Child pages
  • 2013-05-22-25 Conference Culture and Computer Science
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Sannan ja Susannan matkapäiväkirja Berliinistä 22.-25.5.2013

Keskiviikko 22.5.2013

Lento klo 14.10-15.10

Saapuminen hotellille

Soho House: Luovan alan yhteisö, johon pääsee vain kahden kutsumana ja hakemuksen lähettäneenä, jos hyvin käy.

Keskeneräinen blogipostaus:
Raportoimme projektipäällikkö Susanna Snellmanin kanssa suoraan kansainvälisen kuhinan keskuksesta Berliinistä ilmiöistä, joita havannoimme törmätessämme verkostoitumisen, yrittäjyyden ja yhteistoiminnallisuuden muotoihin.

Matka jatkuu verkostoitumisen erilaisiin käytänteisiin:

2. Seuraava mietintämme koskee Soho Housen kaltaista luovan alan suljettua yhteisöä, johon päästäkseen jäsenehdokas joutuu täyttämään oman kuvallisen hakemuksen ja ansaitsemaan kahden klubilaisen suosittelukirjeen edes hakeakseen jäseneksi. Soho House on lähtöisin Lontoosta vuodelta 1995 ja on levittäytynyt tällä hetkellä myös mm. New Yorkiin ja Berliiniin. Yhteisön klubilaisten määrä on vakio eli edellisen täytyy jättää jäsenyytensä, että seuraava voi päästä sisään. Tämä takaa sen, että klubilla on aina miellyttävän väljää, vaikka olisikin kiireinen ilta.

Jäsenet maksavat jäsenmaksua, joka oikeuttaa palveluiden käyttöön aamuvarhaisesta yömyöhään. Näihin palveluihin kuuluu mm. kuntosali, spa, uima-allas, elokuvateatteri ja miellyttävät baaritilat. Jäsenyys ei ole kallista, eivätkä hinnat klubilla huimaa päätä. Päinvastoin. Syömäni omenapiiras oli parasta mitä kuvitella saattaa. En enää voi ikinä leipoa piirasta toiveenani yltää samaan.

Halu päästä tällaiseen luovan alan yhteisöön on tiettävästi suuri. Etenkin eri alojen julkimot ovat varmasti halukkaita viettämään iltaansa rauhassa kamerakännyköiltä ja tunkeilevilta katseilta. Kuvien ottaminen ja puhelimeen puhuminen ovat siis klubilla kiellettyjä. Tämän takia oli myös vaikea todistaa kotona, että olin todella käynyt paikassa, jossa viime aikoina on nähty esim. George Clooney ja Jared Leto.

