyy vain kytkeä monitoriin, joka jokaisen keskoslapsen kohdalla onkin automaatio. Tekoäly helpottaa ja ennen kaikkea nopeuttaa lääkäreitä sekä hoitajia diagnoosin tekemisessä ja hoidon aloituksessa. Jo muutaman tunnin varoitusaika ennen sepsiksen puhkeamisen parantaisi hoitohenkilökunnan mahdollisuuksia ehkäistä tilanne. Muun muassa antibiootti hoidon varhainen aloittaminen parantaa selviytymistä, ja turhaan aloitetuilla antibioottikuureilla voi olla keskosen herkälle elimistölle rankkoja seurauksia. (Rotonen 2016; Yle 2016).

...

Seuraavana askeleena tulevaisuudessa olisi tieteellistä tutkimusta näytöistä, joiden reaaliaikasella reaaliaikaisella datalla voitaisiin ennustaa sepsistä. Vaikkakin Vaikka Watsonista on muutamissa projekteissa saatu hyvää, onnistunutta dataa, niin ennuste tarkkuutta ennustetarkkuutta pystytään vielä kehittämään tieteellisten tutkimusten kautta. (Rotonen 2016).

...

Myös muita laitteita sepsiksen varhaiseen kehittämiseen havaitsemiseen on kehitteillä. Illinoisissa tutkijat ovat toteuttaneet tukimusta laitteesta, joka mittaa sepsiksen todennäköisyyttä pisarasta verta pienellä vierilaitteella verensokeri mittarin tapaan. (Medica Magazine 2017).

 

Lähteet

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri 2016. HUS:n ja IBM:n yhteistyö tuo oppivan tekoälyn erikoissairaanhoitoon. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Verkkojulkaisu. <http://www.hus.fi/hus-tietoa/uutishuone/Sivut/HUSn-ja-IBMn-yhteisty%C3%B6-tuo-oppivan-teko%C3%A4lyn-erikoissairaanhoitoon-.aspx>. Luettu 6.10.2017

...