Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Magneettitutkimuksissa käytettävä varjoainemenetelmä eroaa röntgenkuvauksessa tai TT-kuvauksessa käytettävästä. Useimmin käytetty varjoaine on gadolinium, mikä on paramagneettinen aine. Varjoaine jää vaurioituneelle alueelle voimistaen kudoksen signaalia kuvassa. Tämä saa vaurioituneet alueet näyttämään valkoisilta ja mahdollistaa kasvaimien, infektioiden, traumojen ja verenkiertohäiriöiden tutkimisen.

Ultraääni

Ultraäänellä on useita eri käyttökohteita. Yleisin kohde on tiineyden tarkistus. Voidaan myös arvioida sikiöiden lukumäärää. Lisäksi ultraäänilaitteella tutkitaan mm. maksan, munuaisten, haiman, kohdun, virtsateiden ja  –rakon toimintaa  sekä lihasten ja jänteiden vammoja, jopa silmän ultraäänitutkimus on mahdollista.

Ultraääniohjauksen avulla otetaan myös ohutneulanäytteitä ja koepaloja.

Hevosten kohdalla ultraääntä käytetään tutkittaessa jänteitä, pehmytosia, vatsa- ja rintaonteloa.

Ultraäänitutkimus saadaan reaaliaikaisesti esille monitorista ja se pystytään tallentamaan.

Tavallisen kuvantamisen ohessa voidaan tutkia myös veren virtausta (doppler-ilmiö). Sydämen rakennetta ja toimintaa pystytään tutkimaan sydänultraäänitutkimuksen lisäksi virtaus- ja värivirtausdopplertutkimuksilla. Verivirtauksien muotoa ja suuntaa arvioimalla saadaan hyvä kuva sydämen toiminnasta. Jos ajatellaan rotuja, jotka ovat alttiita sydänsairauksille (synnynnäiset läppäviat), verivirtaustutkimuksilla voidaan arvioida eläimen käyttöä jalostukseen.

Sydäntutkimuspotilaita ei yleensä rauhoiteta, vaan tutkimus tehdään joko seisten tai kyljellään maaten ja ajellaan karvat tutkittavalta alueelta.

Helsingin yliopistollisessa eläinsairaalassa tehdään ainoana Suomessa varjoainetehosteisia ultraäänitutkimuksia. Sillä saadaan tutkittua elinten toimintaa tarkemmin ja saadaan tietoa erilaisten kasvainten verenkierrosta.

Tietokonetomografia