Torstai 23.5.2013

Seminaari klo 10-16.30

OHJELMA:
10:00 AM 
Registration Pergamon Museum, Theodor Wiegand Hall
available until 5:00 PM
10:30 AM 20'
Opening
Michael Heine , President of HTW Berlin University of Applied Sciences
Jürgen Sieck , HTW Berlin University of Applied Sciences
Stefan Weber , Museum of Islamic Art, Berlin
Arnold Picot , Ludwig Maximilian University of Munich , Curator of Alcatel-Lucent Stiftung for Communications research
Session 1 10:50 AM
Areas of Knowledge Mshatta Hall
  Elisabeth Lindinger , HTW Berlin University of Applied Sciences
10:50 AM 45'
Keynote Spaces of Invention. Metropolis, Electricity, and History
Christian Kassung , Humboldt University of Berlin
11:35 AM 25'
Not artful, but agile. Successful Strategies of Knowledge Transfer in Hypermedia Design
Harald Kraemer , Zurich University of Arts
12:00 PM 30'
Interactive Documentary
Anna Wiehl , University of Bayreuth
12:30 PM 70'
Lunch Break 12 Apostel – Restaurant Mitte
approx. 5 min walking distance from the Pergamon Museum at Georgenstraße 2
Session 2 01:40 PM
Museum Visualisations Mshatta Hall
Regina Franken-Wendelstorf , HTW Berlin University of Applied Sciences
01:40 PM 45'
Keynote The Israel Museum in the Palm of your Hand
Susan Hazan , The Israel Museum, Jerusalem
02:25 PM 25'
Territorial extensions and the differences in architecture in the city of Resita Boroughs (Romania) using geographical information system
George-Laurentiu Merciu , University of Bucharest
Cristina Merciu , University of Bucharest
Daniel Peptenatu , University of Bucharest
02:50 PM 25'
The Protected Urban Planet App: Amsterdam as Case Study
Natalia Stash , Eindhoven University of Technology
Loes Veldpaus , Eindhoven University of Technology
Ana Pereira Roders , Eindhoven University of Technology
Mark van der Net , Eindhoven University of Technology
03:15 PM 30'
Coffee Break Pergamon Museum, Theodor Wiegand Hall
Session 3 03:45 PM
Pecha Kucha Mshatta Hall
Matthias Prellwitz , HTW Berlin University of Applied Sciences
03:45 PM 10'
Creative App Development in the Cultural Economics
Evren Eren , Dortmund University of Applied Science and Arts
Christian Kraus , 2kit consulting
Christian Karnath , 2kit consulting
03:55 PM 10'
A Smartphone Aided Location Aware Information System for Museums and Galleries
Mircea Ionel Strutu , Dortmund University of Applied Science and Arts
Daniel Caspari , Dortmund University of Applied Science and Arts
Uwe Großmann , Dortmund University of Applied Science and Arts
Dan Popescu , Dortmund University of Applied Science and Arts
04:05 PM 10'
ParcView – Discovering Berlin's cultural landscape
André Eißer , dotwerkstatt.de
ParcView
04:15 PM 10'
When App Appears among the Cultural and Creative Industries and Tourism Factories – The technological navigation App system development plan in Taiwan Glass Gallery
Shun-Fa Hsu , Chung Chou University
Chao-Sui Lin , Chung Chou University
Fang-Ping Cao , Chung Chou University
Chien-Chih Lin , Chung Chou University
04:25 PM 10'
Co-Active Media Arrangements - A Conceptual Framework for the Development of Digital Work Environments to Support Research Discourses in the Humanities
Reinhard Keil , University of Paderborn
Andreas Oberhoff , University of Paderborn
Felix Winkelnkemper , University of Paderborn
04:35 PM 10'
Goldschmidt-Zentrum: Visualization of Architectural Sculpture
Kathleen Waak , Adolph-Goldschmidt-Zentrum
04:45 PM 10'
Vom virtuellen zum physischen Modell - Bauwerke, Städte, Landschaften – Potentiale von rapid prototyping für Ausstellungen
Marc Grellert , Darmstadt University of Technology
04:55 PM 10'
Rescue Old Dhaka
Kerstin Stutterheim , University of Film and Television Konrad Wolf
05:05 PM 10'
Informations-Leitsystem am Beispiel der „National Monuments“ in Namibia
Uwe Ulrich Jäschke , Dresden University of Applied Sciences
Jörg Strachotta , Deutsch-Namibische Gesellschaft e.V. (DNG)
05:30 PM 60'
Guided Museum Tours for conference attendees Pergamon Museum

    Highlights of the Pergamon Museum, German and English
    Samarra - Centre of the World at Museum of Islamic Art, curently scheduled in German

6:30 PM – End of Conference Day 1

Iltatilaisuus klo 19-
07:00 PM 
Conference Dinner International Club of the Federal Foreign Office

Konferenssin avasi Michael Heine, Htw Berlin

11.konferenssi. computer science ja kulttuuri käsi kädessä antavat uusia mahdollisuuksia toteuttaa erilaisia uudenlaisia projekteja.

Seminaarin ensimmäiset puheenvorot olivat aika vähän Vyyhtiä liippaavia. Seminaarin rakenne kuitenkin antoi hienosti osviittaa Vyyhdin oman päätösseminaarin rakentamiseen. Tämän pohjalta syntyi Musiikkitalon Black Boxin ohjelmarunko. Ohjelma avattiin lopullisesti internettiin vasta ilmoittautumissten jälkeen. Vyyhti valitsi perjantaipäivän käytettäväksi haastatteluihin Berliinissä. Perjantai olisi myös ollut Vyyhdin kannalta mielenkiintoisempi sisällöltään seminaarissa.

