Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Ehdotukset ja suositukset
  • HTW:n uudet opettajat tekevät ensimmäisen työvuoden aikana vähemmän opetustyötä kuin kokeneemmat kollegat. Ylimääräinen aika käytetään perehdyttämiseen mm. monimuotoisuuskoulutukseen.
Erityishuomiot ja muut keskeiset tulokset
  • Kyseessä on 16. Online Educa, mutta keskeiset haasteet eivät ole juuri vuosien varrella muuttuneet: On ihmisiä, jotka käyttävät uutta tekniikkaa ja uusia välineitä luontevasti eri tarkoituksiin ja löytävät niille sovelluksia. Toisaalta on ihmisiä, joita uusi tekniikka pelottaa tai jotka eivät koe saavan siitä hyötyä toiminnalleen. Näiden välisen kuilun kaventamiseksi tulisi ponnistella.
  • Taustakanavien käyttö on haastavaa näin laajassa konferenssissa. Twitterissä on sinkoilee haja-twiittejä päällekäisiin tapahtumiin liittyen, mutta yhtenäinen taustakanavakokemus ei välity. Tilanne varmaan kehittyy tapahtuman kuluessa.
Reunahavaintoja
  • Berliinissä on runsaasti langattomia verkkoja, mutta todella vähän avoimia. Kahden ensimmäisen päivän aikana löytyi vain yksi avoin verkko KaDeWe-tavaratalosta.
  • Birgitta asui huoneessa 222

Berliini ma 29.11.2010

Matka alkoi hieman kangerrellen, kun check-innissä saimme kuulla lentokoneen olevan ainakin tunnin myöhässä. Siirryimme turvatarkastuksen läpi kahvilaan suunnittelemaan benchmarkkausta ja Berliinin käytännön asioita, kuten esim. julkisilla liikkumista.

Lopulta starttasimme aurinkoisesta Helsingistä kohti Berliiniä. Lento sujui normaaliin tapaan sämpylän ja kahvikupposen voimin ilman sen suurempia kommelluksia. Ainoa mainitsemisen arvoinen seikka on lentokoneen varsin kylmä lattiatila, varpaita vallan paleli jossain vaiheessa. Perillä odotti harmaa, pilvinen talvipäivä.

Aikamme puntaroituamme päätimme ostaa julkiseen liikenteeseen n. 27 euroa maksaneet 7 päivän liput eikä 2,10 euroa maksaneita kertalippuja, joita tulisimme pakosta hankkimaan melkoisen nipun. Lentoaseman bussilla pääsimme ilman vaihtoja melko lähelle hotellia, joka on ihan ok. Langaton verkko ainakin toimii mallikkaasti. Iltasella kävimme vielä katselemassa Berliinin jouluostoshulinaa hotellin lähialueella. Kauppojen sulkeuduttua klo 20 tyhjeni myös tämä ostosalue hyvin tehokkaasti.

Berliini ti 30.11.2010

Tiistaina lähdimme aamulla kohti benchmarkattavaa HTW-ammattikorkeakoulua. Ilma on periaatteessa miellyttävä pikkupakkanen, mutta tuuli on yllättävän raaka. Matkustimme S-kaupunkijunalla Alexanderplazille, mistä jatkoimme metrolla itään HTW:n suuntaan. Matka sujui mallikkaasti, ainoastaa yksi pieni harhapolku tuli kaupunkijunalle mennessä, kun astelimme väärien raiteiden eli paikallisjunien puolelle. Asia korjattiin ajoissa, ja pääsimme mukavasti oikean junan kyytiin.

Benchmark - HTW Hochschule für Technik und Wirtschaft Berlin

HTW Hochschule für Technik und Wirtschaft Berlin  - University of Applied Sciences

HTW Berlin on n. 10000 oppilaan monialainen ammattikkorkeakoulu. Saksan ammattikorkeakoulu vastaa melko pitkälle suomen järjestelmää, opiskelijat aloittavat yleensä 23-25-vuotiaina. Halusimme tutustua oppilaitoksen kansainväliseen osastoon ja selvittää, kuinka ulkomaalaisten ja maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden perehdytys toimii ja onko heille mahdollisesti järjestetty AMK-valman tyyppistä valmentavaa koulutusta.

