Child pages
  • 2011-11-14 Vyyhti Generatorissa
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Generator Sverige Norrköpingissä

Vyyhti-projektitoimijat Susanna Snellman Metropolia Ammattikorkeakoulusta ja Päivi Savolainen Helka ry:stä osallistuivat 15.11 - 16.11.2011  Norrköpingissä järjestettyyn Generator -seminaariin. Snellman ja Savolainen lensivät Norrköpingiin edellisenä iltana 14.11. seminaaria varten, takaisin he lähtivät toisen seminaaripäivän jälkeen keskiviikko-iltana 16.11. Matkan tarkoituksena oli saada innovaatioita ja uusia ideoita Vyyhti-projektin toimintaan ja koulutuksiin. Snellman ja Savolainen yöpyivät Hotell Drott:issa, josta oli lyhyt kävelymatka seminaaripaikalle.

Generator kerää yhteen erilaisia toimijoita, joita kiinnostaa kulttuurin ja luovan alan toimijoiden rooli alueiden kehityksessä. Seminaari järjestetään vuosittain vaihtuvan teeman alle Generatorin jäsenalueilla. Vuoden 2012 Generator järjestetään Gävleborgissa.

Seminaarin ensimmäisenä päivänä mielenkiintoisia ja ajatuksia herättäviä olivat Jepsonin (The Arkin musisoinnista) Kai Piipon (valosuunnittelusta) seä Margreth Olinin (dokumenttifilmatisoinnista) henkilökohtaiset kertomukset luovalla alalla toimimisesta. Ne avasivat hyvin luovien alojen toimijoiden ajatusmaalilmaa ja alalla vaadittavaa innovatisuutta ja sinnikkyyttä pohjustaen hyvin seminaarin muuta ohjelmaa. 

Molempien projektitoimijoiden mieleen jäi päivän puheenvuoroista kuitenkin kaikista vahvimmin luovien alojen rahoitusmalleja käsittelevä kokonaisuus.
Etenkin pohdinta, joka liittyi ajatukseen: How would the public cultural funding work, if designed today? Aihe on hyvin mielenkiintoinen ja vahvasti kiinni juuri tässä ajassa.
Keskustelussa rahoitusmallinsa esitteli kolme mielenkiintoista sosiaalisen rahoituksen internetissä toimivaa mallia.
Internetissä toimivat pelimäiset mallit antavat mahdollisuuden yksityisen rahoituksen "sotkemiseen" valtion rahoitukseen.

Funded By Me on Ruotsissa ja Norjassa toimiva sosiaalinen rahoitusmalli, joka toimii internetissä. 

CrowdCulture on Ruotsalainen internetsivu, joka on saanut alkunsa pienestä ideasta tarjota jotain uutta joka viikko.

SMartBe on rahoitusmalli, joka toimii Ranskassa. Toiminta on voittoa tavoittelematonta.

Ensimmäisen seminaaripäivän päätti yhteinen illallinen, jossa projektiin osallistujat saivat nauttia rentouttavasta ohjelmasta ja verkostoitua keskenään.

Keskiviikkona kuultiin mielenkiintoisia esimerkkejä luovan toiminnan vaikutuksesta alueeseen. Yksi oli Tukholmassa aikaansaatu Peoples Opera. Vetovoimattomalle asuinalueelle oli asukkaiden toimesta perustettu ooppera, jonka tekemiseen kaikki asukkaat saivat osallistua.Ooppera oli heti alusta alkaen suosittu vetonaula alueella, jonka sysäyksenä alueen talouskehitys oli lähtenyt huimaan nousuun. Perinteisten ruokaravintoloiden pihvit olivat saaneet aivan uusia nimityksiä kuten "oopperapihvi, ooppera-ateria" yms. Lisäksi ravintolat alkoivat tarjoamaan oopperaillalliskokonaisuuksia.Olikin mielenkiintoista kuulla, että luovien alojen olemassaolo vaikuttaa kokonaisuuteen. Onko siis syytä jakaa luovia aloja ja muuta taloutta niin kovalla kädellä erilleen? Susanna Snellman huomasi googletuksella myös, että peoples opera ilmiönä on levinnyt ympäri maailmaa ja oopperataloja on useassa suurkaupungin kaupunginosassa.

Peoples Opera Tukholmassa (http://folkoperan.se/in-english)

Kokonaisuudessaan seminaari oli erittäin mielenkiintoinen ja uusia ajatuksia herättävä, tosin se olisi voinut sisältää enemmän osallistumismahdollisuuksia tarjoavaa ohjelmaa, jolloin verkostoituminen toisten osallitujien kesken olisi ollut helpompaa.

Seminaarin tärkeintä antia lyhyesti:

- luovien alojen uudet rahoitusmallit maailmalta

     * yksityisen rahoituksen ja julkisen rahoituksen yhteinen sävel

- Generatorin tyylisen toimintamallin ymmärtäminen

     * Generator on Ruotsissa toimiva fasilitaattori, jonka tarkoituksena on
       tuoda luovien alojen toimijoita, rahoittajia ja tutkijoita yhteen. Generatorin
       yhtenä toimintamallina on järjestää seminaari vuosittain vaihtuvassa
       kaupungissa luovien alojen erilaisten teemojen ympärille.

Generator 2011 Norrköpingissä (http://generatorsverige.se/norrkoping11)

Kaiken kaikkiaan seminaari antoi paljon uusia näkökulmia ja ajatuksia luovan alan taloudesta ja yhteistoiminnallisuudesta.

  • No labels
You must log in to comment.