Seminaarista sai monia hyviä puhujiin liittyviä vinkkejä ainakin siitä, miten asioita ei pitäisi tehdä. Seminaarissa oli pelkästään ylätason huippuasiantuntijoita. Heti alkuunsa seminaarin aikataulu oli hurjasti jäljessä, sillä puhujat käyttivät liian paljon aikaa slotteihinsa. Ulospäin tällainen puhujakattaus näyttää ja vaikuttaa todella hienolta. Onko kuitenkaan tarpeen nykyaikana järjestää seminaareja, jossa sisältö ja kuulijoiden tarpeet jää "pönötystarpen" alle?. Ei twitteriä, ei mitään seurantaa, puhujat lukevat paperilta, ei etäosallistumismahdollisuutta, ohjelma tuli liian myöhään julki (ei tiedä mihin päiviin ja tapahtumiin on ilmoittautumassa). Hirmuisa määrä ylätason asiantuntijoita, yleisössä kuitenkin aika paljon nuoria osallistujia. Mikä hyöty seminaarista on osallistujalle? Seminaarissa ei myöskään ole internettiä, joten liveraportointi on mahdotonta.

Alussa ei avattu chairman-toimintamallia, joten katsojalle (etenkin kansainväliselle) lavalla oli hämmentävästi aina joku uusi ihminen eikä tiennyt, milloin varsinainen esitys alkoi.

Iltatilaisuudessa saimme aikaiseksi hienoja tuloksia. Esittelimme Vyyhtiä sekä Vyyhtipeliä muille iltatilaisuuteen osallistuville henkilöille. Osallistujat olivat pääasiassa kaikki päättäjiä (johtajia museoista yms). Yksi osallistuja kertoi olevansa myös toimittaja ja kiinnostuneensa kovasti pelillisyydestä ja Vyyhtipelistä. Tätä kautta Vyyhdillä on mahdollisuus saada kansainvälistä näkyvyyttä. Lisäksi saimme yhden kutsun levittää Vyyhtipelin tuloksia Berliinin museosaarella. (museopeli)

BLOGIPOSTAUS:

Vyyhti osallistui 23.5.2013  jo yhdettätoista kertaa Berliinissä järjestettyyn Culture and Computer science -seminaariin. Seminaarin anti yllätti Vyyhdin monella eri tavalla.

Vyyhdissä on toimittu hankkeen alusta asti kohderyhmälähtöisesti parhaalla mahdollisella tavalla. Päällimmäisenä on kulkenut ajatus siitä, miten Vyyhdin järjestämä toiminta hyödyttäisi mahdollisimman konkreettisesti hankkeen kohderyhmiä. On löydetty uudenlaisia toimintamalleja, joita luodessa on alusta asti otettu huomioon jatkokäyttömahdollisuudet. Esimerkkinä Shared Gems -peliseminaarikonsepti: seminaaripuhujat ovat nuoria menestyneitä henkilöitä, joihin kuulijan on helppo samaistua. Puhujiksi valikoituu hyviä ja innostavia puhujia, jotka luovat yhdessä kokonaisuuden, josta on helppo ammentaa konkreettisia hyötyjä. Shared Gems välttää myös haalimasta puhujia statusperiaatteella vain sen takia, että paperilla näyttää hienolta tai uskottavalta jos puhujana on ylätason tärkeä edustaja. Puhujan tärkeys pitää omasta mielestäni määritellä aina kohderyhmän mukaan.

Berliinin seminaari oli hyvin organisoitu. Puhujina pääasiassa museoiden johtajia ja muuta ylätasoa ympäri maailman. Seminaaritila on upeassa Pergamon museumissa ja seminaarin annista on kirjoitettu etukäteen kattavaa tutkimustietoa sisältävä paksuhko opus. Seminaariin ottaa osaa laajalti Saksan korkeakoulujen johtotasoa. Opiskelijoita havaitsemme noin kaksi, joten seminaaria ei ole selvästikään tarkoitettu opiskelijoille. Kolmen ensimmäisen puheenvuoron jälkeen yllätymme, sillä ohjelmassa on edetty vasta esittelytasolle. Puhujat lukevat pääasiassa koko puheensa tietokoneen näytöltä.Emme onnistu saamaan kiinni kun yhdestä puheenvuorosta, jossa teorian ja ylätason havaintojen lisäksi mentiin myös konkretiaan. Aiheen kiinnostavuus vaikutti varmasti myös asiaan. (Anna Wiehl, University of Bayreuth aiheenaan Interactive Documentary).

