Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Muistikirjasovelluksiin tallennetaan webbisivuja tai niiden osia sekä omia muistiinpanoja. Niihin voi säilöä myös ääntä, kuvaa ja liikkuvaa kuvaa sisältäviä tiedostoja. Tiedostoja pystyy myös jakamaan yhteistyökumppaneiden kera.  Microsoftin Onenote on ominaisuuksiltaan kehittynyt, kun taas Googlen Keep on niittänyt mainetta pelkistetymmällä lähestymiskulmallaan. Kumpaakin käytetään Metropolian tunnuksilla.

Onenoten kanssa lähes samanveroisiin palveluihin kuuluu myös Evernote, johon käyttäjän on luotava oma tunnus. Onenoten kenties merkittävin etu itsenäiseen Evernoteen ja Keepiin nähden on se, että Onenotessa pystyy usea käyttäjä tekemään merkintöjä kuvaan tai videoon. 

...

Tietosuojaa vaativissa kyselyissä käytetään E-lomaketta, joka tallentaa tiedot Metropolian omalle palvelimelle. Kyselyn voi tehdä myös sellaisilla pilvipalveluilla, joissa käyttäjä joutuu tekemään oman tunnuksen. Niitä ovat muun muassa Surveymonkey ja Kahoot.  

Kyselyjä tehtäessä on otettava huomioon tietosuojasäädökset. Jos vastauksista muodostuu henkilörekisteri, on siitä laadittava rekisteriseloste. Rekisteriseloste on tehtävä riippumatta siitä, tallentaako ohjelma tiedot omaan konesaliin tai pilveen. Lisää

...

Microsoftin uusi Teams-ohjelma sopii kehittyneempään ryhmätyöhön, joka lähenee projektia. Teamsissa pystyy jakamaan tehtäviä ryhmän kesken ja seuraamaan niiden etenemistä. Ryhmän kera voi käyttää myös yhteistä kalenteria. Myös aineiston jako joukkueen kesken onnistuu. Etenkin yritysmaailmassa mainetta niittänyt Slack sopii myös ryhmätyöohjelmaksi. Siinä avataan erilaisia kanavia viestintää varten. Toiminnaltaan se muistuttaa jossakin määrin suomalaisperäistä IRC:tä.  

Metropolian opiskelijat käyttävät videokonferenssiohjelmanaan Googlen Hangoutsia tai Hangouts Meetiä tai Microsoftin Skype for Businessin pilviversiota.

...

Opinnäytetyön disposition eli rakenteen suunnittelussa käytetään usein verkkoselaimella toimivia miellekarttaohjelmia.  Opinnäytetyön tekijä tulee yleensä toimeen ilmaisversioilla.   Bubbl.usilla ja Mindmeisterilla pystyy tekemään itselleen demoversion miellekartasta ilman kirjautumista. Jos sen haluaa tallentaa tai jakaa muiden kanssa, pitää palveluihin kirjautua.   Tiukan paikan tulleen miellekartan pystyy tallentamaan myös ilman rekisteröitymistä. Se onnistuu, jos miellekartasta ottaa kuvan ruutukaappauksella (Ctrl-Alt-PrtScn).

Disposition hahmotteluun sopivat myös Googlen Jamboard ja Microsoftin Whiteboard, jotka ovat digitaalisia fläppitauluja. 

Tutkimussuunnitelma

Tutkimussuunnitelmaa ei saa tallentaa pilvipalveluun (koskee myös G Suite for Educationin ja Office 365 Educationin sovelluksia). Pilven asemesta voi Metropoliassa käyttää esimerkiksi Confluence-wikiä, joka tallentaa tiedot oppilaitoksen omaan datakeskukseen. Tutkimussuunnitelman voi tallentaa myös OMAan tai Metropolian alla olevalle henkilökohtaiselle WWW-sivulleMyös jaettua verkkolevyä voi käyttää, ellei menetelmän primitiivisyys häiritse. 

Lopullinen versio

Opinnäytetyön lopullinen versio kirjoitetaan yleensä Microsoftin Wordin asiakasohjelmalla. Asiakasohjelma pitää asentaa tietokoneelle, ellei se siellä jo ole (Wordin asiakasohjelman Metropolian opiskelija saa ilmaiseksi Office-paketin mukana). Sen sijaan pilvipohjaista ohjelmaa pystyy käyttämään verkkoselaimella, kunhan on kirjautunut Metropolian pilvipalvelujen käyttäjäksi

Myös kirjoitusohjelma LaTeXilla on vankka kannattajakuntansa oppilaitosmaailmassa (katso tietohallinnon sivustosta luokat, joissa ohjelma on asennettuna). 

Työn esiversioita ja alustavia aihioita voi kirjoittaa myös Google Docsilla ja Word Onlinella. Docs tukee reaaliaikaista yhteiskirjoitusta; kaksi tai useampi kirjoittaja pystyy samaan aikaan muokkaamaan samaa dokumenttia. Docsissa pystyy myös kommentoimaan tekstin osaa (maalaamalla kyseinen merkkijono ja kirjoittamalla sitä koskeva kommentti marginaaliin). 

...