Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Tämän hetken käytetyin diagnostinen väline eläinlääketieteessä on radiografia eli röntgenkuvaus. Kuvantamistavat eivät juurikaan poikkea siitä mihin on totuttu tavanomaisessa lääketieteessä ihmisen kanssa toimiessa. Röntgenkuvauksen lisäksi muita tutkintamenetelmiä ovat magneettikuvaus, ultraääni sekä sekä tietokonetomografia (TT-kuvaus). Lisäksi perinteisten kuvantamistapojen rinnalle on otettu käyttöön lämpökamerakuvantaminen, mutta tämä tapa on vielä vahvasti kehitysasteella.

...

Joillain eläinlääkäriasemilla on käytössään myös hammasröntgenlaitteisto, koska kuvaamalla pelkästään eläimen kallo, kuvista ei saada riittävän tarkkoja näyttämään yksittäistä hammasta. Toimenpide tehdään aina kevyessä anestesiassa.

  Digitaalinen röntgenröntgenlaite.

Koska selkäydintä ei pystytä näkemään tavallisissa röntgenkuvissa, on kehitetty erilaisia varjoainemenetelmiä, joilla saadaan näkyviin selkäydin, epiduraalitila ja nikamavälilevy Toimenpiteen aikana potilas on narkoosissa, neula asetetaan yleensä selkäydinkanavaan ja varjoaine injektoidaan. Tämän jälkeen otetaan röntgenkuvat ja arvioidaan ne. Varjoainekuvauksista selkäytimen varjoainekuvaus eli eli myelografia on yleisimmin käytetty.

Magneettikuvaus

...

Lämpökamerakuvantamista on tutkittu ja käytetty enemmänkin humaanilääketieteessä ja  hevosten hoidossa, mutta käyttö ja tutkimukset pieneläimillä ovat jääneet toistaiseksi vähemmälle.

Hinnat

Yliopistollisen eläinsairaalan sivuilta löytyy myös tutkimuksille viitteellisiä hintoja:

...