Miksi seminaareja järjestetään? Vyyhdin taipaleen aikana olen osallistunut useisiin seminaareihin, joiden tarkoitusperä on lähes aina helposti arvattavissa. Liian usein tulee tuhlatuksi tärkeää työaikaa istuen ja kuunnellen seminaaripuhujaa, joka esitelmöi saman presentaationsa noin tuhannetta kertaa.  Vieläkin pahempi jos puhuja ja kohderyhmä eivät kohtaa millään tasolla. Seminaareja järestetään hyvin monesta eri syystä. Suurimpana motivaation lähteenä lienee useasti hyvien tulosten ja toimintamallien jakaminen, verkostoituminen ja tiedon jakaminen.

Berliinin seminaarin aikana koin useita turhautumisen hetkiä, sillä asiat oli esitetty liian hankalasti ylätasolta katsoen ilman tuntuvaa konkretiaa. Kysyin itseltäni useasti minkä ihmeen takia tällainen seminaari on järjestetty?Missä oli etäosallistumismahdollisuus? Miksi seminaaritilassa ei ollut nettiä? Missä oli twitterseinä? Missä oli keskustelu? Miksi kaikki tulee kuulijalle ylhäältäpäin? Voiko kuulija vaikuttaa mihinkään? Miksi seminaarin ohjelma julkaistiin kokonaisuutena vasta kun oli jo liian myöhäistä valikoida vaikkapa minä päivänä olisi hyödyllisintä osallistua seminaariin? Kunnes tulin pohtineeksi seminaarin kohderyhmää.

Asiat oli esitetty kohderyhmälähtöisesti, sillä seminaarin kuulijat ovat tottuneet lähestymään asioita eri tavoin kuin minä tai mihin esimerkiksi Vyyhdissä on totuttu.  Esitystavassa ei ollut mitään väärää, se vaati vain itseltäni pinnnistelyä ja silmien avaamista. Lisäksi voi olla, että jo yhdennettätoista kertaa järjestettävä seminaari kulkee aina tällä samalla konseptilla, joka on kenties todettu kohderyhmää haastattelemalla oikeaksi tavaksi.

Culture and computer science -seminaari antoi  Vyyhdille paljon hyvää. Pyrimme havainnoimaan päivän aikana kansainvälisen seminaarin sujumista ja kattavan puhujakattauksen hallinnointia. Kirjoitimme oman päätösseminaarimme (6.11.2013 Musiikkitalossa Helsingissä) ohjelman Berliinin matkan aikana käyttäen hyväksemme Culture and computer science-seminaarin ojelmaa.

Seminaaripäivä päättyi hulppeasti seminaari-illalliselle, jossa tarjoiltiin hyvän sapuskan lisäksi myös verkostoitumismahdollisuus ja hulppeat näköalat niin Berliinin kaduille kun sen sisällä oleviin kulttuurialan verkostoihin. Emme mahdollisesti tule yltämään aivan samalle tasolle oman seminaarimme kanssa nimittäin tapahtuma järjestettiin niin tärkeässä paikassa, että sinne pääsi vain turvatarkastuksen kautta (International Club of the federal Foreign office)

Verkostoiduimme saksalaisten korkeakoulujen edustajien sekä museoväen kanssa. Kerroimme Vyyhdistä ja sen kohderyhmistä. Lisäksi kerroimme pelillisyydestä ja sen noususta Suomessa. Saimme muutamia hyvin kiinnostavia kontakteja, joiden kautta Vyyhdin tulokset tulevat levviämään ja hankkeen aikana luodut toimintamallit tulevat kulttuurialalla kansainvälisten toimijoiden testattavaksi ja sitä kautta näkyväksi. Etenkin Vyyhtipeli herättää liki poikkeuksetta positiivista pöhinää ja keskustelua. Pelistä ollaan kiinnostuneita ja sen käyttöpoteniaali huomataan lähes kaikkien yhteisöjen kohdalla helposti.

