Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Luovilla aloilla käytettäviin digitaalisiin muistikirjoihin kuuluu australialainen Milanote, joka järjestää merkinnät visuaalisesti (ei siis perinteisesti hakemistohierarkisesti). 

...

Jos opinnäytetyön aineisto on pääosin verkossa ja sitä päivitetään usein, on harkittava syötteiden tilaamista. Syöte hälyttää, kun verkkosivua päivitetään. Jotkin kirjastot, arkistot ja tietokannat tarjoavat syötteitä myös uutuuksistaan. Syötteitä tilataan ja niitä luetaan syötteenlukuohjelmalla. Niistä ehkä helppokäyttöisin on Feedly. Selainkäyttöisistä lukuohjelmista kaikki eivät välttämättä täytä Euroopan tietosuoja-asetuksen vaatimuksia. Avoimella lähdekoodilla toimivat RSS-lukijat asennetaan yleensä omalle koneelle ja ne tallentavat tiedot omaan työasemaan. Niihin kuuluu muun muassa RSS Owl

Tiedonhallinta

Tietojen siirto verkossa manuaalisesti paikasta toiseen syö työaikaresurssia. Ongelman poistamiseksi opiskelijat, opettajat ja tutkijat pystyvät myös automatisoimaan joitakin verkon tietovirtoja. Menetelmää kutsutaan workflow'ksi. Alan välineisiin kuuluu muun muassa Microsoftin Power Automate (ent. Flow). Ohjelmaan asetetaan sääntöjä, jotka määräävät, mitä tiedolle tehdään automaattisesti. Resepti voi olla esimerkiksi "siirrä suosikeiksi merkitsemäni Twitter-viestit Power Automateen". 

...

Mahdolliset pitkät tutkimushaastattelut kannattaa äänittää älypuhelimen videotoiminnolla, koska videosta pystyy jälkeenpäin merkitsemään työn kannalta kiinnostavia kohtia. Leimaaminen onnistuu esimerkiksi Youtuben omilla korteilla. 

Puhemuotoinen haastattelu pitää joskus muuttaa tekstiksi. Silloin haastattelu kannattaa nauhoittaa Google Docsilla, joka muuttaa puheen tekstiksi reaaliaikaisesti.  Myös Skypellä tai Googlen Hangouts Meetillä tehtävän haastattelun pystyy nauhoittamaan.  Tekninen toimivuus pitää varmistaa ennen session alkuaMyös Microsoftin Teams kykenee muuttamana session aikana lausutun puheen tekstiksi

Ryhmätyö ja yhteydenpito

...

Metropolian opiskelijat käyttävät videokonferenssiohjelmanaan Microsoftin Teamsia (tai Skype for Businessin pilviversiota)  ja Googlen Hangouts Meetiä Pikaviestittelyyn esimerkiksi opinnäytetyön tekijän ja ohjaajan välillä sopii esimerkiksi Microsoftin Kaizala Zoomia. Google Meetin ilmaisversion ongelma on se, että se nauhoita sessiota

Googlen ja Microsoftin pilvisovelluksen käyttö edellyttää sitä, että tiimin kaikki jäsenet suostuvat sitä käyttämään.  Ulkopuolisen palveluntarjoajan palvelimille saa mennä vain pilvipalvelun käyttöehtojen sallimaa aineistoaaineistoa, joka on organisaation pilviehdoissa sallittu.  

Tietosuojamielessä herkkää aineistoa sähköpostitse jaettaessa on käytettävä Deltagon-turvapostia. Se on asennettu liitännäisenä Outlook-sähköpostiohjelmaan Metropolian henkilökunnalle ja opiskelijoille.

...

Tutkimussuunnitelmaa ei saa tallentaa pilvipalveluun (koskee myös G Suite for Educationin ja Office 365 Educationin sovelluksia). Pilven asemesta voi Metropoliassa käyttää esimerkiksi Confluence-wikiä, joka tallentaa tiedot oppilaitoksen omaan datakeskukseen. Tutkimussuunnitelman voi tallentaa myös OMAan tai Metropolian alla olevalle henkilökohtaiselle WWW-sivulle.  Myös jaettua verkkolevyä voi käyttää, ellei menetelmän hienoinen primitiivisyys perinnehakuisuus häiritse. 

Lopullinen versio

...

Ohjaaja pystyy käyttämään Microsoftin uuden Teams-ohjelman ominaisuuksia täysimääräisesti. Opiskelija kykenee Teamsissa esimerkiksi jakamaan työnsä ohjaajan kera väliarviointia varten. Teamsissa ja Zoomissa pystyy avaaamaan myös yksityisiä huoneita pienryhmähuoneita opinnnäytetyön tekijän ja ohjaajan kesken. 

...