Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Eläinlääketieteessä noudatetaan säteilyturvallisuuden osalta samoja lakeja ja säädöksiä kuin muussa lääketieteessä, koska ihminen on aina mukana hoitotoimenpiteissä ja kuvauksissa.

 

Röntgenkuvaus

Röntgenkuvausta käytetään sisäelimien ja luuston tutkimuksiin. Yleisiä syitä röntgentutkimuksiin pieneläimillä ovat sydän- ja keuhkosairaudet, luuston ja nivelten tapaturmat ja sairaudet sekä kehoon eksyneet vieraat esineet. Suuremmilla eläimillä, tässä tapauksessa lähinnä hevosilla, tavallisimmat kuvaussyyt ovat alaraajojen luuston ja nivelten sairaudet sekä keuhkosairaudet.

...

Eläinklinikoilla on yleensä käytössä digitaalinen röntgenlaitteisto. Erilaista tässä on, että siinä ei käytetä röntgenfilmejä. Kuva otetaan röntgenkasetin sijaan fosforilevylle. Fosforilevy laitetaan erityiseen fosforilevylukijaan, joka synnyttää kuvan tietokoneen ruudulle. Tarvittaessa kuvat voidaan tulostaa. Tärkein ominaisuus digitaalisessa röntgenissä on, että kuvan kontrastia voidaan säätää, harmaan sävyjä tummentaa tai vaalentaa ja kuvan kokoa pystytään muokkaamaan.  Röntgenlaitteet ovat lisäksi liikuteltavia, joten kuvauksia voidaan tehdä esimerkiksi leikkaussaleissa.

 Digitaalinen röntgen Digitaalinen röntgen

Koska selkäydintä ei pystytä näkemään tavallisissa röntgenkuvissa, on kehitetty erilaisia varjoainemenetelmiä, joilla saadaan näkyviin selkäydin, epiduraalitila ja nikamavälilevy Toimenpiteen aikana potilas on narkoosissa, neula asetetaan yleensä selkäydinkanavaan ja varjoaine injektoidaan. Tämän jälkeen otetaan röntgenkuvat ja arvioidaan ne. Varjoainekuvauksista selkäytimen varjoainekuvaus eli myelografia on yleisimmin käytetty.

Magneettikuvaus

 


 

 

 

 

 

 

 

 


 

...