Kaiken kaikkiaan seminaaripäivä oli antoisa. Saimme paljon hyviä vinkkejä ja kontakteja. Tänään haastattelemme muutamia mielenkiintoisia ihmisiä, jotka ovat onnistuneet verkostoitumaan luovilla aloilla maailmanlaajuisesti. Voimme hyvin mielin viedä hyödyllisiä tuloksia tuliaiseksi Vyyhtiin.

Perjantai 24.5.2013

Emme päässeet alunperin suunnitellulle pyöräretkelle, sillä oppaamme joutui perumaan tapaamisemme. Sen sijaan vietimme liki koko päivän Woogalla, jossa tapasimme sekä Anne Seebachia, Stephanie Kaiseria, Emma Kiiskeä sekä Samuli Snellmania. Haastatteluistamme syntyy blogikirjoituksia sekä raportti Vyyhdin loppujulkaisun yhteyteen. Pääasiassa pääsimme sukeltamaan luovien alojen verkostojen luomiseen: mitä taitoja ja tietoja esimerkiksi kulttuurin ja luovan opiskelijan tulisi vahvistaa pärjätäkseen kansainvälisissä verkostoissa. Lisäksi puhuimme luovan alan yrittäjyydestä. Päivä oli todella antoisa ja täynnä informaatiota.

Osallistuimme vielä illalla Woogan vapaamuotoiseen illanviettoon, jossa saimme mahdollisuuden keskustella luovan alan opiskelijoiden (woogan työntekijöitä, työharjoittelijoita yms) kanssa luovista aloista. Illanvietto oli myös hyvin informatiivinen ja Vyyhti pääsi kertomaan tuloksistaan hienosti.

Lauantai 25.5.2013

Lento klo 8.45-11.40

 

Sannan ja Susannan matkapäiväkirja Berliinistä 22.-25.5.2013

Keskiviikko 22.5.2013

Lento klo 14.10-15.10

Saapuminen hotellille

Pääsimme vierailemaan Soho Housessa, joka on luovan alan yhteisö, johon pääsee vain kahden kutsumana ja hakemuksen lähettäneenä, jos hyvin käy.

 

Torstai 23.5.2013

Seminaari klo 10-16.30

OHJELMA:

10:00 AM  
Registration Pergamon Museum, Theodor Wiegand Hall
available until 5:00 PM
Session 1 10:50 AM
Areas of Knowledge Mshatta Hall
10:50 AM 45'
Keynote Spaces of Invention. Metropolis, Electricity, and History
Christian Kassung , Humboldt University of Berlin
11:35 AM 25'
Not artful, but agile. Successful Strategies of Knowledge Transfer in Hypermedia Design
12:00 PM 30'
Interactive Documentary
12:30 PM 70'
Lunch Break 12 Apostel – Restaurant Mitte
approx. 5 min walking distance from the Pergamon Museum at Georgenstraße 2
Session 2 01:40 PM
Museum Visualisations Mshatta Hall
Regina Franken-Wendelstorf , HTW Berlin University of Applied Sciences
01:40 PM 45'
Keynote The Israel Museum in the Palm of your Hand
02:25 PM 25'
Territorial extensions and the differences in architecture in the city of Resita Boroughs (Romania) using geographical information system
George-Laurentiu Merciu , University of Bucharest
Cristina Merciu , University of Bucharest
Daniel Peptenatu , University of Bucharest
02:50 PM 25'
The Protected Urban Planet App: Amsterdam as Case Study
03:15 PM 30'
Coffee Break Pergamon Museum, Theodor Wiegand Hall
Session 3 03:45 PM
Pecha Kucha Mshatta Hall
03:45 PM 10'
Creative App Development in the Cultural Economics
03:55 PM 10'
A Smartphone Aided Location Aware Information System for Museums and Galleries
04:05 PM 10'
ParcView – Discovering Berlin's cultural landscape
André Eißer , dotwerkstatt.de
04:15 PM 10'
When App Appears among the Cultural and Creative Industries and Tourism Factories – The technological navigation App system development plan in Taiwan Glass Gallery
Chao-Sui Lin , Chung Chou University
Fang-Ping Cao , Chung Chou University
Chien-Chih Lin , Chung Chou University
04:25 PM 10'
Co-Active Media Arrangements - A Conceptual Framework for the Development of Digital Work Environments to Support Research Discourses in the Humanities
Reinhard Keil , University of Paderborn
Andreas Oberhoff , University of Paderborn
Felix Winkelnkemper , University of Paderborn
04:35 PM 10'
Goldschmidt-Zentrum: Visualization of Architectural Sculpture
04:45 PM 10'
Vom virtuellen zum physischen Modell - Bauwerke, Städte, Landschaften – Potentiale von rapid prototyping für Ausstellungen
04:55 PM 10'
Rescue Old Dhaka
05:05 PM 10'
Informations-Leitsystem am Beispiel der „National Monuments“ in Namibia
05:30 PM 60'
Guided Museum Tours for conference attendees Pergamon Museum
6:30 PM – End of Conference Day 1

