Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Peruslähtökohtana painelaite- ja kemikaaliturvallisuussäädöksille  on, että prosessilaitoksista tai niihin liittyvistä laitteista ja järjestelmistä ei saa aiheutua henkilö-, ympäristö- tai omaisuusvahinkoja elinkaaren aikana. Säädöksissä esitetään vaatimuksia turvallisuuteen liittyvien laitteiden ja järjestelmien toiminnalliselle turvallisuudelle. Toiminnanharjoittajan  Toiminnanharjoittajan on osoitettava laitosta käyttöönotettaessa sekä määräajoin, että järjestelmä on varustettu riittävillä käyttöturvallisuuteen vaikuttavilla laitteilla ja järjestelmillä, ja ne toimivat asianmukaisesti. Määräaikaistarkastuksissa viranomaiset ja tarkastuslaitokset tarkastelevat toteutettujen järjestelmien asianmukaisuutta.Kemikaalisäädösten  Kemikaalisäädösten mukaan toiminnanharjoittajan on osoitettava, että kemikaalien käsittely on turvallista, ja onnettomuuksiin varautuminen sekä valitut turvajärjestelmät ovat riskeihin suhteutettuna riittäviä. Koskakemikaalisäädöksissä Koska kemikaalisäädöksissä ei vaadita tietyn standardin tai ohjeen käyttöä, turva-automaatiota koskevat valinnat ja vaatimustenmukaisuuden osoittaminen jäävät toiminnanharjoittajan tehtäväksi.Painelaitesäädöksissä  Painelaitesäädöksissä turva-automaatio liittyy ennen kaikkea laitekokonaisuuksien arviointeihin ja määräaikaistarkastuksiin. Säädöksissä kuvataan menettelyt, joilla voidaan osoittaa varo- ja suojalaitteina käytettävien järjestelmien vaatimustenmukaisuus.Järjestelmien  Järjestelmien toteutuksissa tulee ottaa huomioon myös muut kohdetta koskevat työ- ja tuoteturvallisuussäädökset, esim. kone-, pienjännite- ja EMC-direktiivien vaatimukset. Toteutuksen suunnitelmat ja menettelyjen asianmukaisuus tulee hyväksyttää tai esittää laitoksen lupakäsittelyjen ja tarkastusten yhteydessä. Yhteydenpito kaikkiin asianomaisiin tahoihin on aloitettava riittävän ajoissa, jotta toteutukseen voidaan vaikuttaa.

...

Henkilöturvallisuuteen liittyvien sähköteknisten ohjausjärjestelmien turvallisuuden määrittelylle on laadittu yleis- eli kattostandardi standardi IEC 61508. (Sähköisten/ elektronisten/ ohjelmoitavien elektronisten turvallisuuteen liittyvien järjestelmien toiminnallinen turvallisuus). Kattostandardi sisältää toiminnallisen turvallisuuden varmistamiseen liittyviä vaatimuksia ja sovelluksien yleisiä ohjeita järjestelmien kaikille elinkaaritoimille. CENELEC on vahvistanut sen eurooppalaiseksi standardiksi (EN 61508). Kattostandardissa esitettävät menettelyt ovat usein riittäviä myös direktiivien olennaisten turvallisuusvaatimusten täyttämisessä ja niitä voidaan pitää alalla vallitsevina hyvinä käytäntöinä.

Toimiala- tai järjestelmäkohtaisia sovellusstandardeja Sovellusstandardeja on olemassa mm. prosessiteollisuudelle (IEC 61511) ja koneen turvallisuuteen liittyville ohjausjärjestelmille (IEC 62061). Näiden kaikkien standardien lähtökohtana on elinkaariajattelu, laatujärjestelmän mukainen suunnitelmallinen toiminta ja turvallisuuteen liittyvien järjestelmien toiminnallisen turvallisuuden osoittaminen. Kohteen, kuten prosessin, Prosessin tai riskien perusteella mää- ritetään määritetään toiminnalliseen turvallisuuteen liittyvä vaatimustaso, eli kuinka suurella varmuudella järjestelmän tulee toimia. Vaatimustasoon perustuen valitaan niin tekniset kuin ei-tekniset ratkaisut. Ei-tekniset ratkaisut liittyvät esimerkiksi laadunhallintaan, pätevyyksiin, suunnitteluun, asennukseen, käyttöön ja kunnossapitoon. 

Turvatoimintojen suunnittelussa ja toteuttamisessa sähköisellä, elektronisella ja ohjelmoitavalla tekniikalla suositellaan noudatettavan kattostandardin tai sovellusstandardien vaatimuksia. Standardien noudattaminen on vapaaehtoista – ne ovat ja se on kuitenkin yksi tapa osoittaa järjestelmien soveltuvuus tarkoitettuun tehtäväänsä. Tukes suosittelee edellä mainittujen standardien peruspe-TURVATEKNIIKAN KESKUS Turva-automaatio prosessiteollisuudessa ? riaatteiden käyttöä yhdessä sovelluskohtaisten teknisten ohjeiden kanssa (esim. KLTK-ohjeet ja muut toimialakohtaiset ohjeet). Valmistajat voivat valita myös muun menettelyn, joka täyttää sää- dösten vaatimukset.

3.3 Turva-automaatiojärjestelmän toteutusvaiheet

...