Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Vuosina 1980-2014 on tapahtunut laitteissa suurimmat muutokset, eli ollaan alettu siirtymään filmilaitteista digitaalisiin laitteisiin. Vuonna 1981 Fuji yritys esitteli digitaalisen kuvalevyn. 1983 Digitaalinen radiografialaite Suomen markkinoilla käytti CCD- ja CR-tekniikkaa. Tämän jälkeen digitaalilaitteiden valmistus on lisääntynyt ja ollaan aloitettu valmistamaan/kehittämään 3D-kuvantamislaitteita. 2000-luvulla on kehitys ottanut lääkelaitteiden saralla suurimpia harppauksia ja 3D-kuvantamislaitteet ovat lisääntyneet. Filmilaitteita valmistetaan edelleen, mutta niiden kysyntä on hieman laskussa. Näitä laitteita valmistetaan eniten hieman köyhempiin maihin, taikka maihin, joissa on erilainen verkko. Vanhimpia sanotaan n.20-vuotiaita laiteperheitä on alettu ajamaan alas, eli niiden valmistus tulee loppumaan muutamien vuosien sisään.

 

Suomessa toimivista yrityksistä PaloDEx Group Oy on aloittanut vuonna 1964 tosin eri nimen alla. Sitä on myyty eri omistajille ja sitä kautta fuusioitunut. Tällä hetkellä PaloDEx valmistaa suun ja pään kuvantamislaitteita.

 

Planmeca Oy on aloittanut toimintansa vuonna 1971 ja sekin valmistaa hammasröntgenlaitteita, Planmeca tosin myy kaikki hammaslääkärilaitteet kerralla, kun taas PaloDEx myy ainoastaan kuvantamislaitteet.

 

 

 

Lähteet

Wikipedia

Olavi Pukkila (2010), Säteilyturvallisuuden  Säteilyturvallisuuden kehityksestä Suomen terveydenhuollossa, verkkodokumentti (23.9.2014)

http://www.stuk.fi/proinfo/koulutus/fi_FI/koulutusmateriaalia/_files/83860584430568251/default/S%C3%A4teilyturvallisuuden_kehityksest%C3%A4_Suomen_terveydenhuollossa.pdf

http://heart.bmj.com/

 R. Kathren ja P. Ziemer (1980), Chronology of the First Half Century of Radiation Protection, verkkoartikkeli (23.9.2014)

http://www.physics.isu.edu/radinf/timeline.htm