Iltatilaisuus klo 19-

07:00 PM  
Conference Dinner International Club of the Federal Foreign Office

 

Konferenssin avasi Michael Heine, Htw Berlin noin 30 tuhatta opiskelijaa. Viisi opintolinjaa.

11.konferenssi. computer science ja kulttuuri käsi kädessä antavat uusia mahdollisuuksia toteuttaa erilaisia uudenlaisia projekteja.

Kertoi esimerkiksi siitä miten call for papers oli seminaarin tuotannossa hankalaa sillä hyviä puhujia olisi ollut tarjolla niin paljon.

Seminaarin ensimmäiset puheenvorot olivat aika vähän Vyyhtiä liippaavia. Seminaarin rakenne kuitenkin antoi hienosti osviittaa Vyyhdin oman päätösseminaarin rakentamiseen. Tämän pohjalta syntyi Musiikkitalon Black Boxin ohjelmarunko. Ohjelma avattiin lopullisesti internettiin vasta ilmoittautumissten jälkeen. Vyyhti valitsi perjantaipäivän käytettäväksi haastatteluihin Berliinissä. Perjantai olisi myös ollut Vyyhdin kannalta mielenkiintoisempi sisällöltään seminaarissa.

 

 

Seminaarista sai monia hyviä puhujiin liittyviä vinkkejä ainakin siitä, miten asioita ei pitäisi tehdä. Seminaarissa oli pelkästään ylätason huippuasiantuntijoita. Heti alkuunsa seminaarin aikataulu oli hurjasti jäljessä, sillä puhujat käyttivät liian paljon aikaa slotteihinsa. Ulospäin tällainen puhujakattaus näyttää ja vaikuttaa todella hienolta. Onko kuitenkaan tarpeen nykyaikana järjestää seminaareja, jossa sisältö ja kuulijoiden tarpeet jää "pönötystarpen" alle?. Ei twitteriä, ei mitään seurantaa, puhujat lukevat paperilta, ei etäosallistumismahdollisuutta, ohjelma tuli liian myöhään julki (ei tiedä mihin päiviin ja tapahtumiin on ilmoittautumassa). Hirmuisa määrä ylätason asiantuntijoita, yleisössä kuitenkin aika paljon nuoria osallistujia. Mikä hyöty seminaarista on osallistujalle? Seminaarissa ei myöskään ole internettiä, joten liveraportointi on mahdotonta.

Alussa ei avattu chairman-toimintamallia, joten katsojalle (etenkin kansainväliselle) lavalla oli hämmentävästi aina joku uusi ihminen eikä tiennyt, milloin varsinainen esitys alkoi.

 

 

 

Perjantai 24.5.2013

Woogalla haastattelut:

Emma Kiiski, luovan alan opiskelija (game design, TAMK) työharjoittelussa Woogalla.

Stephanie Kaiserin, verkostoitumisen gurun tapaaminen

 

Lauantai 25.5.2013

Lento klo 8.45-11.40

 

 

 

  • No labels
You must log in to comment.