Tapaamamme henkilöt olivat International Officen johtaja Jochen Hönow sekä vaihto-oppilaiden parissa työskentelevä Gernot Welschhoff. Myös Metropolia on HTW:n kumppani, joten opiskelijavaihto Metropoliasta on mahdollista nykyisen yhteistyösopimuksen puitteissa.

Vaihto-oppilaat hakevat HTW:iin oppilaitoksensa KV-toiminnan kautta ja hyväksymisen jälkeen saapuvat kouluun suorittamaan kursseja. Opiskelu on maksullista. Eniten opiskelijoita saapuu Itä-Euroopasta ja Afrikan maista. Saksan kielen tasovaatimuksena on C1. Oppilaat otetaan vastaan ja heille tarjotaan yleistä perehdytystä käytännön opiskeluun liittyen.

Erilaisia perehdytysmuotoja:

Työelämäperehdytys - Työnhaun tukemiseksi AGEF-organisaation kanssa järjestettävää koulutusta, jossa päivitetään CV:t, harjoitellaan työnhakua ja oman osaamisen markkinointia. Toteutettu esim. työnantajamessujen alla n. 2 viikon tehokurssina.

Cultural Competence - Monikulttuursissa tiimissä työskentelyä, esiintymistaitoja, väittelemistä ja neuvottelelemista. Voimauttavaa, Saksalaiseen työskentelykulttuuriin perehdyttävää koulutusta.

"Pre-university studies" - Ulkomaalaiset opiskelijat, jotka tarvitsevat koulutusta saksan kielessä sekä oppimistaidoissa saavat HTW:n "lähetteen" Teknisen yliopiston järjestämään vuoden kestävään koulutukseen ennen tutkinto-opintoja HTW:ssa. Teknisen yliopiston vuoden kestävä "valmentava" koulutus ulkomaalaisille opiskelijoille on järjestetty Jochen Hönovin mukaan jo ainakin kahdenkymmenen vuoden ajan. Koulutuksessa on kaksi suuntautumisvaihtoehtoa: liiketalouden sekä tekniikan. Kaikki opiskelijat eivät pysty käymään koulutusta loppuun, mutta ne jotka pääsevät sen läpi menestyvät paljon paremmin varsinaisissa tutkinto-opinnoissaan.

Maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita ei rekisteröidä tai tilastoida erikseen vaikka tiedetään että heillä saattaa olla samantapaisia ongelmia, kuin ulkomaalaisilla tutkinto-opiskelijoilla. Opiskelijoiden opintomenestykseen tärkeämpävnä vaikuttavana tekijänä pidetään sosiaalista statusta tai vanhempien koulutustaustaa, muttei maahanmuuttajuutta sinäänsä.

Opettajille järjestetään ensimmäisen työskentelyvuoden aikana valmennusta johon on sisällytetty moninaisuus- ja monikulttuurisuusvalmennusta. Opettajia myös muistutetaan siitä, kuinka ulkomaalaisten opiskelijoiden on vaikeata opiskella Saksassa ja saksan kielellä ja pyydetään hieman "joustavuutta". 


Ehdotuksia benchmarking-kohteiksi:

Berliini ke 1.12.2010 - Pre Conference -tapahtumat

Berliini to 2.12.2010

Yöllä oli tupruttanut ja liikenne oli sekaisin. Aamu-uutissa oli kuvia tietä suistuneista autoista ja lumikinoksista. Myös oma bussimme hotellista konferenssipaikalle oli myöhässä aikataulustaan. Lopulta bussi saapui ja pääsimme matkaan kohti.

Päivä alkoi yhteisellä kokoontumisella ja Keynote-puhujien esityksillä. Suuren osallistujajoukon takia langaton verkko kaatui totaalisesti, joten olimme aamupäivän pimennossa. Loppupäivän sessiot olivat osittain Inter Continentalin vieressä olevassa hotellissa, jossa ei ollut langatonta lähiverkkoa käytössä.

Tauko - Tapaaminen, eLearning Competence Center HTW

Exhibition

Exihibition ja näytteilleasettajat

Berliini pe 3.12.2010

Tauko


 

 
You must log in to comment.